логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до установи з невідомою назвою

01.12.2020 | Ганна Овдієнко, Павло Шваб, Максим Ревякін | khpg.org

24 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – хотіла відвідати з візитом ДУ «Херсонська виправна колонія (№ 61) – Міжобласна спеціалізована туберкульозна лікарня» (назва – за версією офіційного сайту ДКВС). При вході в будівлю філії Центру охорони здоров’я ДКВС у Херсонській області була розташована табличка з назвою вищезгаданої установи.

Однак на черговому посту жінка запевнила, що виправну колонію ще рік тому ліквідували. На питання, чи залишилася лікарня, вона відповіла, що нібито нічого не знає і потрібно йти до начальника за адресою: вул. Перекопська, 10а, м. Херсон.

Монітори зателефонували на офіційний номер Херсонської виправної колонії, де запевнили, що лікарня при колонії функціонує. Після цього монітори прослідували за адресою, яку зазначила жінка на черговому посту.

За адресою, яку надала жінка, виявилося КПП до слідчого ізолятору, де моніторам повідомили, що туберкульозна лікарня розташована саме за адресою, вказаною на сайті ДКВС. Тобто за адресою Херсонської виправної колонії № 61. Після цього монітори повернулися до «люб’язної» жінки, яка ввела їх в оману. На претензії моніторів жінка почала виправдовуватися та маніпулювати, що монітори питали про колонію, а колонія – розформована. Щодо ігнорування питання про розміщення лікарні, жінка нічого не відповіла. Через введення в оману монітори згаяли більше години часу на пошуки установи та на розмови.

Все ж таки жінка зателефонувала до начальника СІЗО, що здалося дивним. Через п’ятнадцять хвилин з’явився начальник Херсонського СІЗО з адміністрацією. Начальник вже не чинив ніяких перешкод моніторам, пояснивши, що Мін’юст сам не знає, як в нього що називається та що колонія давно розформована, а спеціалізована лікарня підпорядковується СІЗО. Також начальник запевнив, що в назві установи відсутнє словосполучення «виправна колонія» та число «61». Начальник зазначив, що правонаступником колонії є СІЗО, і туберкульозна лікарня наразі підпорядкована СІЗО.

Умови тримання в палатах житлових відділень лікарні незадовільні. Палати явно потребують ремонту, вікна – старі дерев’яні, завішені фольгою та ганчір’ям. На стелях подекуди видні цвіль та сліди минулих затоплень.

Лише в деяких палатах проведено ремонт: встановлені металопластикові вікна, підлога застелена ламінатом.

Кімната прийому їжі обладнана бідно. На кухні є бачок з питною водою.

Санітарні вузли перебувають у занедбаному стані та потребують ремонту. Монітори позитивно відмічають високий рівень приватності в туалетах, оскільки встановлені високі перегородки та двері.

У відділеннях монітори побачили ємності із дезінфікуючими засобами.

Далі монітори відвідали дільницю ДІЗО ПКТ, де наразі містяться дільниця карантину та арештний дім. Начальник установи повідомив, що у зв’язку з епідемією коронавірусної хвороби усі новоприбулі засуджені перебувають в ізоляції 14 днів, після чого розподіляються по відділеннях. Монітори мали змогу поспілкуватися із засудженими, які перебували на карантині.

Туалет відгороджений невисокою розбитою стінкою. Туалет брудний та перебуває в занедбаному стані. Отвір у туалеті закриває кулястий пакет із невідомим змістом.

Засуджені скаржилися на відсутність опалення в камері, вологість, холод, грибок та цвіль на стінах, а також на відсутність питної води. Адміністрація установи пояснила, що опалення немає досі в усьому місті, а установа опалюється централізовано.

Лазня нещодавно відремонтована. Роздягальня поєднана з перукарнею. Однак відсутня окрема кімната для огляду осіб фельдшером на предмет тілесних ушкоджень – є лише куточок, який не забезпечує приватності під час такого огляду. Душові кабінки відгороджені стінками, є шторки та килимки. Під час візиту у повітрі був теплий пар після використання лазні.

Монітори також відвідали сектор максимального рівня безпеки для засуджених, хворих на туберкульоз. На момент візиту в секторі відбували покарання 20 осіб. Вони були розміщені в камерах по 1–3 особи. Камери великі, добре освітлені. У камерах виконаний косметичний ремонт, хоча в деяких камерах видні сліди затоплень та цвілі. На момент візиту в камерах було холодно. Адміністрація пояснила, що це пов’язане з численними аваріями на тепломережах у місті. Монітори поспілкувалися з усіма засудженими, ніхто скарги на лікування не виказував.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація