логін / реєстраціяMenu

Офіс Омбудсмана: У психоневрологичному пансіонаті порушують права підопічних

23.03.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

Карцер з ґратами, спільний одяг, відсутність лікування – про численні порушення прав людини в Любицькому психоневрологічному інтернаті повідомили в Офісі Омбудсмана.

Любицький психоневрологічний інтернат (фото: Офіс Омбудсмана)

Моніторингова група Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відвідала Любицький психоневрологічний інтернат вдруге. Він розташованій у Запорізькій області. У ньому мешкають 136 осіб з психічними розладами. Три роки тому тут виявили порушення в організації харчування, були проблеми з водопостачанням у житлових корпусах, обліком ліків. Монітори зазначають, що частину наданих тоді рекомендацій адміністрація інтернату виконала. Проте правозахисники знову побачили численні порушення прав мешканців закладу.

«Ізоляція підопічних відбувається за умов, які можна розцінювати як катування чи нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження або покарання, – йдеться в повідомленні на сайті Офісу Омбудсмана. – Так, в одному з корпусів, у кімнаті із заґратованими дверима відокремлено частину, де за провини зачиняють підопічних. Вони називають цю кімнату карцером, оскільки, за неналежну поведінку в ній ізолюють підопічних, які змушені сидіти на кахельній підлозі». Крім того, у «карцері» монітори знайшли ємності для розведення вапна та дезінфекційні засоби.

Люди, що перебувають у закладі, не мають власних речей, одяг – спільний. Це, наголошують в Офісі Омбудсмана, порушує право на збереження індивідуальності.

Любицький психоневрологічний інтернат (фото: Офіс Омбудсмана)

З 2019 року в інтернаті немає обліку витрат стосовно пенсій тих осіб, яких суд визнав недієздатними.

Мешканці інтернату з хронічними захворюваннями, навіть з онкологією, не отримують медичної допомоги. «Не виконуються рекомендації лікарів, дотримання яких може покращити стан здоров’я та змінити якість життя, – нарікають монітори. – Є підопічні, які потребують консультування спеціалістів, доступ до яких не забезпечено».


Нагадаємо, у листопаді минулого року монітори виявили порушення прав людей у Дяківецькому стаціонарному відділенні постійного або тимчасового проживання Територіального центру соціального обслуговування Літинського району Вінницької області.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини в Україні стурбоване відсутністю доступу до медичної допомоги осіб, які перебувають в інтернатних закладах та мають проблеми зі здоров’ям, не пов’язані з COVID-19.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація