логін / реєстраціяMenu

Звіт про моніторинговий візит до Біленківської виправної колонії № 99

27.10.2020 | Максим Ревякін, Павло Шваб, Ганна Овдієнко | khpg.org

І. Загальна інформація

21 жовтня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Павла Шваба та Ганни Овдієнко – відвідала ДУ «Біленківська виправна колонія № 99». Установа розташована в с. Біленьке Запорізького району Запорізької області – на березі Кременчуцького водосховища, за п’ятдесят кілометрів від міста Запоріжжя.

Ця колонія є установою виконання покарань середнього рівня безпеки для чоловіків, що вперше засуджені до позбавлення волі. Планове наповнення колонії близько 1000 осіб. На день візиту в колонії було 424 особи.

Перед входом у колонію у моніторів перевірили документи, провели їм температурний скринінг та, врешті, допустили до охоронюваної зони. Моніторам запропонували надягнути рукавички та маски, однак монітори мали власні.

ІІ. Житлове відділення

Спершу монітори відвідали житлове відділення № 1 установи. Усі житлові відділення установи – блочного типу.

За словами представника колонії, у цьому відділенні два роки тому був проведений капітальний ремонт. На першому поверсі на час карантину облаштована секція для ізоляції у випадку виявлення коронавірусної хвороби COVID-19. На другому поверсі розташоване відділення, у якому перебувало приблизно 30 засуджених. У кімнати відділення потрапляє багато сонячного світла, тому там світло та ясно. У кімнатах встановлені металопластикові вікна. Особи, які відбувають покарання, можуть відчиняти вікна для провітрювання. Кожна кімната розрахована на шість осіб. У кожній кімнаті є телевізор та окремий туалет та душова кабінка. У відділенні є кімната відпочинку. В кімнаті прийому їжі є холодильник, електричні чайники, мікрохвильовка, мультиварка та необхідне кухонне начиння. Наявний графік дезінфекції, але відсутній графік виконання дезинфекції.

Однак інші житлові відділення є гіршими. У деяких кімнатах виконаний косметичний ремонт, але більшість приміщень потребує капітального ремонту. Вікна у кімнатах – дерев’яні та завішені ганчір’ям. У кімнаті здебільшого утримується по вісім- десять осіб. Спальні кімнати заставлені пакетами з речами, які мали б зберігатися у речовій кімнаті.

Туалети розміщені на дворі – один на два відділення. Туалети перебувають в аварійному стані. Повиває неприємним специфічним запахом, а в кімнаті для миття рук – на стінах пліснява. У санвузлах встановлені рукомийники, у приміщеннях відчувається сирість, на стінах є сліди від цвілі.

Проте в одному з відділень у самому житловому приміщенні облаштовано санітарний вузол. Такі привілеї надаються, бо 100 відсотків засуджених у відділенні зайняті на виробництві.

В усіх житлових відділеннях відсутня питна кип’ячена вода.

ІІІ. Банно-пральний комплекс

Далі монітори відвідали банно-пральний комплекс, який повністю відремонтований рік тому. На час прийом банних процедур засудженими щойно завершився, тому стояв пар та були відсутні штори та душові лійки, які сушилися для наступних відвідувань. Наявні килимки. Є кімната фельдшера для огляду тілесних ушкоджень у засуджених. Монітори позитивно відмічають приватність огляду.

Також є перукарня, в якій послуги надаються безкоштовно.

Рік тому в установі були закуплені нові пральні машинки, які більш економічні та ефективні. Потужностей пральних машинок вистачає для обслуговування потреб усіх засуджених.

IV. Їдальня

На вході в їдальню наявні рукомийники. Біля кожного рукомийника є мило. Неозброєним оком видно, що мило дійсно використовується.

На вході до кухні моніторам видали білі халати.

Приміщення їдальні розраховано на 700 осіб. Воно розміщене на другому поверсі. Сходи занадто круті. До їдальні засуджені можуть потрапити як з промислової, так і з житлової зони. У їдальні є інформаційне меню.

Кухня відремонтована. На відміну від кухонь інших установ віяло свіжоприготованим м’ясом. На запитання про медичні книжки, старший кухар сказав, що вони є, але за межами охоронюваної зони, тому показати їх не зміг.

В установі є пекарня та резервна дров’яна пекарня, яку використовують під час вимкнення електроенергії.

V. Виробництво та майстерні

У колонії є майстерня та виробництво. Майстерня представлена швейним цехом та цехом з плетіння рибацьких сітей. В установі працює 106 засуджених

Територія промислової зони дуже велика, але більшість об’єктів законсервовані. На теперішній час у зв’язку із скороченням замовлень у колонії виробництво представлене лише переробкою поліетилену та металообробкою.

За словами директора виробництва, у минулі часи виробництво було більшим та було спрямоване на виробництво комплектуючих до сільськогосподарської техніки. Також він наголосив, що засуджені не мають бажання працювати.

Водночас, коли монітори спитали натовп засуджених про розмір заробітної плати, вони засміялися та не надали відповіді. Заступник начальника колонії зазначив, що засуджені працюють за цивільно-правовими договорами.

VI. ДІЗО/ПКТ

На час відвідування у ДІЗО установи перебувало 14 засуджених. Усього з початку року дисциплінарному стягненню у виді поміщення в ДІЗО піддавалося 256 осіб, у ПКТ було – 5.

У камерах ДІЗО виконано косметичний ремонт. Усі камери обладнані металопластиковими вікнами. Прогулянкові дворики, відповідно до рекомендацій Омбудсмена, обладнані спортивними знаряддям.

VII. Медична частина

Зі старшого медичного персоналу в медичній частині працює лише завідувач медичної частини – терапевт, та стоматолог. У медичній частині є цифровий флюорограф, прилади для проведення лабораторних аналізів. Також обладнаний стоматологічний кабінет. Лікар-стоматолог відвідує установу двічі на тиждень та проводить не лише видалення, але й лікування зубів. Це є плюсом.

Установа повністю забезпечена медичними препаратами. На відміну від інших установ регіону тут проводять кожні три місяці аналізи на вірусне навантаження ВІЛ та визначають рівень СД-4 клітин. Засуджені не скаржилися на якість медичної допомоги.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація