логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Вінницької виправної колонії № 86

16.11.2020 | Максим Ревякін, Павло Шваб, Ігор Сосонський | khpg.org

І. Загальна інформація

7 листопада 2020 року моніторингова група ХПГ у складі Максима Ревякіна, Павла Шваба та Ігоря Сосонського відвідала Вінницьку виправну колонію № 86. Установа розташована в місті Вінниця одразу біля Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації.

Ця колонія є установою середнього рівня безпеки для засуджених чоловіків, які вже відбували покарання у вигляді позбавлення волі. Планова наповненість установи – 526 засуджених, на час візиту в колонії відбувало покарання 384 засуджених. Чисельність адміністрації – 150 співробітників.

Монітори потрапили до установи безперешкодно. На КПП є дезінфікуючий бар’єр, та засіб для дезінфекції рук. Моніторам був проведений температурний скринінг.

ІІ. Житлова зона

В установі є 7 житлових відділень, які розташовані у 3 локальних секторах. Усі відділення блочного типу. Одне відділення було «добротно» відремонтовано та оснащене металопластиковими вікнами. В інших відділеннях виконаний поточний косметичний ремонт, вікна – дерев’яні. У багатьох приміщеннях досить холодно, тому засуджені вимушені одягати верхній одяг. У кожному відділені є бак з питною водою, дезінфікуючі засоби для рук – відсутні.

У деяких житлових кімнатах явно не дотримуються норми житлово площі на одного засудженого. У той же час монітори виявили навпроти переповненої кімнати кімнату, де були спальні місця лише двох засуджених. Ця кімната була обладнана великодіагональним телевізором, аудіосистемою, електорчайником, кофеваркою, тарою для питної води та дезінфікуючим засобом для рук «КЛИН СТРІМ» на спиртовій основі. Зазначимо, що вироби на спиртовій основі заборонені для зберігання і використання засудженими. Засуджені, спальні місця яких розташовані в цій кімнаті, тримаються у значно поліпшених умовах порівняно з іншими особами, які відбувають покарання в цій установі, що дискримінує останню групу. Адміністрація установи не змогла пояснити таку різницю в умовах тримання осіб та принцип, за яким засуджених закріплюють за тим чи іншим спальним місцем.

Кімнати для приймання їжі обладнані дещо бідніше, ніж «поліпшена» житлова кімната, де взагалі не має бути кухонної електротехніки. Є холодильники та питна вода. В деяких відділеннях є мультиварка та мікрохвильова піч.

Санітарні вузли розміщені безпосередньо в приміщеннях відділень. У деяких відділеннях санітарні вузли перебувають в аварійному стані. Туалети розділені невисокими стінками, подекуди обладнані невисокими дверцятами, що порушує приватність засуджених. Рукомийники справні.

ІІІ. Лазне-пральний комбінат

В установі капітально відремонтовано лазню та пральню. У пральному відділенні встановлені нові машинки та сушарка. Адміністрація запевнила, що потужностей для потреб колонії вистачає.

У лазні також виконаний ремонт. Між місцями для миття є невеликі перегородки, є килимки, однак відсутні шторки.

Також є перукарня, де засуджені можуть постригтись.

Відсутня окрема кімната фельдшера для анонімного огляду засуджених на предмет тілесних ушкоджень. Є лише куточок, де проводити огляд окремо від інших засуджених неможливо.

ІV. Їдальня/Кухня

На вході до обідньої зали є п’ять рукомийників, є мило та три електросушарки для рук. Приміщення їдальні світле, чисте та відремонтоване, обладнане металопластиковими вікнами. На стіні в обідній залі є стенд інформаційного меню із релевантною інформацією. Кухня також відремонтована, оснащена сучасними котлами. У працюючих в їдальні засуджених є санітарні книжки, однак плановий медогляд, який мав бути проведений у квітні 2020 року, досі не проведений.

VІ. ДІЗО/ПКТ

На момент візиту в камерах ДІЗО перебувало 6 осіб. З початку року дисциплінарне стягнення у вигляді поміщення в ДІЗО застосовано 47 разів. Під час візиту частина камер ремонтувалася, в інших був виконаний поточний косметичний ремонт. В камерах встановлені металопластикові вікна, які засуджені можуть відкрити самостійно. У камерах є рукомийники, туалети відмежовані перегородкою та дверцятами. Питна вода в камерах, де тримались засуджені, була відсутня, тому утримувані особи мусили пити воду з крану. Прогулянкові дворики обладнані спортивним знаряддям. Особи, що перебували у дисциплінарному ізоляторі, на умови утримання скарг не мали.

VІІ. Медична частина

На момент візиту в стаціонарі перебувало четверо засуджених, які скарг на якість медичного обслуговування не мали. Палати косметично відремонтовані, вікна – дерев’яні. На момент візиту палати не опалювались.

У журналі тілесних ушкоджень за поточний рік зареєстровано лише 4 випадки, що вкрай мало для установи, де відбувають покарання майже 400 осіб. Це наводить моніторів на думку про неналежне ведення такого журналу або неналежний огляд засуджених на предмет тілесних ушкоджень медичними працівниками.

З початку року до установи п’ять разів викликалась швидка допомога. Серед засуджених випадків захворювання на COVID-19 виявлено не було, серед адміністрації установи було зареєстровано 3 випадки.

VІІІ. Виробництво

Наразі виробництво в колонії перебуває у стані ліквідації, функціонує лише майстерня, де виготовляють меблі. Є ділянка для сортування дерев’яного вугілля, яка не функціонує. Через те, що візит проводився у вихідний день, працюючих засуджених у майстерні не було. Всього працює 50 засуджених.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація