логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Кропивницька виправна колонія (№ 6)»

27.10.2021 | Андрій Діденко, Сергій Зуйков | khpg.org

1 жовтня 2021 року моніторингова група у складі члена громадської ради при Міністерстві юстиції України Сергія Зуйкова та журналіста інформаційного бюлетеню «Права людини» Харківської правозахисної групи Андрія Діденка, відвідала з візитом Державну установу «Кропивницька виправна колонія (№ 6). Керівник закладу – полковник внутрішньої служби Мастицький Володимир Валентинович.

Були відвідані: медична частина, дільниця ресоціалізації, дисциплінарний блок, харчоблок, банно-пральний комплекс, промислова зона, кімнати побачень.

Загальна інформація

На момент візиту в установі штатна чисельність персоналу складала 218 осіб при фактичній чисельності персоналу 200 осіб;

Працюють 1 психолог для роботи з персоналом і 2 для роботи з засудженими;

В установі загальна кількість засуджених: у 2020 році на січень – 516 осіб, на грудень – 425; у 2021 році на січень – 425 осіб, на вересень – 398;

В закладах МОЗ і медичній частині установи померло: у 2019 році – 3 особи, у 2020 році – 8 і в 2021 році – 4.

85 засуджених працевлаштовані за трудовими договорами з середньомісячним заробітком 1 302 гривни і 48 копійок;

У ДІЗО перебувало 10 засуджених, у ПКТ – 3;

На лікуванні в медичному закладі ЦОЗ ДКВ на території колонії перебувало 10 осіб;

За статтею 391 КК відбувають покарання: у 2020 році – 2 особи і в 2021 році – 2 особи; кримінальних проваджень за статтею 391 КК у 2020 році – 3 і в 2021 році – 4; за статтею 255 КК – 1 провадження;

До інших установ виконання покарань у 2020 році переведено 5 осіб і в 2021 році – 4 особи;

49 осіб на обліку з ВІЛ/СНІД, з них 48 осіб приймають АРТ-терапію;

До самогубства схильні 6 осіб, у 2020 році скоєне 1 самогубство;

30 засуджених схильні до членоушкодження; 4 осіб схильних до втечі;

38 стоять на обліку як злісні порушники режиму утримання;

за 2020 і 2021 роки від засуджених не зафіксовано жодної скарги (що видається дивним);

за 2020 рік було звільнено 182 особи, з них 78 УДО (ст. 81 ККУ), ст. 82 ККУ (обмеження волі) 47 осіб;

у 2020 році 20 разів викликалася швидка допомога і в 2021 році – 18 разів;

у 2020 році зафіксовані тілесні ушкодження під час прибуття до установи – 2 , під час перебування – 5;

у 2021 році під час прибуття – 0 і під час перебування в установі – 4;

спецзасоби застосовувалися до засуджених у 2020 році 4 рази і в 2021 році жодного разу;

було проведено 17 побачень з використанням відео зв’язку через інтернет;

існує 2 робочих місця з доступом до мережі Інтернет, для дистанційного навчання; вартість користування Інтернетом у встановленому порядку складає 200 гривен;

у 2020 році відбулися 27 тривалих побачень, у 2021 році – 1;

короткострокових побачень у 2020 році – 235 і в 2021 році – 222;

продовж року 27 осіб скористались Інтернетом шляхом укладання відповідного договору, всього 65 планшетів;

249 осіб протестовано на SARS–CoV 2 (LgG, LgM) з початку року, жоден засуджений не перехворів, вакцинованих з числа засуджених 1 раз – 60, 2 рази – 41.

Медична частина

Приміщення медичної частини – в занедбаному стані й потребують капітального ремонту. В штаті немає терапевта.

Через відсутність діагностичної лабораторії та флюорографічного або рентгенологічного апарату медична частина не має можливості проведення повного профілактично медичного огляду.

Працює стоматологічний кабінет, оглядова кімната, кварцова лампа.

Стоматологічній кабінет

Оглядова кімната

Кварцова лампа

Були оглянуті палати, санітарні кімнати, бойлер для підігріву води.

В неналежному стані утримувався засуджений, який є інвалідом 2 групи – у камері під назвою «Для психічно хворих», яка не відповідає елементарним вимогам для утримання людини.

Дільниці ресоціалізації

У колонії сім відділень ресоціалізації, у яких утримуються 398 засуджених; у кожному відділенні приблизно 40–50 осіб.

Монітори відвідали відділення № 2 і № 3. У відділеннях ресоціалізації є спальні приміщення, кімнати, де засуджені можуть розігріти їжу, холодільники і плитка, електрочайники і мультиварки. У кожному відділенні є питна кип’ячена вода, яку приносять з харчоблоку.

Спальні приміщення

У кожному відділенні є кабінет начальника відділення, де відбувається прийом засуджених з особистих питань, виховна робота із засудженими, також зберігаються особові картки обліку засуджених.

Майже в усіх відділеннях відбуваються ремонтні роботи. Поступово проводяться капітальні ремонти. Ми бачили ремонт кімнати з виховної роботи і ремонт кабінету начальника відділення. Пріоритет надається кімнатам для засуджених.

В одній з кімнат кількість ув’язнених занадто велика, не відповідає нормі у 4 квадратних метри на одного засудженого.

В дільниці ресоціалізації на дворі є спортивний майданчик, ворота для гри у футбол, спортивне знаряддя, місця для відпочинку.

Засуджений Б. звернувся з скаргою та те, що не може отримати ліки. Зазначив, що має серцеві захворювання, а в медичній частині установи немає ліків. Письмово до адміністрації з цим питанням він не звертався.

Залишається не вирішеним питання, з яким звернувся засуджений П. Він з 1984 року не може отримати паспорт. З його слів, у нього був паспорт радянського зразка. Після того, як цей паспорт втратив силу, засуджений П. декілька разів звертався в паспортний стіл, де йому було відмовлено. Засуджений П. звернувся в Центр безоплатної правової допомоги до адвоката для складання звернення в суд для того, щоб визнати його громадянином України. Він народився на території України і після розпаду СРСР увесь час перебував на території України. Паспорт був втрачений під час слідства.

Керівництво колонії пояснило, що на даний момент близько десяти засуджених мають подібну ситуацію – у них були паспорти СРСР і для отримання паспорта громадянина України потрібно підтвердження громадянства України та перебування на території України. Деяким особам було відмовлено. Представник адміністрації повідомив, що планується зустріч безпосередньо із представником паспортного столу для роз’яснення кожного окремого випадку отримання паспорта.

На території установи знаходиться невелика ділянка для вирощування овочів.

ДІЗО, ПКТ

У камерах ДІЗО перебувало 10 осіб, у ПКТ – 5 осіб.

На загальних підставах утримуються 2 особи, 2 особи перебувають у дільниці СІЗО – стосовно них порушене кримінальне провадження за статтею 391 ККУ.

Засуджений Л. висловив бажання поспілкуватися на умовах анонімності. Він повідомив, що півтора місяці перебуває на загальних підставах як обвинувачений за ст. 391. Прийшли за графіком чергування. Зранку відділення вивели на перевірку. На його погляд, це було спеціально зроблено: з попільниць висипали недопалки і викликали осіб, які за графіком мають прибирати. Засуджений скаржився на захворювання, а саме пахову грижу, і що йому важко пересуватися. З його слів, він звертався до фельдшера по медичну допомогу. Його викликали до начальника колонії і за відмову прибирати викликали поліцію. Півтора місяці підозру не пред’являють.

Після ознайомлення з матеріалами особової справи засудженого, з’ясовано, що є витяг з ЄРДР від 18.08.2021 стосовно реєстрації провадження (виділення матеріалів досудового розслідування) за статтею 391 ККУ. Інших матеріалів, у тому числі і рішення суду стосовно кримінального переслідування людини, немає, а рішення суду не може бути без пред’явлення підозри.

Другий засуджений не вийшов на роботу і він має судовий позов. Також знаходиться більше місяця без пред’явлення підозри.

Двоє осіб перебувають нібито в стадії кримінального переслідування за статтею 391 ККУ, при цьому не мають процесуального статусу підозрюваного. Ці особи перебувають більше тридцяти діб у камері без рішення суду. Про це порушення письмово було повідомлено в прокуратуру.

У камерах ДІЗО ліжка закриті і засуджені не мають можливості вдень на них сидіти і лежати. Представники адміністрації установи повідомили, що їм не відомо про те, що ліжка не мають бути закриті в денний час.

Засуджені не поінформовані про те, що вони мають право на оскарження дисциплінарних стягнень.

У камерах ДІЗО не має питної води.

Засуджені, які перебувають у ПКТ, кажуть, що володіють інформацією стосовно оскарження дисциплінарних стягнень, намагаються оскаржити дисциплінарні правопорушення і мають адвоката.

В приміщенні ДІЗО/ПКТ кабінет лікаря на ремонті.

Одна особа перебуває в камері в дільниця слідчого ізолятора близько трьох років.

Харчовий блок

Гарячий цех

Варні котли старенькі, але працюють.

На обід – суп із галушок, на друге – каша з підливою з м’ясом.

Хліб випікають самі.

Резервні печі працюють на твердому паливі.

Зал для харчування просторий. Кожне відділення приймає їжу окремо.

Банно-пральний комплекс

Куток для огляду засуджених фельдшером у лазні не обгороджений.

Кабінки в лазні відгороджені.

У пральні є пральні машинки – одна нова, інші старенькі, але працюють.

Виробнича зона

Деревообробка, швейна дільниця, виготовлення цвяхів.

З засудженими укладається трудовий договір. Копія договору у засудженого залишається в особовій справі, на руки засудженому не видається. Завозять ліс-кругляк, який розпилюють на дошки, рейки.

Засуджений скаржиться на те, що зарплату закривають символічну. Який договір, не зрозуміло. КЗОТ не працює і в колонію-поселення не відправляють. Є всі пільги, але заохочування не нараховують.

Є склад тимчасового зберігання деревини, яка потім використовується.

З тирси роблять брикети твердого палива.

Є проблема для персоналу – закрили колонію і доводится за сто кілометрів їздити на роботу.

Павлин – наша гордість.

ПТУ перебуває на карантині. У ПТУ навчають за фахом зварювальника, будівельника, столяра.

В колонії працює Церква православної конфесії.

Кімнати короткочасних і тривалих побачень


Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація