логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Львівська установа виконання покарань № 19»

18.08.2021 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Владислав Должко | khpg.org

1. Загальна інформація

13 серпня 2021 року моніторингова група у складі помічника-консультанта народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Владислава Должка – відвідала Державну установу «Львівська установа виконання покарань № 19». Планова наповненість установи – 1 072 особи, на момент візиту в установі утримувалося 725 осіб. При установі діє слідчий ізолятор, сектор максимального рівня безпеки для довічно позбавлених волі, а також міжобласна багатопрофільна лікарня. За штатним розписом в установі має працювати 290 співробітників, однак зайняті лише 257 посад. Адміністрація установи зазначила, що існує дефіцит молодшого персоналу.

За рік з установи умовно-достроково звільнився лише один засуджений. Однак це пов’язано з тим, що в установі відбуває покарання лише невелика кількість засуджених, задіяних у господарському обслуговуванні.

Фінансування на 2020 рік на поліпшення умов тримання засуджених склало лише 280 тисяч гривень, у той час як бюджетний запит за даною статтею видатків на відповідний рік складав майже два мільйони гривень. Через це адміністрація не може фундаментально перейти до вирішення проблеми неналежних умов тримання ув’язнених та засуджених.

Адміністрація установи безперешкодно допустила моніторів на територію охоронюваної зони та всіляко сприяла проведенню моніторингового візиту. На вході до установи монітори помітили дезінфікуючі засоби, однак протиепідемічні бар’єри були відсутні.

2. Міжобласна лікарня та медична частина

При установі виконання покарань розташована міжобласна лікарня, в якій діє три відділення: онкологічне, терапевтичне та хірургічне. Ця установа – єдина в Україні, при якій функціонує онкологічне відділення. На час візиту в лікарні перебував 51 засуджений. Останній раз засуджені до установи доставлялися 12 серпня 2021 року. Нагадаємо, раніше в декількох виправних колоніях засуджені та адміністрація скаржилися на те, що Львівська міжобласна лікарня не приймає пацієнтів через ремонтні роботи. Однак зазначена інформація не підтвердилася. Ремонтні роботи в коридорах та палатах відділень дійсно частково проводяться, однак пацієнти регулярно поступають до лікарні, що підтверджується відповідним журналом.

За останній рік з установи через важку хворобу були звільнені чотири засуджені. На думку моніторів, для установи, при якій діє міжобласна лікарня, що спеціалізується на онкологічних захворюваннях, це дуже низький показник. Це наштовхує на думку, що лікарсько-консультативна комісія при міжобласній лікарні не досить уважно вивчає подані їй матеріали або такі матеріали взагалі не подаються.

Персонал лікарні визнав, що рівень забезпеченості ліками – задовільний, час від часу деякі ліки відсутні. Також один із лікарів визнав, що є дефіцит ліків, необхідних для проведення хіміотерапії і родичі засуджених вимушені купляти їх власним коштом для завершення необхідного курсу лікування. Крім того, в установі з початку двотисячних не проводиться променева терапія. Хоча лікар запевняв, що нібито лікування є успішним і за її відсутності, однак це викликає сумніви моніторів, адже такий підхід суперечить затвердженим міжнародним клінічним протоколам.

Монітори мали на меті перевірити наявність наркотичних знеболювальних для паліативних онкохворих, однак спочатку лікар відмовив у наданні доступу до такої інформації та препаратів. Пізніше він все ж погодився, але тут одразу виявилося, що на сьогодні паліативне лікування нікому не надається, а залишки препаратів в установі не зберігаються. Тому для організації паліативної допомоги засудженим препаратів немає, а для їх отримання необхідно писати запит до Центру охорони здоров’я, що, звісно, вимагатиме часу, протягом якого хворий буде відчувати постійний сильний біль.

До установи виконання покарання за поточний рік десять разів викликалася «швидка допомога».

У міжобласній лікарні активно проводяться операції, є достатня кількість хірургів (у тому числі – онкохірургів), також є ліцензія на використання наркотичної анестезії. Монітори оглянули операційні журнали та підтверджують, що операції проводяться часто. Засуджені на якість надання медичної допомоги хірургами не скаржилися.

Однак у лікарні існує проблема з діагностикою онкологічних захворювань. Зокрема, в установі немає власного КТ чи МРТ апарату, а проведення таких досліджень у лікарнях МОЗ ускладнене через відсутність фінансування на це та, подекуди, небажання лікарень МОЗ взаємодіяти з установою виконання покарань.

Палати міжобласної лікарні значно відрізняються між собою за зовнішнім виглядом та оснащенням приміщень. В одній з палат туалет та рукомийник перебувають в аварійному та антисанітарному стані. Також монітори виявили відкрите джерело напруги (розетку в аварійному стані), а тому засудженим доводиться вмикати електроприлади напряму у неізольовані контакти електромережі. Приміщення заражені тарганами.

В іншій палаті монітори побачили молодих та на вигляд цілком здорових засуджених, які перебували в палаті, що за зовнішнім виглядом та матеріальним оснащенням була набагато кращою за інші. Моніторам відома практика, коли засуджені за допомогою корупційних схем місяцями, а то й роками, перебувають у лікарні, не маючи для цього дійсних медичних показань. Монітори вважають, що в даному випадку, вірогідно, мала місце саме така ситуація.

Ще в одній палаті монітори виявили використання засудженими кип’ятильника, який був занурений у пластикове відро. Звертаємо увагу, що використання кип’ятильників, тим більше у поєднанні із легкозаймистим пластиковим відром, заборонено нормами протипожежної безпеки. Також багато приміщень заражені пліснявою.

При проходженні коридором медичної частини монітори побачили ознаки колишньої пожежі, можливо, пов’язаної з несправністю електричної мережі. Монітори припускають, що розпочатий у коридорах ремонт відбувається для усунення наслідків такої пожежі.

Крім того, в одній з палат монітори побачили значні проблеми із дахом, а також істотні підтьоки з-під стелі.

Монітори поспілкувалися із пацієнтами лікарні, які скарг на якість медичної допомоги загалом не висловлювали.

Після цього монітори відвідали медичну частину, яка обслуговує установу виконання покарань, де перебував засуджений після інсульту. Він поскаржився на відсутність повної медичної допомоги.

3. Кімната матері і дитини

Адміністрація установи повідомила моніторам, що нещодавно одна із засуджених народила дитину. За такої нагоди монітори відвідали кімнату матері і дитини. Умови тримання в кімнаті гідні. Видно, що нещодавно в ній виконано косметичний ремонт, є усі необхідні меблі для комфортного догляду за немовлям. Сама мати не скаржилася на умови тримання та на ставлення до неї з боку адміністрації.

4. Релігія

Засуджені, що відбувають покарання в установі, належать до шести релігійних течій. Православні християни на території установи мають невелику церкву, а для греко-католиків є капличка всередині установи. За словами адміністрації, під час карантину богослужіння в установі проводилися онлайн. А пізніше один із релігійних діячів взагалі влаштувався на роботу в установу психологом і тепер поєднує надання психологічної допомоги з релігійною підтримкою.

5. Сектор максимально рівня безпеки

В установі відбувають покарання 18 довічно засуджених осіб. Вони перебувають у двомісних камерах та одній чотиримісній камері. Монітори оглянули обидва види камер. Двомісні камери перебувають у дуже занедбаному стані. В кімнатах було недостатньо природного освітлення.

У чотиримісній камері умови тримання значною мірою кращі. Монітори виявили оснащену усім необхідним побутовим приладдям кухню. Порівняно із санвузлами у двомісних камерах, санвузол у чотиримісній перебуває в гарному стані. Однак такі умови створюються за рахунок самих засуджених.

У бані сектору максимального рівня безпеки є три місця для миття, однак функціонують лише два. Приміщення бані досить маленьке, відсутні вікна та примусова вентиляція, що призводить до надмірної вологості в приміщенні, що у свою чергу призводить до появи плісняви. У душових кабінах відсутні килимки. Рукомийник та інша сантехніка – у занедбаному стані, на одному з душів відсутній розсіювач води.

Прогулянкові дворики розташовані на даху будівлі, потрапляння до них денного світла ускладнене. У двориках є спортивне знаряддя та лави.

6. Кухня

Кухня установи перебуває в задовільному стані. Проте в приміщенні овочевого чеху (у місці для миття очищених овочів) монітори побачили незадовільний антисанітарний стан приладдя, зокрема, ван для миття чистих овочів та підлоги. В гарячому цеху також є проблеми з підлогою. Кухонне обладнання застаріле.

Їжа в камери доставляється в залізних відрах та в залізному, вкритому іржею, посуді, який під час візиту моніторів стояв відкритий на підлозі в коридорах секторів. Вигляд їжа має неприємний.

Відповідно до бюджетного запиту на 2020 рік на продукти харчування (КЕКВ 2230) установа потребувала 22 мільйони 338 тисяч гривень, що складає 2 567 гривень на місяць на одного засудженого. Але фактично із державного бюджету надійшло на цю статтю видатків 1 мільйон 180 тисяч гривень, що у перерахунку складає 135 гривень на місяць на одного засудженого.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація