логін / реєстраціяMenu

Робота на директора, одне мило на всіх, телевізор як єдина розвага

18.08.2017 | humanrights.org.ua

Персонал Криворізького психоневрологічного інтернату не сприймає підопічних як людей із правами, власними інтересами та бажаннями.

Такі висновки роблять монітори Національного превентивного механізму, повідомляє прес-служба українського Омбудсмана.

Повідомлено, що у той час, коли у корпусі для ліжкових хворих проводився поточний ремонт, ці люди лежали в кімнатах у спеку з великою кількістю мух, дихаючи отруйними випарами фарби.

Монітори зауважують, що підопічних у вересні можна було б перевести до відремонтованого відділення, і тільки тоді проводити ремонтні роботи.

Стіни житлових кімнат фарбують у дратівливі, насичені кольори: яскраво-зелений, блакитний, фіолетовий. Монітори вважають, що проживання людей з психічними порушеннями у таких кімнатах – не лише некомфортне, а й може негативно впливати на стан психічного здоров’я.

Частина підопічних, які за твердженням персоналу тікають із закладу, перебувають у окремому павільйоні. Він огороджений решіткою і зачиняється на замок. Жодних записів про використання такої ізоляції в їхній медичній документації не було.

Підопічні твердили, що на час візиту моніторинґової групи персонал відчинив двері павільйону, а в інші дні зачиняє на замок.

«Підопічні спали на цементній підлозі цього павільйону, а деякі з них – під палючим сонцем на траві. Хоча поруч розташований відкритий літній павільйон з накриттям від сонячного проміння, де «відпочивав» автомобіль санітара», – йдеться у повідомленні моніторів НПМ.

На підсобному господарстві інтернату вирощують 65 корів та телят. За інформацією працівників інтернату, молоко дають лише 13 корів. Щоденно на харчоблок передається по 55 літрів молока. Це по 4 літри з корови на день.

«На такому „збитковому“ господарстві підопічних щоденно примушують працювати, про що вони скаржились моніторам. Для цього їх піднімають о 6:00, щоб о 7:00 після сніданку йти на роботу», – повідомляють монітори НПМ.

Вони виявили, що у багатьох чоловіків поранення рук: вони заготовляли корми для худоби без рукавиць.

Монітори зафіксували, що підопічні працювали без інструктора з працетерапії.

Вони пасли гусей та баранів на власному господарстві директора, яке міститься на території установи.

У закладі немає щоденної зайнятості та осмисленої роботи підопічних. Єдина розвага – перегляд телепередач, але й цього позбавлені ліжковохворі.

«Вони роками лежать у ліжках. Для них радісними подіями є миття у банний день або спілкування з перукарем», – зауважують монітори НПМ.

Представники Національного превентивного механізму вказують на низький рівень гігієни серед підопічних.

«Коли хлопець захоплено розповідає, що він лежав у психіатричний лікарні і там значно краще, бо був умивальник з милом і дзеркалом, – такі слова крають серце», – ділиться враженнями монітор НПМ Ірина Лось.

Попри те, що на складі виявлено 1420 рулонів туалетного паперу, переважна більшість підопічних стверджували, що вони або купують його за власні кошти, або не використовують узагалі.

Зубні щітки та паста були відсутні. В одному з відділень для всіх підопічних був один шматок мила і декілька мочалок. Через те, що їх довго використовували, вони були темно-коричневими.

Одягнуті підопічні неохайно, часто в дірявий одяг.

Одяг і натільна білизна за конкретними підопічними не закріплена. Після прання видається будь-кому з мешканців.

Через такі порушення Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини підготував акти реагування до Мінсоцполітики та Дніпропетровської облдержадміністрації.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація