логін / реєстраціяMenu

Завіз до лісу та побив до смерті – поліцейського судитимуть за перевищення повноважень

25.06.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

ДБР завершило досудове розслідування щодо колишнього командира взводу полку патрульної поліції у Кривому Розі, якого звинувачують у смерті затриманого.

Фото: fotoliza, Shutterstock

Злочин стався у 2018 році. Патрульних викликали через бійку в місцевому кафе. «На приїзд правоохоронців один з відвідувачів відреагував негативно та почав на них нецензурно лаятися. Один з поліцейських надягнув на чоловіка кайданки, посадив до службового автомобіля та вивіз у лісосмугу. Там він наніс громадянину сильний удар кулаком в голову, від якого чоловік втратив свідомість», – йдеться в повідомленні на сайті ДБР.

За три тижні чоловік помер у лікарні, так і не прийшовши до тями.

Лише в квітні цього року 27-річному поліцейському повідомили про підозру. Весь цей час підозрюваний продовжував обіймати свою посаду.

Екскомандира взводу судитимуть за перевищення влади, яке супроводжувалося застосуванням насильства та спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 365 КК України), і умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.


Нагадаємо, в січні у Коростенському райуправлінні поліції у Житомирській області поліцейський побив чоловіка, що прийшов повідомити про пограбування. Замість допомоги отримав стусани по голові та грудях. Правоохоронець примусив потерпілого написати пояснення, що ніякої крадіжки не було.

В лютому в Городищенську лікарню по медичну допомогу звернувся чоловік із тілесними ушкодженнями. Він заявив, що його побили співробітники поліції. Як з’ясувало слідство, постраждалий дійсно деякий час перебував у відділі поліції: правоохоронці перевіряли його причетність до крадіжки і шахрайства. Постраждалого били ногами, стільцем, шлангом від вогнегасника, а також пластиковою пляшкою з водою.

За результатами «Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні в 2020 році», значна частина суспільства (59,7%) вважає, що потенційний ризик стати жертвою тортур або жорстокого поводження в поліції зберігається практично для будь-якої людини на території України, незалежно від її минулого й особистих характеристик.

Дослідники зазначають, що після гучних подій у Кагарлику нетерпимість населення до випадків застосування катувань або іншого жорстокого поводження в поліції України суттєво зросла та складає 79,1 %. Це є найбільшим показником за весь час вивчення. Водночас слід відзначити, що 14,9 % опитаних допускають використання незаконного насильства у крайніх випадках, ще 5,4 % – стосовно окремих осіб (терористів; підозрюваних у злочинах проти дітей). Незначна кількість людей (1,1 %) вважає, що робота поліції без цього неможлива.

Чинниками, які найбільшою мірою сприяють поширеності практики протизаконного насильства в діяльності поліції України, на думку опитаних, є:

1) безкарність співробітників поліції, які використовують незаконні методи в роботі;

2) поганий добір кадрів;

3) невисокий професійний і культурний рівень співробітників поліції.


Проєкт ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація