логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до ДУ «Літинська виправа колонія № 123»

19.11.2020 | Павло Шваб, Ігор Сосонський, Максим Ревякін | khpg.org

І. Загальна інформація

6 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ігоря Сосонського й Павла Шваба – відвідала Державну установу «Літинська виправна колонія № 123». Ця установа є колонією середнього рівня безпеки для чоловіків, які вперше відбувають покарання. Планова наповненість колонії складає 336 осіб, на день візиту в колонії перебувало 213 засуджених. Колонія функціонує з 1966 року. Розташована в селищі Літин за 31 км від обласного центру на Вінниччині. На вході в установу моніторам було проведено температурний скринінг, на вході у КПП є дезінфікуючі засоби та бар’єри.

ІІ. Житлове відділення

Житлові відділення розташовані у 3 гуртожитках та розділені на 7 відділень. Є блочного та казарменого типу. Виконаний поточний косметичний ремонт, але подекуди видно сліди минулих затоплень на стінах. Особливістю є те, що у житлових відділеннях казарменого типу опалення здійснюється грубою, яка розташована посеред кімнати. У житлових кімнатах є відро із питною кип’яченою водою. Монітори відмічають, що в приміщені одного із житлових відділень було достатньо холодно, засуджені були в теплому одязі.

Кімнати прийому їжі мебльовані, є кухонне начиння. Щодо нещодавно дозволених мультиварок – у відвіданих моніторами відділеннях вони були відсутні. Монітори помітили, що у санітарних кімнатах є невеликі кухонні куточки. За словами представників колонії, засудженні самостійно облаштували такі місця. Санітарні кімнати потребують ремонту.

В туалеті віяло смородом нечистот. Унітази розмежовані стінками, є дверцята. Також у туалеті облаштований так званий «літній душ». Окрім того, моніторі помітили, що у колонії є проблеми із водопостачанням, адже в санітарних вузлах є великі ємності, в яких зберігається вода. Монітори поспілкувалися із засудженими, які перебували в житлових відділеннях.

ІІІ. Їдальня

При вході до їдальні розташовані три рукомийники. Є рушники, мило, яке на вигляд не використовується. Обідня зала простора. На стіні є інформаційний стенд меню на поточний день. На кухні віяло свіжим приготовленим обідом. Поточний ремонт проводять кожен рік, а на момент візиту деякі цехи ремонтувалися. Монітори провели дегустацію приготовлених страв. Для куштування моніторам запропонували перловий суп та тушковане яловиче м’ясо. Продегустовані страви мали приємний смак та запах. Також поруч із їдальнею розташована пекарня. Хліб випікається старим дідівським способом – в печі на дровах. У всіх працюючих на кухні є медичні книжки, але під час перевірки монітори виявили, що у більшості працюючих вони вже прострочені приблизно на тиждень, а той й більше.

IV. Лазне-пральний комбінат

Далі монітори відвідали лазне-пральний комбінат. У лазні виконаний поточний косметичний ремонт. Душі розмежовані стінками, але були відсутні килимки та шторки. Є перукарня, де засуджені мають змогу безкоштовно постригтися. Пральня оснащена двома новими пральними машинками, але також використовується інше застаріле устаткування.

V. Медична частина

На час візиту в медичні частині був черговий лікар та стоматолог. За їхніми словами, штат укомплектований повністю, є фармацевт, стоматолог, терапевт. Лікар-інфекціоніст з лікарні при Стрижавській виправній колонії приходить та проводить обстеження один раз на півроку.

За словами працівників медичної частини, вони повністю забезпечені дезінфекційними засобами, однак є проблеми із поставкою медичних препаратів через централізовану систему постачання: спочатку медична частина повинна скласти список необхідних ліків та лікарських засобів і передати його до відповідної філії ЦОЗ ДКВС, у свою чергу філія ЦОЗ ДКВС передає списки необхідних ліків зі всіх підпорядкованих їй медичних частин до ЦОЗ ДКВС, який і проводить закупку препаратів та лікарських засобів, а далі розподіляє між філіями ЦОЗ ДКВС, які розподіляють їх між підпорядкованими медичними частинами. Ті препарати, які замовила медична частина Літинської колонії всередині 2019 року, надійшли лише у жовтні 2020 року. Відсутність оперативності в постачанні необхідних ліків та лікарських засобів створює загрозу виникнення ситуації, коли неможливо надати необхідну медичну допомогу засудженому, який її потребує, в розумний строк. За словами адміністрації колонії, до реформи медицини в кримінально-виконавчій системі, коли медичні частини були підпорядковані безпосередньо колонії, таких ситуацій не виникало через можливість протягом доби закупити необхідні ліки коштом спецрахунку колонії. За словами стоматолога, існують проблеми із постачанням розхідних матеріалів для лікування та пломбування зубів. Нове стоматологічне крісло встановлене в позаминулому році.

Тяжкі хворі відсутні, на стаціонарі перебувала всього одна особа. Монітори попросили надати для ознайомлення Журнал тілесних ушкоджень, але медичні працівники не змогли надати, бо, за їхніми словами, він зберігається в кабінеті головного лікаря, що на той момент був зачинений.

VІ. ДІЗО/ПКТ

На день візиту в дисциплінарному ізоляторі перебувало 7 осіб, у ПКТ – 2 особи. З початку року до дисциплінарного стягнення притягувалися 140 осіб. Дисциплінарний ізолятор розміщений у підвальному приміщені адміністративної будівлі, тому там вогко та віє цвіллю. Камери розраховані на 1–4 особи. В камерах є залишки косметичного ремонту. Стіни у камерах затерті та вкриті плямами цвілі та грибка, також видні сліди підтоплень. Туалет від камери відгороджений невисокою стінкою, дверцята. відсутні. Окрім того приватність засуджених, які перебувають у дисциплінарному ізоляторі, порушується тим, що інспектору повністю видно туалет зі входу до камери. Встановлене металопластикове вікно, яке можливо самостійно відчинити з камери. Питну кип’ячену воду надають у пластикових пляшках – на вигляд вона не питна, і особи, що перебували в камері, сказали, що вживають воду з крану. Також, монітор помітили, що засуджені були у верхньому одязі, бо в дисциплінарному ізоляторі було доволі холодно. За словами представників колонії, у цьому ізоляторі планується провести капітальний ремонт.

VII. Виробництво

В колонії виробництво представлене металообробним та деревообробним цехами. У деревообробному цеху виробляється щепа для розведення багаття, держаки, основа для дитячих майданчиків, у металообробному – ковані лавки. На виробництві працює 71 особа. Монітори поспілкувалися із працюючими, які повідомили, що працюють за цивільно-правовими договорами та не змогли чітко відповісти на питання про розмір винагороди. На інформаційних стендах відсутня інформація про розмір винагороди за виконану роботу. Монітори хочуть зауважити, що робота засуджених за цивільно-правовими договорами суттєво звужує та не захищає трудові права.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація