логін / реєстраціяMenu

Справи Майдану: Засуджено двох ексберкутівців

14.06.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

Сьогодні, 14 червня, Шевченківський суд Києва оголосив вирок у справі ексберкутівців Віктора Ейсмонта та Володимира Мохоня щодо подій розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Колишні правоохоронці отримали по 3 роки ув’язнення, повідомляє Суспільне.

Суд визнав Ейсмонта та Мохоня винними у перевищенні влади або службових повноважень, вчинене групою осіб, що супроводжувалось насильством або погрозою застосування насильства. Окрім позбавлення волі, засудженим на три роки заборонено обіймати посади у правоохоронних органах.

За версією обвинувачення, Ейсмонт та Мохонь затримали потерпілого Максима Федяя біля стели на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. Тодішні правоохоронці склали щодо затриманого рапорт про адміністративне правопорушення, до якого внесли неправдиві відомості.

Суд також визнав Ейсмонта та Мохоня винними у перешкоджанні мирним зібранням та службовому підробленні, але звільнив від відбування покарання у зв’язку із закінченням строку давності. Водночас суд задовольнив цивільний позов потерпілого Федяя про відшкодування моральної шкоди у розмірі 400 тисяч гривень.

Судове рішення не остаточне і може бути оскаржене.

Це перший обвинувальний вирок по подіях 30 листопада 2013 року, передає Суспільне, посилаючись на адвокатку Євгенію Закревську.


Нагадаємо, 21 листопада 2013 року (цей день можна вважати датою початку Революції Гідности), за президентства Віктора Януковича, уряд тодішнього прем’єр-міністра Миколи Азарова зірвав підписання Угоди про асоціяцію з ЄС. Після цього стали збиратися перші протестувальники – так виник Євромайдан.

Уночі 30 листопада міліційний спецпідрозділ «Беркут» жорстоко розігнав мирних протестувальників на Майдані Незалежності у столиці. В одному з перших повідомлень ЗМІ йшлося: «Штурм почався близько 4 ранку. (…) Активісти Євромайдану розповідають: близько двох тисяч озброєних спецназівців пішли проти кількох сотень мирних демонстрантів. Активістів били ногами, кийками , застосовували шумові гранати і газ. Інші активісти кажуть: зараз „Беркут“ патрулює нічний центр міста в пошуках активістів. Головну площу прибирають комунальники».


За даними прокуратури, під час Євромайдану постраждали загалом 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинуло 17 силовиків.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація