логін / реєстраціяMenu

Катували наркозалежних – у Харкові затримали дев’ятьох правоохоронців

25.06.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

Поліцейські вимагали з кожного наркозалежного від 200 до 500 доларів. У разі відмови від «вигідної угоди» били і піддавали тортурам. Задокументовано понад п’ятдесят таких випадків. До складу злочинного угруповання входили діючі та колишні посадовці Національної поліції. Дев’ятьом полiцейським, повідомляє Служба безпеки України, уже повідомлено про підозру.

Серед підозрюваних – один цивільний, двоє оперуповноважених сектору карного розшуку, троє оперуповноважених відділу кримінальної поліції та четверо поліцейських підрозділу особливого призначення ГУНП в області.

«Лідери групи налагодили механізм одержання грошей за непритягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до придбання наркотиків і психотропів. У разі відмови сплачувати хабарі, учасники угруповання катували і погрожували фізичною розправою», – йдеться в повідомленні на сайті СБУ.

Від наркодилерів та через телеграм-канали правоохоронці дізнавалися про наркозалежних, які хотіли купити заборонені речовини. Коли ті знаходили в так званих закладках «товар», їх буцімто затримували. При цьому жодних процесуальних норм співробітники поліції не дотримувалися. За непритягнення до кримінальної відповідальності та уникнення шпиталізації з наркозалежних вимагали чималу суму грошей.

Дев’ятьом правоохоронцям повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 ККУ (одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням), цивільній особі, яка входила до складу групи, – за ч. 3 ст. 368 та ст. 127 ККУ (катування). Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення і притягнення інших осіб, імовірно причетних до протиправної діяльності.


За результатами «Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні в 2020 році», 56,2 % респондентів оцінили поліцію як неефективну. Значна частина суспільства (59,7%) вважає, що потенційний ризик стати жертвою тортур або жорстокого поводження в поліції зберігається практично для будь-якої людини на території України, незалежно від її минулого й особистих характеристик.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація