логін / реєстраціяMenu

Ситуація з катуваннями в Україні залишається кричущою, – правозахисники

27.06.2020 | ПК | forpost-center.org

24 червня директорка громадської організації «Форпост» Олена Подолян та директор Правозахисної Групи «СІЧ» Дмитро Рева завітали на Телеканал Відкритий, аби вкотре привернути увагу суспільства до проблеми тортур в Україні.

На жаль, за оцінками правозахисних організацій жорстоке поводження та катування в державних закладах залишається нормою.

«Вже у другій половині липня Комітет ООН проти катувань буде розглядати Сьому періодичну доповідь України щодо виконання умов Конвенції ООН проти катувань. Розгляд відбувається раз на п’ять років, останній був у 2014 році. Ми, як правозахисники, констатуємо, що не дивлячись на деякі покращення ситуації з катуваннями в Україні, залишається ще дуже багато проблем. Останній рік, під час якого було чимало негативних резонансних історій, пов’язаних з подіями в Бердянській колонії № 77, Олексіївській колонії № 25 в Харківській області, дитячому інтернаті «Світанок» та Кагарлику, свідчить, що ситуація з тортурами в Україні досі кричуща», – зазначив Дмитро Рева.

Правозахисник пов’язує це з тим, що незалежно від тієї чи іншої влади, державні програми протидії тортурам виконуються неефективно. Крім цього, на поширення злочинів та безкарність катівників впливає і відсутність знань, як фіксувати наслідки.

Керівниця «Форпосту» Олена Подолян зауважила, що Комітет ООН проти катувань наполегливо рекомендував нашій державі внести зміни у ст. 127 ККУ (катування), щоб вона відображала всі елементи відповідного злочину. Втім, незважаючи на рекомендації комітету ООН проти катувань, в Україні поширена практика кваліфікації цих злочинів за статтями 364 (зловживання посадою), 365 (зловживання владою або офіційними повноваженнями) та 373 (примушування до давання показань), відповідно, й покарання за ними карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, що не відповідає тяжкості злочину.

Також Олена Подолян розповіла про те, що експерти, висновки яких можуть використовуватися в судах, не завжди знають, як правильно фіксувати наслідки катувань.

«Існує велика проблема в тому, що спеціалісти, які працюють в експертизі – як державних, так і в незалежних – та надають свої висновки в судах, не завжди компетентні відносно того, як фіксувати наслідки тортур. Це якщо ми говоримо про фізичні катування. А якщо говорити про психологічні тортури або їхні психологічні наслідки, це майже невирішена проблема не тільки в Україні, а і у світі», – зазначила Олена Подолян.

Вона додала, що розповсюдженість катувань в Україні – це наслідок тоталітарного минулого, де жорстокість і насилля були нормою.

Ознайомитися із Сьомою періодичною доповіддю України в ООН можна буде на сайтах Коаліції проти катувань, Харківської правозахисної групи, а також на сайтах Форпосту та ПГ «СІЧ».

Відеозапис

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація