логін / реєстраціяMenu

Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Кам’янська виправна колонія № 34»

05.10.2020 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб | khpg.org

І. Загальні відомості

29 вересня 2020 року моніторингова група у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала Державну установу «Кам’янська виправна колонія № 34».

Колонія розташована на окраїні міста Кам’янське, Дніпропетровської області. Ця колонія є установою виконання покарань для жінок із загальними умовами тримання. Особливістю цією установи є наявність ділянки, на якій засуджені жінки мають можливість відбувати покарання разом зі своїми дітьми. Установа почала свою роботу у 1991 році. На час візиту в колонії відбували покарання 304 особи. Штат колонії складає 199 осіб. З початку 2020 року з колонії звільнено 71 особу.

Монітори потрапили до колонії без перешкод після перевірки документів, у супроводі представників установи. При вході до охоронюваної зони членам моніторингової групи провели температурний скринінг, однак представникам колонії температуру не виміряли.

ІІ. Кімнати побачень

Після проходження КПП, монітори відвідали кімнати короткострокових та довгострокових побачень. В колонії нещодавно було відремонтовано кімнату для короткострокових побачень, у якій засуджені мають можливість спілкуватися із рідними без перешкод. Кімната має доволі сучасний вигляд, виконана у стилі модерн. Відвідувачам цієї кімнати пропонується опція скуштувати так звану «брейк-каву» із печива та напою усього за 19 гривень. Представниця установи зазначили, що така опція створює атмосферу домашнього затишку. Окрім того, у кімнаті є окреме місце, схоже на барну стійку, яке замасковане потаємним дзеркалом, за яким під час побачень сидить представник адміністрації. Представник адміністрації має повну можливість спостерігати та слухати бесіду. Це «потаємне дзеркало» дуже складно не помітити й воно перешкоджає атмосфері приватності у співрозмовників.

В установі наявні кімнати для довгострокових побачень чотирьох рівнів комфортності. Є кімнати як із відносно старим ремонтом, так і зовсім новим. Найбільш дорогою є кімната рівня «люкс», вартість якої для засудженої складає 117 гривень, а для відвідувача – 140 гривень. У кімнаті рівня «люкс» є міні-кухня, ванна кімната, спальня та вітальня. Для кімнат нижчого рівня комфортності наявна спільна кухня та спільний санітарний вузол, які нещодавно відремонтовані та мають охайний вигляд. На кухні є усе необхідне начиння, електричні плити та мікрохвильовки. Також є окрема зона для дітей.

На жаль, ані кімнати для короткострокових побачень, ані кімнати для довгострокових побачень не функціонують з березня 2020 року через карантинні обмеження, введені Міністерством юстиції. Засуджені мають можливість спілкуватися з відвідувачами через подвійне скло телефонним зв’язком.

ІІІ. ДІЗО та арештний дім

Оскільки поміщення засуджених до дисциплінарного ізолятора в колонії майже не застосовується (з початку року до ДІЗО було поміщено лише 5 засуджених), на базі дільниці ДІЗО установи створено арештний дім.

Прогулянкові дворики на дільниці є типовими та не відрізняються від таких в інших установах виконання покарань.

У камери арештного дому сонячного світла потрапляє достатньо. Засуджені мають можливість самостійно відкрити вікно та провітрити камери. У кожній камері є бак з питною водою. Туалет відокремлений, що дає засудженим змогу відчувати достатній рівень приватності. Є біде. У відділенні є душова із гарячою водою, яка нагрівається бойлерною.

IV. Банно-пральний комбінат

Ремонт лазні здійснено у 2004 році, але вона й досі перебуває в охайному та придатному до користування стані. Душові кабінки обладнані шторками та гумовими килимками. Вода нагрівається геліонагрівачами та дров’яною пічкою. У роздягальні є місце для лікаря-терапевта, що проводить огляд тілесних ушкоджень. Засуджені мають змогу митися один раз на тиждень.

У цьому році було придбано нові три пральні машинки, які є ефективними та економічними. Також встановлений нова розжарювальна шафа для дезінфекції.

У приміщенні банно-прального комбінату є перукарня, де засуджені мають змогу зробити зачіску або пофарбуватися лише за 25 гривень.

V. Сектор для перебування жінок з дітьми

На території колонії є сектор для перебування жінок з дітьми. Там мають право перебувати жінки з дітьми, які не досягли трирічного віку. На момент візиту налічувалося чотирнадцять таких жінок. У секторі є дитячий садок з гральним майданчиком, на якому в літній час встановлюють басейн для дітей. На першому поверсі є окрема кімната для карантину на випадок інфекційного захворювання дитини. Поруч розташований дитячий садок. Дитячий садок оснащений новими меблями, іграшками, ігровими залами, яким можуть позаздрити навіть приватні дитячі заклади. Кожна кімната оформлена в індивідуальному стилі.

Санвузли облаштовані спеціально для дітей. Їжу готують на окремій кухні, де працівники проходять подвійну дезінфекцію. На кухні наявна кварцева лампа для дезінфекції. Також у секторі є своє окреме пральне відділення. Дитячий садок обладнаний окремим пожежним пультом, який у випадку пожежної тривоги негайно подає сигнал безпосередньо на пожежну частину в місті Кам’янському. Зі слів адміністрації, такий пожежний пульт було встановлено після трагічний події в одеському дитячому таборі.

На другому поверсі розташовані спальні кімнати. Наразі мами з дітьми проживають у старому відділені, ремонт у якому є досить пристойним. Найближчим часом планується переселення засуджених мам зі старого відділення до нового, яке оснащене сучасними меблями. У цьому відділенні на кожні дві кімнати є санвузол. Кожна кімната оформлена в індивідуальному оригінальному стилі.

VI. Житлова зона

У колонії є 11 житлових відділень, чотири з яких законсервовані. Шість відділень – казарменого типу, одне – камерного типу.

У відділеннях казарменого типу є одна велика кімната, яка розрахована приблизно на сімдесят осіб, однак на сьогодні в кожному відділенні утримується приблизно 40 осіб, які відбувають покарання. У відділеннях є одна велика туалетна кімната, в якій туалети відгороджені перегородками та шторками. Також є біде. У відділеннях є кімнати дезінфекції із рукомийниками. Усі рукомийники справні, із гарячою водою. У відділенні камерного типу наявні декілька блоків, які розраховані для утримання від 4 до 10 засуджених. У кожному блоці є санвузол. У відділеннях є кімнати для приймання їжі та кімнати відпочинку. Засуджені мають доступ до питної води.

VII. Медична частина

На час візиту до установи у медичній частині не було засуджених. Це здивувало моніторів, оскільки в установі відбуває покарання велика кількість засуджених. Виконувач обов’язків начальника медичної частини запевнив, що лікарського персоналу та лікарських засобів достатньо. Вільною є лише 0,5 ставки інфекціоніста. У колонії встановлений новий рентген-апарат, який коштує 5 мільйонів гривень, якісно обладнаний стоматологічний кабінет, але, на жаль, протезування та лікування (пломбування) зубів не здійснюється. В медичній частині є гінекологічний кабінет для огляду жінок, у якому наявні гігієнічні одноразові набори для обстеження.

В колонії є лабораторія, обладнана сучасною технікою для повного аналізу крові.

Дві палати медичної частини відремонтовані, інші ще чекають ремонту.

Засуджені скаржилися на неякісне надання медичної допомоги, на відсутність у медичній частині установи діагностики та небажання їх етапувати їх до інших закладів охорони здоров’я. Засуджені повідомили, що етапування до лікарень міста відбувається виключно за рахунок самих засуджених.

IX. Їдальня

Далі монітори відвідали їдальню. Зал їдальні просторий та світлий, столики розраховані на чотири людини. Рукомийники в робочому стані, є мило та паперові рушники. В залі їдальні є меню страв на день. В усіх приміщеннях зроблений ремонт, окрім приміщення кухні – проведення ремонту планується у найближчий час. В їдальні пахне приємно – смачною їжею. Окрім того, моніторам запропонували скуштувати хліб власного виробництва.

Х. Виробництво

Далі монітори відвідали виробництво. Виробництво представлене швейним цехом та майстернями. На час візиту на виробництві працювало 268 осіб – це майже 90 % від усіх засуджених. У колонії виробляються товари як на замовлення державних та комунальних підприємств, так і для приватних замовників. Підприємство виготовляє текстильну продукцію, текстильно-швейну продукцію та засоби епідеміологічного захисту.

В установі є підсобне господарство, де вирощуються овочі, наявна худоба – 40 свиней, 5 дійних корів та 12 телят, а також 140 курей.

Зі слів адміністрації, засуджені отримують різну заробітну плату залежно від посади, складності роботи та кількості виробленої продукції. Засуджені повідомляли моніторів про середні заробітні плати від 170 гривень до 7 000 гривень. Усі засуджені працюють повний робочий день з сьомої ранку до четвертої години вечора. Однак одна засуджена поскаржилася, що насправді робочий день триває з п’ятої години ранку до сьомої години вечора. І дійсно, о п’ятій годині монітори помітили значну групу засуджених, яка прямувала з житлової до промислової зони, хоча адміністрація запевнила, що вони просто не відмітилися.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація