логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Первомайська ВК № 117»

04.06.2021 | М. Ревякін, Т. Беспала, П. Шваб | khpg.org

І. Загальна інформація

5 травня 2021 року моніторингова група у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Таміли Беспалої та Павла Шваба – відвідала Державну установу «Первомайська виправна колонія № 117». Колонія розташована в полі, неподалік села Грушине Первомайської громади Лозівського району Харківської області. Ця колонія є установою виконання покарання мінімального рівня безпеки для чоловіків, які засуджені на певний строк, із загальними умовами тримання. На час моніторингового візиту в колонії перебувало 222 особи, чисельність адміністрації – 180 осіб. Планова наповненість – 650 осіб. Колонія функціонує з 1983 року.

ІІ. Житлові відділення

Моніторингова група відвідали декілька житлових відділень. Усі відділення блочного типу. У першому, до якого завітали монітори, виконаний косметичний ремонт. У житлових кімнатах чисто та охайно, денне світло потрапляє безперешкодно. Вікна металопластикові, відкриваються вільно для провітрювання. У цьому відділені туалет розташований у кожній кімнаті, але двері – із великим прозорим склом, крізь яке видно повністю всю вбиральню. На думку моніторів, це суттєво порушує приватність засуджених. У кімнатах прийому їжі – пара столиків та скупе кухонне начиння, серед якого холодильник, електричний чайник та микрохвильовка. В коридорі у вільному доступі міститься бак із питною кип’яченою водою. В інших відділеннях також виконаний поточний косметичний ремонт. Житлові кімнати світлі, сонячного світла потрапляє достатньо, але ліжка розташовані впритул одне до одного, що порушує приватність засуджених. У цих відділеннях вбиральні розташовані в окремих кімнатах. Розмежовуючі стінки достатньої висоти, дверцята справні та зачиняються, що забезпечує приватність та відповідає нормам Європейських пенітенціарних правил. У кімнатах прийому їжі також є аналогічне кухонне начиння, як і в попередньому житловому відділені.

Монітори звернули увагу на те, що в усіх житлових відділеннях на інформаційних стендах розміщена інформація про можливість отримання грошового переказу, але тільки через розрахунковий рахунок установи. Монітори зазначають, що такий спосіб переказу коштів ставить засуджених у залежність від адміністрації колонії, створює маніпулятивне середовище та має корупційну складову.

Окрім того, в «Журналі проведення дезінфекції приміщення житлового відділення» наперед відмічено виконану роботу щодо дезінфекції. Тому монітори ставлять під сумнів інформацію, наведену в Журналі, а також вважають, що дезінфекція житлових приміщень може взагалі не відбуватися, що порушує санітарно-епідеміологічні норми в установі під час пандемії COVID-19.

III. Медична частина

На час візиту в стаціонарному відділенні перебували 8 осіб. Згідно з «Журналом передачі ліків від родичів», до установи передаються майже тільки симптоматичні ліки. За словами виконувача обов’язків начальника медичної частини при колонії, ліки мають прибути до установи незабаром. У «Журналі тілесних ушкоджень» за 2020-й та поточний роки немає жодного запису. Монітори занепокоєні такою ситуацією та вважають, що в колонії не фіксуються тілесні ушкодження, адже в колонії є виробництво, де при будь-яких умовах час від час засуджені отримують травми.

Штат медичних працівників укомплектований не повністю. Окрім того, вже майже півроку відсутній начальник.

У медичній частині зазначили, що в колонії є 21 особа, що хворіє на ВІЛ-інфекцію, одна з яких має ІV стадію. Особи, що приймають ЗПТ, відсутні.

У 2020 році в колонії зафіксовано тільки один смертельний випадок, за словами представника медичної частини, засуджений помер у результаті кишкової непрохідності (заворот кишок). У 2021 році, на час візиту, смертей у колонії не зафіксовано. Також представник медичної частини повідомив, що флюорографію роблять один раз на рік. У медичні частині є стоматолог – за словами представника медичної частини, надається лікування та пломбування.

IV. Лазне-пральний комбінат

У лазні є чотири нові пральні машинки. За словами представників адміністрації, вони повністю задовольняють потреби колонії. Проте монітори помітили, що в кожному дворику біля відділень сохне одяг, який би мав сохнути у спеціально обладнаному приміщенні в пральні для сушіння одягу. Це наштовхує моніторів на думку, що потужності техніки для прання колонії не задовольняють потреб засуджених, або якість прання є незадовільною, тому засудженні самостійно перуть свій одяг у відділеннях. Душові кабінки відгородженні стінками, є штори й килимки. Вода нагрівається бойлером та котлом. Є перукарня та кабінет фельдшера.

V. Їдальня

На вході до їдальні є рукомийники, але відсутні мило та рушники. Зала їдальні простора та світла. Є стенд інформаційного меню. Зала кухні потребує ремонту, а кухонні плити є застарілими. В рибному цеху розморожувалася риба на вечерю. Також у рефрижераторі зберігалася яловичина без герметичної упаковки в мішках з-під цукру.

VI. ДІЗО/ПКТ

Дисциплінарний ізолятор розташований в напівпідвальному приміщені. Помітно, що виконаний косметичний ремонт, але через вогкість на стінах є цвіль. Освітлення штучне, а вікно доволі маленьке, через яке майже не потрапляє сонячне світло. Окрім того, самостійно відкрити його не можливо. На час візиту ліжка в камері, де перебував засуджений, були пристебнуті до стіни і засуджений був вимушений увесь день сидіти на маленькій лаві. Туалет відгороджений не стіною й закривається невисокими дверцятами. Сантехніка стара. На час візиту в дисциплінарному ізоляторі перебувала одна особа, в ПКТ – 4 осіб. З початку року до дисциплінарного стягнення притягувалося в ДІЗО 16, а ПКТ 8 засуджених відповідно.

VII. Виробництво

Виробництво в колонії представлене майстернею, де виготовляють вироби з дерева, а саме лотки для перевезення хліба, швейним цехом. Також вирощують власних свійських тварин. У майстерні працює всього 30 осіб. У швейному цеху виготовляють капці для готелів. Під час спілкування в майстерні засуджені повідомили, що працюють із сьомої години ранку до восьмої години вечора. Винагороду за роботу отримують у середньому в розмірі 400 грн. У швейному цеху гучно працювали швейні машинки та був сильний запах пластмаси, але засуджені не мали ніяких індивідуальних засобів захисту.


Поїздка здійснена за підтримки посольства ФРН

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація