логін / реєстраціяMenu

Справи Майдану: Незаконне перешкоджання проведенню зборів та мітингів

03.08.2020 | ПК

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно двох колишніх міліціянтів полку міліції особливого призначення «Беркут», підпорядкованого ГУ МВС України в місті Києві, – повідомляє Офіс генпрокурора.

Експравоохоронцям інкримінується незаконне перешкоджання проведенню зборів та мітингів, вчинене групою осіб, перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, яке супроводжувалося насильством, та службове підроблення (ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 365, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 28, ст. 340 КК України).

30 листопада 2013 року

Слідством встановлено, що 30 листопада 2013 року правоохоронці перевищили свої службові повноваження та затримали учасника мирного зібрання на Майдані Незалежності. В ході затримання до потерпілого застосували фізичну силу, чим незаконно перешкодили проведенню зборів. У подальшому колишні міліціянти склали рапорти про затримання потерпілого, до яких внесли завідомо неправдиві відомості.

Нагадаємо, уночі 30 листопада 2013 року міліційний спецпідрозділ «Беркут» жорстоко розігнав мирних протестувальників на Майдані Незалежности у столиці. В одному з перших повідомлень ЗМІ йшлося: «Штурм почався близько 4 ранку. (…) Активісти Євромайдану розповідають: близько двох тисяч озброєних спецназівців пішли проти кількох сотень мирних демонстрантів. Активістів били ногами, кийками , застосовували шумові гранати і газ. Інші активісти кажуть: зараз „Беркут“ патрулює нічний центр міста в пошуках активістів. Головну площу прибирають комунальники».


Також завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього міліціянта дніпропетровського «Беркут» у незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів службовою особою, та надані завідомо неправдивих показань, поєднаному з обвинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину та зі штучним створенням доказів обвинувачення (ст. 340, ч. 2 ст. 384 КК України).

За даними слідства, 22 січня 2014 року колишній правоохоронець з метою перешкоджання проведенню зборів та мітингів на вул. Грушевського в Києві та для штучного створення доказів вчинення потерпілим злочину, бувши допитаним слідчим у якості свідка, надав завідомо неправдиві показання про те, що потерпілий нібито вчиняв протиправні дії, а саме брав участь у масових заворушеннях на вул. Грушевського в січні 2014 року, що не відповідало дійсності.


За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану постраждали загалом 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинуло 17 силовиків.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація