логін / реєстраціяMenu

Патрульного підозрюють у безпідставному застосуванні сили

16.09.2020 | ПК

Працівнику патрульної поліції ГУ Націполіції у Дніпропетровській області повідомлено про підозру в перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалось насильством та застосуванням спецзасобів (ч. 2 ст. 365 КК України). Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, екіпаж патрульної поліції прибув за викликом щодо порушення громадянином порядку біля однієї з міських лікарень. В ході спілкування правоохоронці застосували до особи, яка вже не чинила жодного опору, фізичну силу та повалили на землю. Після цього, коли чоловік вже був під повним контролем поліціянтів, один із патрульних завів його руки, що перебували за спиною у кайданках, у бік голови. При цьому, правоохоронець коментував свої дії, що людина в положенні так званої «ластівки» може протриматися максимум 5 хвилин. Тобто він цілком усвідомлював, що своїми діями завдає затриманому сильного фізичного болю.

У своїх рішеннях за статтею 3 (заборона катувань) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод Європейський суд з прав людини наголошує, що Конвенція не забороняє правоохоронцям застосовувати силу з метою затримання. Проте така сила може застосовуватися тільки за необхідності та не повинна бути надмірною (рішення «Серіков проти України»).

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація