логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Коростенська виправна колонія (№ 71)»

24.09.2021 | Андрій Діденко, Сергій Зуйков, Ганна Скрипка, Олег Цвілий | khpg.org

17 вересня 2021 року моніторингова група у складі членів громадської ради при Міністерстві юстиції України Ганни Скрипки та Сергія Зуйкова, а також журналіста інформаційного бюлетеню «Права людини» Харківської правозахисної групи Андрія Діденка, експерта Комітету з питань пенітенціарної системи виконання покарань та пробації, Голови правління ГО «Альянс української єдності», журналіста Всеукраїнського загальнодержавного громадсько-політичного, інформаційного, юридичного видання «Правова Україна» Олега Цвілого відвідала з повторним візитом Державну установу «Коростенська виправна колонія (№ 71). (Звіт про попередній візит).

Одне із завдань моніторингового візиту – порівняння показників рейтингу виправних колоній і СІЗО, анонсованих Міністерством юстиції.

Ця установа розташована в місті Коростень, є виправною колонією середнього рівня безпеки для тримання чоловіків, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі. На території установи розміщена дільниця слідчого ізолятору. Установа була заснована в 1947 році, а її будівництво завершилося у 1956 році.

Загальна інформація

Планова наповнюваність колонії – 964 особи. На момент візиту в колонії перебувало 713 засуджених.

У 2020 році в колонії відбували покарання 681 особа, тобто порівняно з 2021 роком чисельність засуджених збільшилася майже на 32 особи.

Керівник установи – полковник внутрішньої служби Нікітчук Олександр Олександрович.

У ДІЗО перебувала 21 особа, у ПКТ – 4, у СІЗО – 1.

На обліку з ВІЛ/СНІД перебуває 81 особа (приймають антиретровірусну терапію 80 осіб), схильних до самогубства – 0, схильних до членоушкоджень – 29 осіб, злісних порушників режиму утримання – 117 осіб. Швидка допомога у 2021 році викликаласья 5 разів (у 2020 році – 5 разів), з тілесними ушкодженнями в журналі за 2021 рік – 17 осіб (за 2020 рік – 17), спецзасоби у 2021 році застосовувалися 1 раз (у 2020 році – 3 рази).

Загальна кількість засуджених, які померли (в медичній частині установи/закладах МОЗ):

У 2019 році – 3/1
У 2020 році – 3/2
У 2021 році – 2/2

Кількість звернень (скарг) від засуджених порівняно з попереднім роком зменшилась, за даними, які моніторам надали в колонії в 2020 році – 3 182 звернень, за дев’ять місяців 2021 – 874 звернення.

Загальна кількість звільнених засуджених за 2021/2020 роки: умовно-достроково за 2021 рік – 51 особа (2020 рік – 108 осіб); за ст. 82 КК України за 2021 рік – 3 особи (за 2020 рік – 3 особи). Кількість кримінальних проваджень за ст. 255 КК України – 2.

Кількість кримінальних проваджень за статтею 391 КК України за 2021 рік – 2, за 2020 рік – 4. Кількість осіб, які відбувають покарання за ст. 391 КК України – 5.

У 2021 році 12 засуджених були переведені до інших колоній (у 2020 році – 18 осіб), із них по ст. 82 КК України (пом’якшення вироку) – 11 осіб (2020 рік – 15 осіб).

Загальна кількість засуджених, що працюють за трудовим договором – 127 осіб, тобто близько 15 % від загальної кількості.

Жодних перешкод з боку керівництва установи не чинилося. Монітори мали можливість відвідати будь-яке приміщення та ділянку установи, спілкуватися із засудженими на умовах анонімності.

У супроводі першого начальника зі соціально-виховної роботи та начальника оперативної частини були відвідані житлові приміщення, медична частина, камери ДІЗО, ПКТ, лазня, харчоблок.

ДІЗО/ПКТ та дільниця СІЗО

На день візиту в дисциплінарному ізоляторі перебувала 21 особа, у ПКТ – 4 особи. Нагадаємо, що за 2020 рік до ДІЗО було поміщено 701 особу, що складає найбільшу кількість поміщених засуджених до ДІЗО порівняно з іншими установами виконання покарань.

У приміщеннях ДІЗО та ПКТ здійснюється капітальний ремонт, деякі камери вже відремонтовані в інших камерах які потребують ремонту присутня сирість, недостатність сонячного світла, підвищена вологість стін та стелі, санвузли перебувають в аварійному стані та відгороджені не високою стінкою.

В усіх камерах ДІЗО ліжка були закриті на замок, при цьому деякі засуджені відповіли, що самі попросили керівництво закривати ліжка через те, що замало простору для пересування.

Монітори мали змогу безперешкодно поспілкуватися наодинці із засудженими, які тримаються в ДІЗО/ПКТ.

В карцері відбував стягнення в 5 діб ув’язнений Г. за нанесення собі порізів на руці та животі. Пояснив, що його одного 2 роки утримують у дільниці СІЗО, чинять тиск і він вже не витримує перебувати в такому стані. Ув’язнений надав згоду на обробку та розповсюдження його персональних даних. Після ознайомлення з особовою справою з’ясувалося, що ув’язнений Г., згідно з рішенням комісії-розподілу від 06.12.2019 року, був переведений з ДУ «Житомирська виправна колонія (№ 8)» до ДУ «Коростенська виправна колонія (№ 71), при цьому причини переведення ув’язненого з СІЗО м. Житомира до ДУ «Коростенська виправна колонія (№71)» не вказані.

Дільниця СІЗО при ДУ «Коростенська виправна колонія (№ 71)» була створена відповідно до наказу від 01.08.2018 року з плановою наповненістю 5 осіб. І з цього часу в ній утримується лише ув’язнений Г. Тому логічно припустити, що дільницю СІЗО створили упереджено лише під одного ув’язненого Г. Більш того, ця практика позбавляє слідчого ув’язненого скористатися послугою платної камери в СІЗО, що є дискримінацією.

Ми вже вказували у своїх звітах про ганебну практику використовування дільниць СІЗО в установах виконання покарань, оскільки така практика історично була запроваджена для розвантаження СІЗО через переповненість, а використовується, можливо, з метою тиску на підсудних осіб.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 8 ЗУ «Про попереднє ув’язнення», «взятих під варту осіб тримають у маломісних або загальних камерах. У виняткових випадках, з метою збереження таємниці досудового розслідування, захисту ув’язнених від можливих посягань на їх життя чи запобігання вчиненню ними нового кримінального правопорушення, або за наявності на те медичних підстав за відповідним рішенням особи або органу, які здійснюють кримінальне провадження, чи начальника установи для попереднього ув’язнення, санкціонованою прокурором, вони можуть триматися в одиночних камерах».

Разом з тим, у матеріалах особової справи ув’язненого відсутнє будь-яке рішення особи або органу, які здійснюють кримінальне провадження, чи начальника установи для попереднього ув’язнення, санкціонованого прокурором про тримання ув’язненого в одиночній камері, тобто керівництво колонії вимушено порушує законодавство з причин відсутності в дільниці СІЗО інших ув’язнених осіб.

Крім того, зі слів адміністрації колонії, ув’язнений через те, що тривалий час перебуває в одиночній камері, останнім часом веде себе збуджено та неадекватно.

Житлова зона

В житлових приміщеннях виконано поточний косметичний ремонт, який здійснюється за рахунок спеціального фонду установи. Усі житлові відділення казарменого типу.

Норма площі на одного засудженого – 4 квадратних метрів – дотримується. У житлових кімнатах достатньо сонячного світла.

У кімнатах для прийому їжі є холодильники, електричні чайники, в деяких відділеннях наявна мультиварки. Майже всі відділення оснащені бачками з питною водою.

Рукомийники та туалетні кімнати у задовільному стані.

У більшості спальних кімнат встановлені одноповерхові ліжка, однак в одному відділенні монітори побачили двоповерхові. Деякі ліжка розташовані впритул, без перегородки, що порушує право на приватність.

Їдальня та кухня

На кухні чисто, встановлене старе, але справне кухонне обладнання. М’ясо та риба в холодильниках зберігаються окремо (на відміну від того, що монітори побачили під час попереднього візиту). На кухні в деяких приміщеннях ведуться ремонтні роботи.

Їжа з вигляду смачна. Запах їжі приємний.

Приміщення їдальні дуже просторе.

В колонії виготовляють консервацію на зиму.

Медична частина

У медичний частині наявний інфекційний ізолятор та виділено окреме приміщення для ізоляції осіб із підозрою захворювання на COVID-19, розраховане на 40 ліжко-місць.

Станом на день візиту засуджені з ознаками гострої респіраторної інфекції, у тому числі з підозрою на COVID-19, були відсутні.

У медичній частині монітори побачили понад 10 осіб із числа засуджених, які стояли в черзі за ліками та на процедури. В медичній установі на стаціонарному лікуванні перебуває 5 осіб.

За словами завідувача медичною частиною Багинського Миколи Миколайовича, установа повністю забезпечена ліками.

За поточний рік в установі було зафіксовано 17 випадків тілесних ушкоджень, що зафіксовано у відповідному журналі. Разом з тим був відсутній запис про ув’язненого, який перебував у дільниці СІЗО (про нього ми писали вище).

В медичних картках амбулаторного хворого 025/о містяться довідки про таке ушкодження, але відсутні додатки до них у вигляді фотографій наявних тілесних ушкоджень, як це передбачено у п. 3 розділу 1, глави II спільного Наказу Міністерства юстиції України та Міністерства охорони здоров’я України від 15.08.2014 № 1348/5/572 «Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі».

Як пояснив начальник медичної частини, фотографії наявних тілесних ушкоджень не додаються з причин відсутності технічного обладнання (фотоапарат, планшет…). Також медчастина не забезпечена прямим телефонним зв’язком.

Швидка допомога у 2021 році викликалася 5 разів (у 2020 році – 5 разів).

За рік в установі померло двоє засуджених.

Жоден засуджений не був звільнений від подальшого відбування покарання у зв’язку з тяжкою хворобою.

У медичній частині також є стоматологічний кабінет, оснащений медичним приладдям та забезпечений пломбувальними матеріалами.

Інтернет, тривалі побачення

У колонії облаштовано 1 робоче місце з доступом до Інтернету.

Упродовж року жодна особа з числа засуджених не придбала планшет.

Кімнати тривалих побачень у належному стані, у деяких кімнатах проводиться ремонтні роботи.

За 2020 рік в установі проведено 11 тривалих побачень та 43 короткострокових.

Інше

Бібліотека для засуджених перебуває в задовільному стані. В бібліотеці відсутні чинні нормативно-правові акти, наприклад, Правила внутрішнього розпорядку в установах виконання покарань, Кримінально-виконавчий кодекс, Кримінальний процесуальний кодекс тощо.

На території установи побудований та діє православний храм, де проводяться регулярні богослужіння.

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація