логін / реєстраціяMenu

Поліція: у Харкові діяв фейковий реабілітаційний центр, де утримували 7 людей

19.08.2020 | Денис Волоха | khpg.org

За даними СБУ та поліції, у нібито реабілітаційному центрі не було лікарів, а щодо утримуваних людей чинили насильство та відбирали особисті речі.

Фото: Служба безпеки України

У Харкові на вулиці Третій (Нова Баварія) діяв незаконний реабілітаційний центр, – повідомляють у поліції.

Як зазначають у пресрелізі, внаслідок спільної операції поліції та Служби безпеки звільнили сімох людей, яких незаконно утримували в неволі, застосовували фізичну силу та змушували вживати невідомі ліки.

Під час обшуків правоохоронці вилучили 9 паспортів громадян України, 7 мобільних телефонів, банківські картки, ноутбук, 6400 гривень та одяг.

Фото: Національна поліція України

СБУ стверджує, що працівники незаконного реабілітаційного центру обмежували свободу пересування взятих нібито на лікування людей, не дозволяли їм спілкуватися з близькими та вилучали особисті речі, зокрема гроші та мобільні телефони. Крім цього, до утримуваних могли застосовувати психологічне та фізичне насильство.

Як зазначає голова пресцентра харківської СБУ Владислав Абдула, потерпілим або їхнім родичам обіцяли повноцінне лікування, проте перевірка виявила, що в штаті нібито реабілітаційного центру були відсутні кваліфіковані лікарі.

«Зловмисники обіцяли хворим або їхнім родичам повноцінне лікування та всебічну психологічну допомогу. Ініційована СБУ перевірка зафіксувала, що центр не мав штату лікарів та жодних дозвільних документів у сфері охорони здоров’я. Після отримання передоплати за „лікування“ організатори розміщували пацієнтів в орендованому приватному будинку, де примусово утримували до закінчення курсу „реабілітації“», – написав Абдула у фейсбуці.

За версією СБУ, незаконний реабілітаційний центр організували «проповідники однієї з релігійних організацій». Водночас у поліції зазначають, що центр очолював 36-річний мешканець Дніпропетровської області. Його затримали й повідомили про підозру за ст. 146 Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Стаття передбачає до 5 років позбавлення волі.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація