логін / реєстраціяMenu

Два в’язні померли за ґратами попри рішення суду про звільнення

16.02.2021 | ХПГ-інформ | khpg.org

На Вінниччині суддя постановила звільнити хворого на СНІД в’язня. Прокурор подав апеляційну скаргу. Чоловік помер, не дочекавшись волі. Про трагічний випадок розповів на своїй фейсбук-сторінці експерт з правової реформи Консультативної місії ЄС Вадим Човган. Це вже другий такий випадок у цьому році, зазначає юрист.

У квітні 2019 року чоловіка за крадіжку було засуджено до 4 років позбавлення волі. Він відбував покарання у Старобабанівській виправній колонії (№ 92). Наприкінці листопаду минулого року в’язня привезли до Стрижавської багатопрофільної лікарні № 81. Діагноз – четверта клінічна стадія ВІЛ-інфекції. А до цього – довжелезний список супутніх захворювань.

«Суд погодився з висновками лікарів та постановив – звільнити по стану здоров’я. Але прокуратура знову вирішила, що краще розбирається в медицині й подала апеляційну скаргу. Поки тягнулася апеляція, засуджений помер. До речі, він відбував покарання за ненасильницький злочин – крадіжку. На волі його чекала мати», – написав Вадим Човган. Юрист закликав уповноважених слідчих розпочати кримінальне провадження проти прокурорів за ч. 2 ст. 367 КК (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

Про аналогічний випадок йшлося в повідомленні на офіційній фейсбук-сторінці Центрально-Західного міжрегіонального управління з з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції.

8 грудня Вінницький районний суд за поданням Стрижавської виправної колонії № 81 ухвалив рішення про звільнення засудженого Ш. у зв’язку з тяжкою хворобою. Вінницька обласна прокуратура «з невідомих причин» подала апеляційну скаргу на це рішення. За місяць Ш. помер.

У відповідь на цю публікацію на фейсбуку Вінницька обласна прокуратура опублікувала спростування, зазначивши, що у померлого «захворювання діагностовано близько 20 років до засудження», і це, мовляв, «не завадило засудженому вчинити умисний тяжкий злочин». Втім, за фактом смерті в’язня прокуратура все ж вчинила певні кроки, а саме почала перевіряти лікарів: «з метою встановлення своєчасності та повноти надання йому медичної допомоги під час відбування покарання розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 140 КК України».

«Якщо родичі засудженого погодяться, також буде скарга до Європейського суду з прав людини, адже йдеться про кричуще порушення права на життя. Точніше скарг може бути дві: по обох засуджених. Україні доведеться заплатити велику компенсацію, якщо ЄСПЛ постановить рішення», – зазначив Вадим Човган.


Ми вже неодноразово писали про те, як складно невиліковно хворим ув’язненим домогтися звільнення за станом здоров’я. Як розповідають адвокати, медичні частини колоній дуже рідко ініціюють такі звільнення, хіба що у випадку, коли людині залишилися вже останні дні чи тижні життя. До того ж, суди почасти не володіють інформацією про цю процедуру. І нарешті, навіть коли судді ухвалюють рішення на користь ув’язненого, прокурори майже завжди воліють подавати апеляційні скарги.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація