логін / реєстраціяMenu

Справи Майдану: Розгін 30 листопада

06.06.2020 | ПК

До суду скеровано обвинувальний акт щодо колишнього міліціянта полку особливого призначення «Беркут», підпорядкованого ГУ МВС України в місті Києві. Колишній правоохоронець обвинувачується у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалось насильством, службовому підробленні та у вчиненні незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів тощо, – повідомляє ДБР.

Слідством встановлено, що 30 листопада 2013 року, ексберкутівець перевищив свої службові повноваження та здійснив адміністративне затримання учасника мирного зібрання на Майдані Незалежності, чим вчинив незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів, також експравоохоронець склав завідомо неправдиві офіційні документи.

30 листопада 2013 року

Крім того, повідомлено про підозру колишнього міліціянта полку особливого призначення «Беркут», підпорядкованого ГУ МВС України в місті Києві.

Експравоохоронець підозрюється у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалось насильством, службовому підробленні та у вчиненні незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів тощо.

Слідством встановлено, що 30 листопада 2013 року підозрюваний перевищив свої службові повноваження та затримав учасника мирного зібрання на Майдані Незалежності. Під час затримання експравоохоронець застосував до потерпілого фізичну силу, незаконно перешкоджав організації та проведенню зборів. У подальшому підозрюваний склав рапорт про затримання потерпілого, до якого вніс завідомо неправдиві відомості.

Нагадаємо, уночі 30 листопада 2013 року міліційний спецпідрозділ «Беркут» жорстоко розігнав мирних протестувальників на Майдані Незалежности у столиці. В одному з перших повідомлень ЗМІ йшлося: «Штурм почався близько 4 ранку. (…) Активісти Євромайдану розповідають: близько двох тисяч озброєних спецназівців пішли проти кількох сотень мирних демонстрантів. Активістів били ногами, кийками , застосовували шумові гранати і газ. Інші активісти кажуть: зараз „Беркут“ патрулює нічний центр міста в пошуках активістів. Головну площу прибирають комунальники».


За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану постраждали загалом 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинуло 17 силовиків.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація