логін / реєстраціяMenu

У Лук’янівському СІЗО ув’язнені сплять на підлозі

11.03.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

А ще – мешкають в антисанітарних умовах та працюють задарма. Про численні порушення прав людини в установі повідомили в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фото: Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Співробітники Секретаріату Омбудсмана відвідали «Київський слідчий ізолятор» з повторним моніторинговим візитом. Минулого року перевірка виявила чимало порушень: неосвітлені душні камери, грибок на стінах, відсутність питної води, достатньої кількості спальних місць та опалення в деяких приміщеннях. Схоже, за рік ситуація не виправилася.

«У слідчому ізоляторі порушуються вимоги Закону України „Про попереднє ув’язнення“ щодо роздільного тримання різних категорій ув’язнених, що може призвести до тяжких наслідків (конфліктів, заворушень тощо), – йдеться в повідомленні на сайті Офісу Омбудсмана. – Більшість камер не забезпечені належним штучним освітленням, мають надмірну заґратованість вікон, стіни в деяких з них були вологими та вкриті грибком. Внаслідок відсутності вентиляції та паління у камерах ув’язнені позбавлені можливості дихати свіжим повітрям. Бокси збірного відділення не опалюються».

Фото: Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Спальних місць у СІЗО досі не вистачає: деякі в’язні змушені спати або по черзі, або на підлозі камер. Крім того, монітори повідомляють про порушення прав засуджених на контакти із зовнішнім світом: вони не мають змоги телефонувати рідним. Також стало відомо, що ув’язнені безоплатно роблять ремонти.

«За результатом моніторингового візиту до вказаної установи, Міністерству юстиції України та іншим органам влади буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення», – повідомляють в Офісі Омбудсмана.

Минулого тижня міністр юстиції Денис Малюська опублікував фотографії однієї з камер Лук’янівського СІЗО до і після ремонту.

Як заявив міністр, приміщення відремонтували «за рахунок коштів, отриманих за платні камери у цьому ж слідчому ізоляторі».

Правозахисники визнають платні камери в СІЗО такими, що ведуть до дискримінації фінансово незабезпечених засуджених.


Нагадаємо, у грудні минулого року Кабінет Міністрів Ради Європи розглянув ситуацію з виконанням Україною рішень Європейського суду з прав людини, що стосуються неадекватної медичної допомоги, нелюдського та (або) такого, що принижує гідність, поводження у місцях несвободи.

Комітет міністрів із занепокоєнням зазначив, що досі не було прийнято стійкого рішення для усунення недоліків української тюремної системи: переповненості, поганих матеріальних умов тримання під вартою та перевезення, неналежного медичного обслуговування у слідчих ізоляторах та пенітенціарних установах.

У Раді Європи розраховують, що Уряд України інформуватиме Комітет про середньострокові та довгострокові плани покращення житлових умов та харчування в місцях несвободи. Щодо кроків Міністерства юстиції з розробки платних послуг у СІЗО і тюрмах, Комітет Міністрів «закликав органи влади вжити заходів щодо поліпшення матеріальних умов та харчування незалежно від фінансових внесків затриманих».

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація