логін / реєстраціяMenu

Побили, бо був без паспорту – правоохоронців підозрюють у насильстві

03.03.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

На Сумщині відмова пред’явити документи патрульним закінчилася для чоловіка з інвалідністю численними синцями, саднами та зламаним пальцем на руці.

Фото з сайту Офісу Генерального прокурора

Двом працівникам патрульної поліції повідомлено про підозру у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням спеціальних засобів та болісними й такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями (ч. 2 ст. 365 КК України). Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

Як зазначають слідчі, поліцейські «підійшли до чоловіка, який перебував у внутрішньому дворику одного з будинків та вимагали пред’явити документи». Паспорта у чоловіка при собі не виявилося. Він пояснив правоохоронцям, що закону не порушує, і попередив, що має проблеми зі здоров’ям. На подвір’ї перебували й інші люди, вони запевнили патрульних, що керівник підприємства, де працює чоловік, зараз принесе його документи.

«Незважаючи на це, поліцейські здійснили фізичне затримання чоловіка, наступаючи коліном на його шию та голову, – йдеться в повідомленні на сайті прокуратури. – Правоохоронці надягли йому на руки та ногу кайданки й понесли до автомобіля, тримаючи за кайданки, чим спричинили йому біль».

У результаті такого затримання потерпілий отримав тілесні ушкодження легкого та середнього ступеню тяжкості: численні садна голови, руки та ноги, синці, а також перелом пальця правої кисті.

Як встановив Ковпаківський районний суд міста Суми, поліцейські вимагали у чоловіка паспорт і затримували безпідставно. Він не порушував громадського порядку і не вчиняв інших неправомірних дій. Більше того, суд встановив відсутність злісної непокори та активного опору з боку потерпілого.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими територіального управління ДБР у Полтаві.


За результатами «Національного моніторингу незаконного насильства в поліції в Україні в 2020 році», значна частина суспільства (59,7 %) вважає, що потенційний ризик стати жертвою тортур або жорстокого поводження в поліції зберігається практично для будь-якої людини на території України, незалежно від її минулого й особистих характеристик.

Дослідники зазначають, що після гучних подій у Кагарлику нетерпимість населення до випадків застосування катувань або іншого жорстокого поводження в поліції України суттєво зросла та складає 79,1 %. Це є найбільшим показником за весь час вивчення. Водночас слід відзначити, що 14,9 % опитаних допускають використання незаконного насильства у крайніх випадках, ще 5,4 % – стосовно окремих осіб (терористів; підозрюваних у злочинах проти дітей). Незначна кількість людей (1,1 %) вважає, що робота поліції без цього неможлива.

Чинниками, які найбільшою мірою сприяють поширеності практики протизаконного насильства в діяльності поліції України, на думку опитаних, є:

1) безкарність співробітників поліції, які використовують незаконні методи в роботі;

2) поганий добір кадрів;

3) невисокий професійний і культурний рівень співробітників поліції.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація