логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Білоцерківська виправна колонія (№ 35)»

11.08.2021 | Каріна Бугайченко, Андрій Діденко, Сергій Зуйков, Ганна Скрипка, Олександр Тамінський | khpg.org

6 серпня 2021 року моніторингова група у складі членів громадської ради при Міністерстві юстиції України Ганни Скрипки та Сергія Зуйкова, а також журналістів Андрія Діденка (Інформаційний бюлетень «Права людини» Харківської правозахисної групи) та кореспондента Каріни Бугайченко та оператора Олександра Тимінського (АТ «НСТУ» UA: Перший) відвідала ДУ «Білоцерківська виправна колонія (№ 35)».

Одним із завдань моніторингового візиту була перевірка показників рейтингу виправних колоній і СІЗО, анонсованих Міністерством юстиції.

Установа розташована в місті Біла Церква, є виправною колонією середнього рівня безпеки для тримання чоловіків, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі. На території установи міститься дільниця слідчого ізолятору.

Трохи історії

Рішенням виконавчого комітету Білоцерківської міської Ради депутатів трудящих № 273 від 25.04.1945 р. була виділена земельна ділянка площею 3 (три) гектари для будівництва тюрми, з яких 0,7 гектарів виділялось на будівництво житлових будинків для її співробітників.

Згідно з даними архіву МВС України та архіву ГУ МВС України в Київській області з 1956 р. по 1960 р. (наказ МВС України № 0216 від 22.12.1995 р.) тюрма функціонувала як дитяча колонія з професійною освітою та виробництвом. Наказом МВС України № 0159 від 19.08.1960 р. на базі дитячої колонії була створена установа Я/А-128/35, яка після 1964 р. в офіційних документах носила назву установи ЮА-45/35 УВС Київського облвиконкому, а з грудня 1999 р. перейменована на Білоцерківську виправну колонію управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у м. Києві та Київській області (№ 35).

Загальна інформація

Планова наповнюваність колонії – 782 особи. На момент візиту в колонії перебувало 616 засуджених.

У 2020 році в колонії відбували покарання 474 особи, тобто порівняно з 2020 роком чисельність засуджених збільшилась майже на 150 осіб. Таке збільшення пов’язано з тим, що в 2020 році була ліквідована ДУ «Бучанська виправна колонія № 85».

Керівник установи – полковник внутрішньої служби Поночовний Євген Володимирович.

У ДІЗО перебувало 13 осіб, у ПКТ – 4, у СІЗО – 1.

На обліку з ВІЛ/СНІД перебуває 87 осіб (приймає антиретровірусну терапію 85 осіб), схильних до самогубства –4, схильних до членоушкоджень – 48 осіб, злісних порушників режиму утримання – 131 особа. Швидка допомога у 2021 році викликалась 6 разів (у 2020 році – 19 разів), з тілесними ушкодженнями в журналі за 2021 рік – 20 осіб (за 2020 рік – 14), спецзасоби у 2021 році застосовувалися 4 рази (у 2020 році – 0), один засуджений помер (причина смерті – самогубство).

Кількість звернень (скарг) від засуджених порівняно з попереднім роком збільшилась удвічі, за даними, які моніторам надали в колонії у 2020 році – 111 звернень, за шість місяців 2021 – 199. У рейтинговій таблиці вказано, що загальна кількість звернень за 2020 рік дорівнювала 266.

Загальна кількість звільнених засуджених за 2020/2021 рр.: умовно-достроково за 2020 рік – 20 осіб (за 2021 рік – 15 осіб); за ст. 82 КК України за 2020 рік – 15 осіб (2021 рік – 1 особа).

За статтею 391 КК України в установі відбуває покарання 4 засуджених, кількість кримінальних проваджень – 2.

У 2021 році шість засуджених були переведені до інших колоній (у 2020 році – 12 осіб).

Загальна кількість працюючих за трудовим договором засуджених – 216 осіб.

Жодних перешкод з боку керівництва установи не чинилося. Монітори мали можливість відвідати будь яке приміщення та ділянку установи, спілкуватися із засудженими на умовах анонімності.

У супроводі першого заступника начальника установи Добровольського Валентина Миколайовича були відвідані виробнича зона, котельня, житлові приміщення, медична частина, камери ДІЗО, ПКТ, лазня, харчоблок.

Виробнича зона

Великого виробництва в колонії немає, є тільки один швейний цех, у якому виготовляють мішки. Виробництво займає значну площу. Більшість цехів та будівель на даний момент не використовується, наприклад, деревообробний цех не працює, як пояснило керівництво установи, через відсутність замовлень. Усього в колонії працює 216 засуджених.

У приміщенні швейного цеху відсутній ремонт, туалети та рукомийники в неналежному стані. Майстер цеху – Компаненко Андрій Васильович.

Монітори звернули увагу на папірець із цифрами. На наше запитання до керівництва, що означають ці цифри, нам пояснили, що це, можливо, кількість виготовлених мішків кожним з засуджених за зміну, натомість на аркуші відсутні прізвища та будь-які дані, зокрема, дата.

На інформаційних стендах відсутня інформація про розмір заробітної плати чи винагороди за виготовлену продукцію. З усіма засудженими укладено строкові трудові договори.

На час прибуття моніторів до виробничого цеху засуджені на робочих місцях були відсутні, тому моніторам не вдалося поспілкуватися із засудженими. Як нам повідомили, причиною відсутності засуджених була спецоперація «Буря».

Профтехучилище

У колонії є професійне училище, в якому навчаються 44 особи. Засуджені можуть отримати робочі спеціальності електромонтажника, сантехніка, автослюсаря. Всього – 4 групи по 10 осіб.

ДІЗО/ПКТ та дільниця СІЗО

На день візиту в дисциплінарному ізоляторі перебувало 13 осіб, у ПКТ – 4 особи. Нагадаємо, що за 2020 рік до ДІЗО було поміщено 459 людей, а загальна кількість переведених у ПКТ (ОК) – 22 особи.

Приміщення ДІЗО та ПКТ відремонтовані. Туалет відгороджений невисокою стінкою.

Монітори мали змогу поспілкуватися на одинці із засудженими, які утримаються в ДІЗО/ПКТ. Скарг від засуджених не надходило.

Прогулянкові дворики в дільниці ДІЗО/ПКТ потребують ремонту.

У дільниці СІЗО утримувався ув’язнений Руслан Оніщенко, екскомандир роти «Торнадо». Ув’язнений поскаржився на те, що утримується в одиночній камері без рішення суду про обрання запобіжного заходу. Оніщенко надав письмову згоду на обробку і розповсюдження його персональних даних.

Під час ознайомлення з особовою справою засудженого з’ясувалося, що ув’язнений відбуває 11 річний термін покарання за рішенням суду, що набрало законної сили. Також він є обвинуваченим відповідно до кримінального провадження. Проте підстав утримання в одиночній камері СІЗО знайдено не було.

Нагадаємо, що згідно з Наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань від 30.12.2003 № 280, порядок і умови тримання осіб, взятих під варту, та засуджених у дільниці визначаються Законом України «Про попереднє ув’язнення», нормативно-правовими актами Департаменту, а також цим Положенням. Підставою для приймання і тримання у дільниці осіб, узятих під варту, та засуджених є вмотивоване рішення суду про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту або ухвалений судом вирок про засудження до покарання у виді позбавлення волі на певний строк, який не набрав законної сили, та мотивоване рішення комісії з розподілу.

Отже, взятих під варту осіб тримають у маломісних або загальних камерах. У виняткових випадках, з метою збереження таємниці досудового розслідування, захисту ув’язнених від можливих посягань на їхнє життя чи запобігання вчиненню ними нового кримінального правопорушення, або за наявності на те медичних підстав за відповідним рішенням особи або органу, які здійснюють кримінальне провадження, чи начальника установи для попереднього ув’язнення, санкціонованою прокурором, їх можуть тримати в одиночних камерах (ст. 8 ЗУ «Про попереднє ув’язнення»).

Житлова зона

Житлові відділення для засуджених осіб – казарменого типу. В деяких відділеннях проводиться ремонт. Поточний косметичний ремонт здійснюється за рахунок спеціального фонду установи.

У більшості спальних кімнат встановлені одноповерхові ліжка, однак є і двоповерхові, що не відповідає Європейським пенітенціарним правилам та призводить до додаткового дискомфорту для засуджених.

В одному з відділень, де проводиться ремонт, монітори помітили встановлений таксофон.

Ціна на місяць, зі слів засудженого, складає приблизно 100–150 гривень, що явно є надто дорого для засуджених, які у більшості своїй перебувають у скрутному матеріальному становищі.

Монітори відвідали відділення, де проживають інваліди, із них 8 осіб – з інвалідністю II групи та 12 осіб – III групи, всього в установі 20 інвалідів. Особи з інвалідністю розповіли про проблеми, з якими стикаються, наприклад, нестача ліків. При цьому на пенсію, яку вони отримують, практично неможливо купувати потрібні лікарські засоби, а медичні передачі в установі не приймають.

Серед проблемних питань, з якими стикається персонал колонії, залишається питання отримання (відновлення) паспорта засудженими. Через відсутність паспорта засуджені не можуть бути оформлені на роботу, а отже у них відсутні кошти для оплати паспортних послуг. Є випадки, коли засуджених звільняють без паспорта (тільки з довідку про звільнення на руках).

У кімнатах для приймання їжі в наявності є: бак із кип’яченою питною водою, електричний чайник, мультиварка, холодильник.

Їдальня та кухня

Їжу для засуджених готують у спеціально оснащеному місці, яке розташоване на дворі, що дає можливість заощаджувати газ та електрику, адже така кухня дозволяє готувати на дровах. Засуджені кажуть, що така їжа смачніша.

На кухні працює кваліфікований повар. Їжа має приємний запах.

На сьогодні їдальня перебуває у задовільному стані.

У колонії виготовляють консервацію на зиму, яка зберігається в підвальному приміщенні.

У підвальному приміщенні після дощу залишилися калюжі, через які моніторам довелось перестрибувати.

Монітори помітили велику кількість квашеної капусти, яка вже не придатна до вживання.

Котельня

Пройшовши на територію котельні, монітори зафіксували, що внаслідок випадання дощів протікає дах. У котельні працюють два котли. Приміщення котельні перебуває в занедбаному стані та потребує ремонту. Також були помічені розвішані для сушіння речі – постільна білизна засуджених, чого не має бути в робочих приміщеннях.

В одному з приміщень на дошці оголошень було виявлено опис майна, в якому зазначений матеріально відповідальний засуджений. Документ підписаний та погоджений начальником установи, інженером та начальником ВНіБ, проте підпис відповідального засудженого відсутній.

Монітори натрапили на зачинене приміщення електрика. На вимогу відчинити двері чекали 15 хвилин, потім прийшов засуджений та відчинив двері. Моніторами було оглянуто робоче приміщення, де зберігається багато інструментів, електричних приладів і навіть комп’ютер. На запитання, яку зарплату отримує засуджений і на підставі якого договору працевлаштований, засуджений чіткої відповіді не надав.

Медична частина

У медичній частині монітори побачили більше 20 осіб з числа засуджених, які стояли в черзі по ліки та процедури. В медичній установі на стаціонарному лікуванні перебувало дві особи, ще три особи перебували в карантині після тривалих побачень.

За словами в. о. начальника медичної частини Гончарука Віктора Васильовича, установа повністю забезпечена ліками. Проте, не практикується прийом передач з лікарськими препаратами від родичів. В. о. начальника медичної частини говорить, що він не знає процедури прийому таких передач.

За поточний рік в установі було зафіксовано двадцять випадків тілесних ушкоджень, що зафіксовано у відповідному журналі, разом з тим у медичній картці амбулаторного хворого 025/о відсутня довідка про таке ушкодження та додатки до неї у вигляді фотографій наявних тілесних ушкоджень, як це передбачено у п. 3 розділу 1, глави II спільного Наказу Міністерства юстиції України та Міністерства охорони здоров’я України 15.08.2014 № 1348/5/572 «Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі».

Швидка допомога у 2021 році викликалась 6 разів (у 2020 році – 19 разів), на день візиту 10 осіб перебували в лікарняних закладах за межами виправної колонії.

За рік в установі помер один засуджений, якій вчинив самогубство через повішання.

Інтернет, тривалі побачення

Кількість проведених побачень із використанням відеозв’язку через інтернет – 197, вартість такого дзвінка складає 15 гривень за 15 хвилин розмови (одна гривня хвилина), що є занадто високою ціною для засуджених осіб. Керівництво колонії пояснило, що 15 гривень – це плата за добу, разом з тим засуджений не користується всю добу інтернетом, а лише 15 хвилин.

У колонії облаштовано 2 робочих місця з доступом до інтернету, разом з тим під час відвідування інтернет-класу ми не побачили жодного засудженого, натомість за комп’ютерами сиділи працівники колонії.

Упродовж року 14 осіб придбали планшети.

Лазня

Лазня відремонтована, проте на момент візиту була відсутня вода.

Керівництво установи не змогло пояснити причину відсутності води.

Згідно з графіком засуджені миються один раз на тиждень.

Тривалі побачення

Кімнати тривалих побачень потребують ремонту.

Душові кабіни перебувають у занедбаному стані.

У відділенні є дитяча кімната.

Порівняння показників рейтингу колоній

Нагадаємо, що Міністерством юстиції України нещодавно були опубліковані рейтинги в’язниць, які, за словами міністра юстиції, базуються на чітких та вимірюваних критеріях і показниках та врегульовані нормативно наказом Мін’юсту.

Спершу хочеться відмітити, що рейтинги на сайті Міністерства юстиції України викладені не зовсім коректно (наприклад, російські слова або штатна чисельність персоналу 207.5 осіб), працювати моніторам з показниками дуже тяжко, бо налічується більше 300 показників, які фізично нереально перевірити.

Отже, оскільки ці дані вносять самі установи, доволі сумнівною видається їх об’єктивність, а щоб виявити помилку, треба перевірити всі показники.

Наприклад, відмічається розбіжність у вартості утримання одного засудженого на день. Так, на сайті Мінюсту зазначено, що у 2020 році вартість утримання засудженого на день складала 266,42 грн, разом з тим у відомостях, які моніторам надали в колонії, зазначено, що вартість утримання у 2020 році становила 64,18 грн, а у 2021 – 73,88 грн.

Крім того, в рейтингах, представлених Міністерством юстиції, відсутній такий показник, як кількість засуджених за ст. 391 КК України осіб (злісна непокора вимогам адміністрації установи виконання покарань), що для правозахисної спільноти є дуже дивним, адже про скасування вищевказаної статті ми говоримо не один рік поспіль (на часі у Верховній раді зареєстрований законопроект № 2079).

Також виникає питання, яка передбачається відповідальність установ за надані недостовірні дані?

На нашу думку, надалі потрібно удосконалювати та апробувати рейтингову систему, яку запроваджує Мінюст.

Члени Громадської ради при Міністерстві юстиції України, які входили до моніторингової групи, наголосили, що на наступному засіданні Комітету з питань пенітенціарної системи, виконання покарань та пробації піднімуть наступні питання:

1. Забезпечення отримання ліків від родичів, інших осіб за наявності рекомендацій лікаря;

2. Для Мінюсту: припинити практику використовування камер СІЗО в установах виконання покарань, оскільки така практика була запроваджена через переповнення СІЗО, а використовується з метою тиску на осіб, зловживань, тримання осіб в одиночних камерах тощо; рекомендувати удосконалювати систему рейтингів в’язниць.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація