логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візиту до ДУ «Коростенська виправна колонія № 71»

03.08.2021 | Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб | khpg.org

1. Загальна інформація

25 липня 2021 року моніторингова група у складі помічника-консультанта народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів, Ганни Овдієнко та Павла Шваба, відвідала ДУ «Коростенська виправна колонія № 71». Це установа середнього рівня безпеки для чоловіків, вдруге засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі. На момент візиту в установі відбував покарання 741 засуджений. В установі 13 діючих житлових відділень, законсервовані відділення відсутні. За поточний рік з установи було звільнено умовно-достроково 32 особи. Установа була заснована у 1947 році, а її будівництво завершилося у 1956 році.

Перед входом до установи моніторам провели температурний скринінг та експрес-тестування на коронавірус. За словами першого заступника начальника установи, таке експрес-тестування проводиться для кожної чергової зміни та для усіх відвідувачів колонії. Монітори позитивно відмічають такий засіб протиепідемічного захисту, що його вони в колоніях побачили вперше. Зокрема, на думку моніторів, завдяки такому ставленню до карантинних заходів, з початку пандемії в колонії жоден засуджений не захворів на коронавірус.

2. Житлові відділення

Усі житлові відділення казарменого типу. В усіх виконано поточний косметичний ремонт. Деякі відділення явно потребують капітального ремонту, однак бюджетні асигнування на виконання такого ремонту не виділяються. Поточний косметичний ремонт здійснюється за рахунок спеціального фонду установи.

У більшості спальних кімнат встановлені одноповерхові ліжка, однак в одному відділенні монітори побачили двоповерхові, що не відповідає Європейським пенітенціарним правилам та призводить до додаткового дискомфорту для засуджених. Норма площі на одного засудженого дотримується в усіх відділеннях. У кімнатах достатньо сонячного світла. У кімнатах для прийому їжі є кип’ячена вода, яка однак зберігається у брудних бутилях. Однак стороннього запаху та смаку вода не має.

В санвузлах встановлена застаріла санітарна техніка та рукомийна система. Ці кімнати явно потребують ремонту, однак монітори позитивно відмічають дотримання права на приватність засуджених: туалетні кабінки розмежовані між собою високими стінками та високими дверцятами.

У житлових відділеннях наявні графіки дезінфекції житлових приміщень та засоби дезінфекції.

У відділеннях встановлені таксофони. Ціна однієї хвилини приблизно складає одну гривню, що явно є надто дорого для засуджених, які у більшості своїй знаходяться у важкому матеріальному стані. За словами адміністрації, засуджені все ж користуються таксофоном, що наводить на думки про складність доступу до мобільного телефону.

3. Лазне-пральний комбінат

У пральні встановлено застарілі, однак справні машинки. За словами адміністрації, їх потужності достатньо для обслуговування установи. Також достатньо просторою є кімната для сушіння одягу.

У роздягальні лазні є куточок фельдшера, який нічим не відокремлений від самої роздягальні. У зв’язку з цим засуджені вимушені проходити огляд на предмет тілесних ушкоджень у присутності інших засуджених, що порушує право на приватність. Душові кабінки відмежовані стінками, є шторки та килимки. Саме приміщення перебуває в задовільному стані.

4. Кухня та їдальня

На кухні досить чисто, встановлене справне кухонне обладнання. В холодильниках м’ясного цеху зберігається м’ясо разом із рибою, що є порушенням правил зберігання харчових продуктів. Однак, за словами адміністрації установи, це пов’язано з ремонтом у рибному цеху і є вимушеним тимчасовим заходом. Також в іншому холодильнику зберігаються продукти для дієтичного харчування. Дієтичне харчування отримують лише двоє засуджених.

В установі проводяться капітальні ремонтні роботи із розширення кухні за рахунок площі їдальні.

Монітори дегустували готовий обід, приготований для засуджених. Органолептичні якості обіду були задовільними, хоча, перша страва здалася моніторам надто солоною. Адміністрація пояснила, що така кількість солі додається за проханням засуджених. Засуджені на харчування в установі не скаржилися.

Приміщення їдальні дуже просторе навіть враховуючи те, що частину приміщення, як зазначалося раніше, майже переобладнано під кухню. В їдальні наявне інформаційне меню, яке відповідає меню-розкладці продуктів на відповідний день.

На вході в їдальню встановлені рукомийники. Є ємності для рідкого мила, однак саме мило відсутнє. Немає рушників.

5. ДІЗО (ПКТ)

На момент візиту в ДІЗО перебувало 16 осіб. За поточний рік дисциплінарні стягнення були застосовані 343 рази, 13 разів застосовувалося тримання у ПКТ. Порівняно з іншими колоніями такого самого рівня безпеки, кількість застосованих дисциплінарних стягнень у вигляді поміщення до ДІЗО є надто високою.

Засуджені в ДІЗО не скаржилися на безпідставність застосування дисциплінарних стягнень. У частині камер виконаний капітальний ремонт, а інша частина перебуває в аварійному стані. Так, у невідремонтованих камерах недостатньо сонячного світла, відсутня примусова вентиляція, відсутня можливість самостійно регулювати подачу свіжого повітря (відкривати вікна), неналежні матеріально-побутовий стан стін та стелі приміщення. В невідремонтованих камерах відчувається сирість та задуха. Санвузол також перебуває в аварійному стані та відгороджений невисокою стінкою. У прогулянкові дворики майже не потрапляє сонячне світло. Прогулянкові дворики обладнані спортивним знаряддям.

6. Медична частина

Під час візиту на лікуванні у стаціонарі медичної частини перебувало дві особи. Медична частина на задовільному рівні забезпечена лікарськими препаратами. Однак час від часу медики все ж стикаються із відсутністю найпростіших лікарських засобів. Так, на момент візиту був відсутній цитрамон. Тому родичі засуджених змушені такі ліки передавати. У наявності – засоби протиепідеміологічного захисту та експрес-тести.

7. Виробництво

Виробництво займає значну площу. Більшість цехів та будівель на даний момент не використовується. На виробництві працює понад 200 засуджених. Підприємство виготовляє причепи, піддони та інші металоконструкції.

8. Релігія

В установі є православний храм, збудований державним коштом. Усі, окрім одного засудженого, сповідують християнство. Один засуджений – мусульманин.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація