логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Холодногірська виправна колонія № 18»

04.08.2021 | Максим Ревякін, Павло Шваб, Ганна Овдієнко | khpg.org

1. Основна інформація

11 червня 2021 року моніторингова група ХПГ у складі помічника-консультанта народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Павла Шваба та Ганни Овдієнко, – прибула до Державної установи «Холодногірська виправна колонія № 18». На момент візиту в установі саме проводилися ремонті роботи на першому контрольно-пропускному пункті, а тому виникли деякі проблеми з виходом та входом моніторингової групи до установи. Тим не менш, адміністрація установи виконання покарань не заважала моніторам у проведенні візиту. Хоча після входу до установи моніторам було запропоновано надати для реєстрації всю аудіо- та відеотехніку, які вони заносять на територію охоронюваної зони. Це було досить незвично, оскільки в жодній іншій установі така процедура не виконувалася.

Холодногірська виправна колонія № 18 – це установа виконання покарань середнього рівня безпеки для чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі. На час візиту в установі перебувало 474 засуджених. Планова наповненість установи – 915 осіб. За останній рік умовно-достроково було звільнено 8 засуджених.

Маємо констатувати, що фінансування установи було недостатнім. Так, розрахункові потреби за бюджетним запитом на 2021 рік складали КЕКВ 2210 – 7 898,5 тис. грн (отримано 47,9 тис. грн); КЕКВ 2 230 – 15 470,2 тис. грн (отримано – 552,2 тис. грн), КЕКВ 2271 – 4 120,0 тис. грн (отримано – 3 199,0 тис. грн), КЕКВ 2273 – 3 696,0 тис. грн (отримано – 3 350,1 тис. грн), КЕКВ 2275 – 30,0 тис. грн (отримано – 0 грн). Таким чином, дана установа, як і більшість установ виконання покарань України, потерпає від тотального недофінансування, що викликано дефіцитом державного бюджету. Тож недоліки, виявлені в установі щодо умов тримання під вартою, не можуть ставитися за вину керівництву установи, яке фактично часто не має грошових коштів на їх усунення, а має ставитися за вину Міністерству юстиції України та Державній кримінально-виконавчій службі України, адже саме через їхню недолугу фінансову політику і відбуваються такі порушення.

2. Житлова зона

На момент візиту в установі функціонувало 12 відділень, ще 3 відділення були законсервовані. Більшість відділень мають аналогічні умови відбування покарання. Хоча, в день візиту, в частині відділень проводився плановий ремонт.

Будівлі житлової зони чисті та охайні. Монітори помітили, що капітальний ремонт у них проводився вже достатньо давно (за словами адміністрації, 7–9 років тому), однак приміщення й досі перебувають у належному санітарно-технічному та матеріальному стані.

Побутова та харчова кімната у житлових приміщеннях обладнана усім необхідним приладдям, зокрема, чайниками, мікрохвильовими печами, холодильниками. Однак викликав подив графік відвідування такої кімнати – з нього видно, що більшу частину часу побутові кімнати зачинені й засуджені не можуть ними користуватися.

У засуджених є доступ до кип’яченої питної води у баку.

У житлових приміщеннях проводиться щоденна дезінфекція. Біля дверей кожної кімнати міститься графік прибирання та дезінфекції, в якому є підпис відповідальної за це особи.

Туалетні кімнати в установі досить чисті, обладнані дзеркалами та умивальниками. Проте дверцята в туалетних кімнатах є не досить високими для забезпечення приватності.

Спальні кімнати чисті, вікна оздоблені шторами. Є індивідуальні тумбочки.

3. ДІЗО / ПКТ

На час візиту у дисциплінарному ізоляторі установи та у приміщенні камерного типу не перебувало жодної особи. За поточний (2021) рік в установі було задокументовано 36 випадків перебування засуджених у дисциплінарному ізоляторі. Стаття 391 КК України, тобто кримінальна відповідальність за злісну непокору законним вимогам адміністрації установи виконання покарань, застосовувалася до засуджених в установі два рази. В установі чотири рази за рік використовувалися спецзасоби до засуджених.

Камери ДІЗО чисті. У кожній камері є рукомийник і туалет. Засуджені мають доступ до свіжого повітря. Дисциплінарний ізолятор також обладнаний прогулянковими двориками. В частині таких двориків якраз проводився ремонт.

4. Медична частина

Під час розмови з моніторами начальник медичної частини повідомив, що недостачі лікарських засобів в установі немає. Крім того, у моніторів була можливість оглянути аптеку установи, де вони побачили в наявності лікарські засоби різних спектрів дії. Однак при цьому, оглядаючи журнал прийому лікарських засобів від родичів засуджених, монітори не могли не помітити, що родичі передають засудженим найпростіші ліки. Проте лікарі установи повідомили, що це ніяк не пов’язано з недостачею лікарських засобів. Більше того, лікарі наголошували на високому рівні взаємодії між установою та Центром охорони здоров’я. Зокрема, у випадку відсутності певного медичного препарату його доставка до установи може здійснюватися протягом лічених годин, оскільки установа розташована у безпосередній близькості до Харківського СІЗО, де базується склад лікарських засобів.

Монітори також мали змогу відвідати палати медичної частини установи, які були чистими та відремонтованими. Медики продемонстрували спеціальне ліжко, яке може підійматися та опускатися, а також, у разі потреби, змінювати кут нахилу. Засуджені, що перебували на стаціонарному лікуванні, жодних нарікань на якість лікування не висловлювали.

За поточний рік до установи виконання покарань двічі викликалася «швидка допомога».

Жоден засуджений не був звільнений від подальшого відбування покарання у зв’язку з тяжкою хворобою.

У медичній частині також є сучасний стоматологічний кабінет. За словами адміністрації, стоматолог має безкоштовний пломбувальний матеріал, але він невисокої якості – зокрема, фотополімерних пломб в установі немає. Монітори також оглянули сучасний рентген-апарат, на якому може здійснюватися рентген щелепи прямо в кабінеті стоматолога.

В установі також наявний флюорограф.

За словами адміністрації установи, за час пандемії жодний із засуджених не хворів на коронавірус. Водночас, до установи були поставлені ПЛР-тести, які можуть бути використані у разі потреби. Установа веде облік проведення таких тестувань, яких за останній місяць було проведено 33.

5. Харчування

Їдальня установи являє собою просторе приміщення. Ремонт в їдальні також проводився давно, але все ж вона залишається в охайному належному стані. В їдальні встановлені телевізори. На момент візиту на них демонстрували відео про те, як готується їжа на кухні установи. У приміщенні встановлене інформаційне меню, з якого засуджені можуть дізнатися про страви, які вони можуть скуштувати. У засуджених є доступ до рукомийників.

У кухні установи стояв добрий запах нещодавно приготованої їжі. Монітори скуштували приготований обід і можуть його назвати достатньо їстівним. Також монітори скуштували приготований в установі хліб, який був смачним.

Монітори відвідали холодний та гарячий цехи. Приладдя, встановлене на кухні, є справним, але досить старими. Монітори змогли побачити сиру рибу, з якої буде приготована вечеря. Риба виглядає їстівною. Також монітори побували у сховищі установи, де побачили велику кількість заготовленої консервації. Вся консервація була маркована видом продукту, що закритий у банці, датою та часом закриття.

Пекарня установи самостійно забезпечує установу хлібом, причому хліб випікається в печі на дровах. За словами адміністрації, це найбільш економічний та оптимальний варіант випікання.

Хоча в установі відбувають покарання засуджені , що належать до трьох релігій та шести конфесій відповідно, однак жодному з них не надається спеціальне харчування. Зокрема, особи, що сповідують мусульманство, мають харчуватися особливим чином, оскільки їх релігійні погляди не дозволяють вживати деякі продукти.

6. Банно-пральний комбінат

Кількість пральних машинок достатня, їхньої потужності яких вистачає для прання речей усіх засуджених.

Миття засуджених здійснюється за графіком. У бані є гаряча вода. Душові кабінки відділені одна від одної шторами, у кожній є килимок.

У банно-пральному комбінаті також є кабінет фельдшера, де може проводитися як поверховий, так і докладний огляд засуджених на предмет наявності тілесних ушкоджень.

7. Виробництво

На момент візиту 108 засуджених працювали на виробництві установи та 44 засуджених працювали у майстернях. Колонія спеціалізується на деревообробці, виробництві металоконструкцій, в установі також працює швейне виробництво. На виробництві та у майстерні засуджені працюють у три зміни. За останній рік на виробництві установи не сталося жодного нещасного випадку.

На запитання моніторів про розмір заробітних плат засуджені повідомляли різну інформацію, однак більшість вказувала, що сума винагороди складає не менше за мінімальний розмір заробітної плати в Україні.

8. Культурне життя

Установу відвідують представники чотирьох релігійних громад. Серед них – мусульманська релігійна громада «Милість».

Засуджені взагалі сповідують три основні релігії – мусульманство, буддизм та християнство.

На території установи побудований та діє православний храм, де проводяться регулярні богослужіння.

В установі є спортивна зала, яка обладнана футбольними воротами, баскетбольними кільцями та іншим приладдям. Засуджені охоче займаються там спортом. Також є спортивні тренажери для різних груп м’язів.

9. Магазин

У колонії діє магазин, спланований за принципом супермаркету. Однак на момент візиту якраз проводилася закупка товарів, тому монітори не змогли оцінити асортимент продукції. Засуджені також мають можливість замовляти товари й їхні замовлення виконуються за наступної закупки.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація