логін / реєстраціяMenu

Підпис на чистому аркуші

22.07.2020 | Ірина Скачко | khpg.org

«Це не просто злочин, це ненадання людині медичної допомоги, яке може призвести до смерті! І це буде вже не перша смерть у Харківському СІЗО, відповідальність за яку ніхто не понесе», – адвокатка ХПГ Таміла Беспала вимагає доправити її клієнта – хворого на епілепсію Віталія Бондаренка – до спеціалізованої лікарні. Зараз він перебуває в медичній частині Харківського слідчого ізолятора і стан його погіршується.

Епілепсія – підступна хвороба. Щойно з людиною було все нормально – аж ось судоми стискають усі м’язи тіла. Кілька таких нападів за день можуть геть виснажити і навіть вбити людину. 

Хвороба Віталія загострилася після зимових подій в Олексіївській колонії. Він – один із тих, хто не побоявся свідчити про злочини, які відбувалися в цьому виправному закладі. Нагадаємо, 2 і 3 січня адвокати ХПГ зафіксували в Олексіївській колонії № 25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші. Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту». 11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії № 25. 13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії № 25. Після цього, розповідають правозахисники, адміністрація колонії намагалася примусити свідків відмовитися від показань.

У 25-й колонії Віталій пережив чимало знущань. Хворого чоловіка схиляли до самогубства, розповідає Таміла Беспала. До того ж з нього збиткувалися через національність. У кримінальному провадженні за фактами катувань та зловживання службовим становищем в ДУ «Олексіївська колонія № 25» його було визнано одним із потерпілих.

У березні Віталія перевели до Харківського слідчого ізолятора. Але й тут, каже чоловік, на нього почав тиснути один із співробітників СІЗО. Він постійно питав, чи не надумав Віталій, мовляв, відмовитися від своїх свідчень. Натякав, що в Олексіївській колонії у нього є друзі.

Минулого четверга Віталій пережив черговий напад. Його ненадовго помістили до медичної частини, дали ліки і невдовзі повернули до камери. За півгодини – новий напад. Довелося викликати швидку.

– Лікарі швидкої допомоги хотіли відвезти Віталія до лікарні, але той же співробітник адміністрації СІЗО цьому завадив: мій клієнт залишився в медичній частині, де немає можливостей лікувати таку тяжку хворобу, – розповідає Таміла Беспала. – Тих ліків, що йому дають у СІЗО, Віталію недостатньо. Наступного ж дня у нього знову був напад.

Ситуацію ускладнює той факт, що зазвичай після нападу хворий на епілепсію перебуває у вкрай вразливому, напівсвідомому стані. І цим можуть скористатися представники адміністрації, зацікавлені в тому, щоб Віталій відмовився від своїх свідчень про Олексіївську колонію. І можливо, вже скористалися. Чоловік розповідає, що коли він перебував під дією ліків, до нього в палату медичної частини СІЗО прийшов той же співробітник адміністрації СІЗО, дав два чистих аркуші паперу і примусив написати: «З моїх слів записано вірно».

Таміла Беспала звернулася до Офісу Генерального прокурора, слідчого відділу ДБР, Уповноваженої ВРУ з прав людини, Міністерства юстиції з вимогою застосувати до її клієнта невідкладні заходи безпеки.

– Я вимагаю перевезти Віталія Бондаренка до спеціалізованої лікарні, щоб стабілізувати його стан! – каже адвокатка. – Або хай хоча б нададуть дозвіл на допуск лікаря і переведення Віталія до установи виконання покарань, що знаходиться поза компетенцією Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань і пробації Міністерства юстиції.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація