логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Замкової виправної колонії № 58

09.07.2021 | Андрій Діденко, Сергій Зуйков | khpg.org

Загальна інформація

5 липня 2021 року моніторингова група ХПГ у складі члена громадської ради при Мінюсті Сергія Зуйкова та журналіста Інформаційного бюлетеню «Права людини» Харківської правозахисної групи Андрія Діденка здійснила візит без попередження в Замкову виправну колонію № 58.

Це колонія максимального рівня безпеки для тримання осіб, засуджених за тяжкі злочини, раніше судимих. У колонії є сектор для тримання засуджених довічно.

Керівник установи – підполковник в. сл. Довгополенко Павло Володимирович.

Кількість персоналу – 251, а засуджених – 198 з розрахунковою чисельністю спальних місць 402.

У ДІЗО перебувало 2 особи, а в ОК – 1.

На обліку з ВІЛ/СНІД перебуває 7 осіб, схильних до самогубства –21. Швидка допомога у 2021 році не викликалася, з тілесними ушкодженнями в журналі за 2021 рік – 3, спецзасоби у 2021 році застосовувалися 2 рази, жоден засуджений не помер у період 2020–2021 рр.

Були відвідані сектор для тримання засуджених довічно, медична частина, дільниця ресоціалізації, камери ДІЗО, ПКТ, ОК, лазня, пральня, харчоблок, виробнича зона і господарська дільниця.

З боку керівництва установи жодних перешкод не чинилося. Монітори мали можливість відвідати будь-яке приміщення та ділянку установи.

Трохи історії та лірики

Про цю колонію багато інформації в публічній сфері. Бувало таке, що правозахисники влаштовували публічні заходи на захист засуджених від катувань та жорстокого поводження. Навіть фільм під назвою «Монастир страждань» був продемонстрований у приміщенні офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Ухвалено резолюцію про закриття установи як брутального порушника прав людини.

Монастир ордену отців бернардинів – пам’ятка сакрального будівництва епохи бароко, колишній римо-католицький монастирський комплекс, закладений на початку XVII століття, перетворився на суцільну катівню, час від часу фіксувалися спалахи масової непокори з боку засуджених.

Проте зі зміною керівництва такі звичайні для ЗВК-58речі, як побиття, знущання, поміщення засуджених до певного строку в сектор для утримання засуджених довічно, здається, відійшли у минуле. Ми не знаємо, як керівництво установи буде долати випробування холодом взимку, бо неналежні умови утримання неодноразово за рішеннями ЄСПЛ визнавалися як порушення статті 3 Конвенції (катування та). Неодноразово під час моніторингових візитів, у тому числі і НПМ, фіксувалася температура повітря в камері 11 °C, що є ніщо інше як жорстоке поводження.

Проте начальник установи декілька разів наголошував на необхідності ремонту даху, а без цього, ясна річ, про якісне опалення не може навіть йти мова. Будівля є пам’яткою архітектури, а в держави бракує коштів на ремонт. Сподіваємося, що Міністерство юстиції виділить фінанси на ремонт і не буде з цим питанням зволікати до зими, коли вдарять морози – як завжди зненацька.

Засуджені довічно

У рамка проєкту «Боротьба за життя», що є інформаційною платформою лобіювання законодавчих змін щодо запровадження в країні процедури перегляду кримінальних вироків свавільно засуджених були записані інтерв’ю зі засудженими довічно В’ячеславом Барановським (більше по цій справі тут: Олександр Рафальський | Боротьба за життя) та Ідібеком Заріповим, засудженим за подвійне вбивство в місті Севастополі, у якому він ніколи не був. Заріпов розповів, як його катували з метою вибити зізнання у скоєнні злочину, якого він не вчиняв (більше по цій справі тут: Ісаков Рашидбек | Боротьба за життя).

В’ячеслав Барановський

Ідібек Заріпов

Були оглянуті камери засуджених довічно, в тому числі й багатомісні.

Медична частина

Зі слів завідувача медичною частиною Василя Васильовича Бондара, він працює в цій установі 27 років.

Було зафіксовано відсутність журналу тілесних ушкоджень новоприбулих. Усі тілесні ушкодження фіксуються в одному журналі.

На COVID-19 перехворіло 25 осіб з числа засуджених, а 235 співробітників адміністрації вакциновані першою дозою вакцини.

Завідувач санчастини розповідає, що задоволений забезпеченням установи ліками та обладнанням.

Працює апарат флюорографії, протягом останніх трьох років не виявлено активної форми туберкульозу, хворі на ВІЛ/СНІД отримують антиретровірусну терапію. Двоє засуджених, хворих на гепатит, проліковані та отримують терапію.

В наявності апарат IDIS – система розшифровки кардіограм – медична документація хворого в електронному варіанті.

Звернувся засуджений К., 1969 року народження, зі проханням сприяти призначенню йому дієтичного харчування через виразку шлунку та погане самопочуття. Черговий лікар пообіцяв сприяти цьому, навіть зробив запис у журналі, а засуджений написав власноруч заяву. Але згодом зателефонувала дружина засудженого і повідомила, що в дієтичному харчуванні засудженому К. було відмовлено. До речі, як було з’ясовано, дієтичним харчуванням користуються лише дві особи з числа засуджених – один, що перебуває на стаціонарному лікуванні, та один засуджений довічно.

Під час огляду журналу тілесних ушкоджень було виявлено випадок, коли засуджений К. вчинив членоушкодження, а саме прибив власну ногу цвяхом до підлоги. До цього запису не було додано довідку та фотографію, як цього вимагають відповідні інструкції. Однак на вимогу моніторів завідувач медичною частиною приніс відповідну довідку, а фотографію продемонстрував з екрана монітора комп’ютера. Відсутність фото в медичній картці завідувач пояснив тим, що немає можливості друкувати світлини.

На питання про причини такого вчинку засуджений К. відповів, що інцидент вичерпаний, скарг на дії адміністрації не має. Проте наявне неналежне ведення документації.

Зменшення кількості засуджених

Кидається в око зменшення кількості засуджених. Персонал це пояснює великою кількістю звільнень через «Закон Савченко»

ДІЗО

У ДІЗО ліжко на день не закривається.

У робочих камерах засуджені займаються рихтуванням, а зарплатню отримують, з їхніх слів, близько 600 грн на місяць з усіма відрахуваннями.

Монітори також відвідали баню, пральню з апаратом прасування білизни.

Їдальня

Виробнича зона

На виробництві працюють до 20 засуджених зі загальної кількості.

Як пояснили представники адміністрації, це пов’язано з тим, що робота це – право засудженого, а не обов’язок.

Начальник виробництва Вадим Миколайович Мельник пояснив, що основною роботою є деревообробка, розпилювання брусів, виготовлення дощок, піддонів. З тирси виготовляють альтернативне паливо – пресовані гранули твердопаливного екологічного палива.

Засуджених, які проводили ремонтні роботи, не змогли відповісти на запитання, як оформлюються їхні трудові договори та яку плату вони отримують за свою роботу.

Кімната передач обладнана кварцевою лампою та відео фіксацією.

Кімната для тривалих побачень

Кімната для тривалих побачень для засуджених довічно коштує на добу 130 гривен для однієї особи.

Зауваження і пропозиції

В усіх відділеннях, які були оглянуті, відсутні баки для питної води.

Відсутній журнал тілесних ушкоджень для новоприбулих.

Провести роз’яснення серед засуджених стосовно охорони права на працю та відповідну заробітну платню.

До Міністерства юстиції передаємо прохання керівництва установи сприяти виділенню коштів для ремонту даху.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація