логін / реєстраціяMenu

Як фіксувати наслідки побиття та катувань (ВІДЕОІНСТРУКЦІЯ)

29.01.2021 | ГО «ФОРПОСТ» | forpost-center.org

Експерти ГО «ФОРПОСТ» та ГО Правозахисна група «СІЧ» підготували відеоінструкцію для людей, які постраждали від незаконних та жорстоких дій силовиків і можуть самостійно задокументувати наслідки порушень для подальшого встановлення істини.

Пригоди Навального минулого тижня в Москві підкинули палива в уже ледве жевріючий вогонь спротиву в Білорусі, тож вихідні в обох країнах були багатими на події. По всій Росії 23 січня пройшли мітинги на підтримку політика, які цілком очікувано закінчились сутичками та масштабними репресіями.

Правозахисні організації РФ заявили про те, що за ґрати потрапили 3 068 осіб, більше третини з яких затримали в Москві. За даними дитячого омбудсмена Анни Кузнєцової, серед них понад 300 неповнолітніх. У той же день білоруси єднались у ланцюги солідарності – хто на підтримку місцевих політв’язнів, а хто на знак єдності з російськими протестами. Влада ці активності також не оцінила, в результаті маємо 10 затриманих у Бресті та 142 у Мінську.

Версії експертів щодо подальшого розвитку подій сильно різняться. Хтось наполягає, що президентське крісло в Росії стоїть непохитно, тож градус агресії силовиків не перетне законних меж і протестні рухи затихнуть самі собою, інші твердять про масштабування репресій, адже протестувальників з Білорусі задовольнить тільки перемога.

У будь-якому разі це ще не кінець і розроблений експертами з протидії катуванням практичний посібник може стати у нагоді учасникам демонстрацій. Ми підготували відеоінструкцію для людей, які постраждали від незаконних та жорстоких дій силовиків і можуть самостійно задокументувати наслідки порушень для подальшого встановлення істини. Детальні інструкції, як фіксувати наслідки побиття та катувань – у відео, а зараз тезово про найголовніше:

1. Фотофіксація фізичних пошкоджень:

– Кольорові фото

– Лінійка для масштабу

– Видимі в кадрі дата та час зйомки

– Різні плани (загальний, середній, крупний)

– Сфотографувати одяг зі слідами пошкоджень.

2. Зафіксувати пережитий досвід

– На папері, аудіозапис, відеозапис

– В найкоротший термін, доки все пам’ятаєте

– Дата, місце, локації, де ви перебували

– Як і чим наносились пошкодження

– Хто бив (ім’я, зовнішність, одяг)

– Свідки (ім’я, зовнішність)

– Яке було ставлення, яке самопочуття, як це вплинуло на фізичний та психічний стан

3. Копії медичних документів

– Копії документів зі швидкої допомоги

– Всі документи після арешту

4. Зберегти докази!

– Не періть і не викидайте одяг

– Зберігайте в паперовому пакеті

– Фото, документи та інші докази тримайте у безпечному місці. Якщо певні згадки будуть болісними – відпочиньте та повертайтесь, те, що ви робите – важливо.

По допомогу можна звернутися до правозахисних організацій, які працюють у вашому регіоні. Бережіть себе!

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація