логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Бердичівська виправна колонія (№ 70)»

22.09.2021 | Андрій Діденко, Євген Зайцев, Сергій Зуйков, Ганна Скрипка, Катерина Степанова, Олег Цвілий | khpg.org

16 вересня 2021 року моніторингова група у складі членів громадської ради при Міністерстві юстиції України Ганни Скрипки та Сергія Зуйкова, а також журналістів Андрія Діденка (Інформаційний бюлетень «Права людини» Харківської правозахисної групи), Олега Цвілого – журналіста видання «Правова Україна», кореспондента Катерини Степанової та оператора Євгена Зайцева 4 телеканалу відвідала ДУ «Бердичівська виправна колонія (№ 70)».

Загальна інформація

Колонія максимального рівня безпеки з плановим наповненням 760 осіб, у якій відбувають покарання чоловіки, засуджені за умисні особливо тяжкі злочини, а також чоловіки, переведені з колоній середнього рівня безпеки за допущені злісні порушення режиму тримання та засуджені, які скоїли злочини під час відбування покарання. В окремому секторі тримаються засуджені до довічного позбавлення волі. Установа розташована в м. Бердичеві. Заклад збудований за часів імператриці Катерини ІІ і виконував функції пересильної тюрми. З 1939 по 1946 рік – тюрма НКВС № 2, з 1946 по 1953 рік – пересильна тюрма МВС, з 1954 по 1963 рік – табірне відділення № 172, з 1963 по 1967 рік – підрозділ п/я ЯЮ-309/172, з 1967 по 1969 рік – установа п/я ЯЮ-309/70, з 1969 по 1999 рік – установа ЯЮ-309/70.

На територію колонії потрапили без зволікань. Було перевірено на практиці, що додаток «Дія» може використовуватися замість паспорта під час перевірки документів.

В супроводі першого заступника начальника установи Дзюбчика Віталія Дмитровича відвідали: дільницю посиленого контролю для тримання засуджених довічно, дільницю карантину, медичну частину, дільницю ресоціалізації, їдальню, лазню, господарську ділянку, кімнати короткочасних і тривалих побачень і наостанок, підсумовуючи візит, мали зустріч з начальником колонії Доробалюком Олександром Павловичем.

Штатна кількість персоналу установи – 330 осіб, загальна кількість засуджених на 2020 рік – 213, на 2021 рік – 211. Не отримали відповіді стосовно загальної кількості працевлаштованих засуджених за трудовим договором (контрактом). Середньомісячний заробіток засуджених у поточному році – 1306–1500 грн. На час візиту в ДІЗО утримувалося 2 особи, в ОК – 1.

На лікуванні в медичному закладі ЦОЗ ДКВ – 2 особи. В медичних закладах МОЗ –15 осіб. За статтею 391 ККУ у 2021 році відбувають покарання 4 особи; за 2020 та 2021 роки проваджень за ст.ст 391, 255 ККУ в установі відкрито не було. До інших установ у 2020 році переведено 11, у 2021 році – 11 засуджених.

26 осіб перебуває на обліку з діагнозом ВІЛ/СНІД, замісну терапію не отримують; 7 осіб схильних до самогубства і 4 до втечі; 49 засуджених визначені як злісні порушники режиму утримання; жодна особа не була звільнена за 2020 і 2021 роки по УДО (ст. 81 ККУ) та 2 особи у 2020 році та 2 особи у 2021 році за ст. 82 ККУ.

У 2020 році було 26 викликів швидкої допомоги, у 2021 – 18. У 2020 та 2021 роках під час прибуття тілесні ушкодження у засуджених зафіксовані не були, під час перебування в установі у 2020 році –2 випадки та у 2021 році – 2 випадки. До засуджених у 2020 році 6 разів були застосовані спецзасоби і, у 2021 році – 4 рази.

Побачень через Інтернет в установі немає, є 3 робочих місця з доступом до Інтернету для дистанційного навчання. За 2020 рік відбулося 14 тривалих побачень, за 2021 рік – 2; за 2020 рік 3 особи скористались Інтернетом шляхом укладання відповідного договору – планшет колонії і в 2021 році –28 осіб – планшет засуджених.

У колонії відбуваються ремонтні роботи, влаштовано зону вай-фай для доступу засуджених до Інтернету. Існують учбово-виробничі майстерні для засуджених, обов’язкове працевлаштування для осіб, які мають непогашені позови, аліменти.

Дільниця посиленого контролю для тримання засуджених довічно

31 засуджений довічно утримується в камерах по 2 особи. Засуджені використовують планшети, які можуть тримати в камері. Доступ до Інтернету для засуджених безкоштовно забезпечує керівництво колонії, обладнано вай- фай. Засудженим дозволено мати мультиварки, електрочайники. Деякі засуджені займаються творчою діяльністю – малюють, вишивають, майструють різноманітні вироби.

Є робочий цех для засуджених довічно. Виготовляють різноманітні вироби господарського призначення. В цеху протікає каналізація.

Є швейний цех:

Багатомісні камери для довічно ув’язнених осіб

16 осіб, засуджених довічно, перебувають у багатомісних камерах з плановим наповненням 24 місця.

Існує спеціальний блок, у якому розташовані спільні кімнати, що відкриваються після команди «підйом» і зачиняються по команді «відбій».

Засуджені довічно можуть вільно пересуватися загальним коридором, перебувати в кімнаті тримання і вживання продуктів.

Кімната розвантаження, де відбуваються зустрічі зі священиками різних конфесій і віросповідань:

В коридорі стоять баки для роздільного збирання сміття. Але на час візиту баки були порожні.

Проєкт «Боротьба за життя»

Журналісти 4 каналу записали інтерв’ю із засудженим довічно Мерабі Сусловим. Справа підтримана проєктом «Боротьба за життя. Історії свавільно засуджених».

Дільниця карантину

Дільниця карантину та діагностики обладнана спальними приміщеннями. На ліжках матраци і подушки в занедбаному стані та потребують заміни. Відсутні бачки з питною водою.

Кімнатами для відпочинку:

Медична частина

Медична частина перебуває в занедбаному стані й потребує капітального ремонту та нового обладнання.

Палати в задовільному стані:

Апарату флюорографії не має – раз на рік засуджені проходять обстеження з застосуванням обладнання цивільної лікарні, яке привозять в установу.

Працює рентген апарат, але дуже старенький (40 років) і потребує заміни.

Стоматологічний кабінет. Відбувається прийом лікарем стоматологом:

У журналі тілесних ушкоджень належним чином не документуються ушкодження, відсутні фото тілесних ушкоджень через брак відповідного обладнання.

Дільниця ресоціалізації

Оглянуті два відділення, деякі приміщення потребують ремонту.

В житлових приміщеннях проведено косметичний ремонт. У більшості спальних кімнат встановлені одноповерхові ліжка, однак у деяких відділеннях монітори зафіксували двоповерхові ліжка, що порушує право на приватність засуджених осіб.

Встановлені баки для сортування сміття.

Туалети та рукомийники в деяких відділеннях перебувають у занедбаному стані та потребують ремонту. Разом з тим монітори позитивно відмічають, що проводяться ремонти та встановлюється сучасне обладнання.

На дворі наявне знаряддя для фізичних вправ – турнік, бруси, спортивна драбина.

Дехто з засуджених виготовляє ексклюзивні речі, як то вишивання бісером.

Господарча ділянка

Невеличке тепличне господарство, вирощування овочів:

Їдальня

Їжу для засуджених готують у спеціально оснащеному місці, є можливість готувати на дровах у печі, що дає можливість заощаджувати газ та електроенергію.

В їдальні проведено ремонт, столи чисті та охайні.

В установі вирощують овочі та фрукти, готують консервацію.

Рибний цех:

Банно-пральний комбінат

Банно-пральний комбінат відремонтований. Душові кабіни відділені одна від одної невисокими перегородками, у кожній кабінці в наявності килимки.

Згідно із графіком засуджені особи мають змогу помитися один раз на тиждень.

Пральня оснащена новими пральними машинами.

Довкілля та побачення

В колонії облаштовано 3 робочих місця з доступом до Інтернету.

Кімнати тривалих побачень у належному стані, в деяких кімнатах проводяться ремонтні роботи.

За 2020 рік в установі проведено 2 тривалі побачення та 85 короткострокових.

Зауваження і пропозиції

Деякі приміщення потребують капітального ремонту, особливо в медичній частині.

Потрібно замінити старе медичне обладнання новим, зокрема рентгенапарат, придбати флюорограф та інше.

Необхідна фотоапаратура для фіксації та документування тілесних ушкоджень.

Також медчастина не забезпечена прямим телефонним зв’язком.

Відсутні баки для кип’яченої питної води.

Проєкт «Сприяння здійсненню свободи від катувань та права в’язнів на медичну допомогу в Україні на основі міжнародних стандартів прав людини», фінансований Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація