логін / реєстраціяMenu

Справи Майдану: Деякі новини стосовно кримінальних проваджень

23.06.2020 | ПК

Майдан, лютий 2014 (фото: dt.ua)

Оголошено підозру колишньому співробітнику київського «Беркуту» – експравоохоронець брав участь у подіях 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у Києві, – повідомив 19.06.2020 Офіс генпрокурора.

«Ексберкутівцю» інкримінується перевищення влади та службових повноважень на виконання явно злочинного наказу керівництва; участі у вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб, вчинених за попередньою змовою групою осіб; заволодіння вогнепальною зброєю, яка використовувалась під час вчинення злочинів, за попередньою змовою групою осіб шляхом зловживання службовим становищем, з метою уникнення відповідальності; терористичний акт; незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій із застосуванням фізичного насильства.

Причетність «ексберкутівця» було встановлено та достатньо обґрунтовано підозру завдяки експертам-балістам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. M. С. Бокаріуса.

Підозрюваного переховується від органів досудового розслідування та суду. На даний час організовується його розшук.


22.06.2020 повідомлено про підозру діючого адвоката – колишнього старшого слідчого районного управління ГУ МВС України в місті Києві, – повідомляє Офіс генпрокурора.

Слідством встановлено, що 21 січня 2014 року колишній правоохоронець з метою перешкоджання акціям протесту, за відсутності будь-яких доказів, незаконно затримав за нібито масові заворушення, склав і підписав повідомлення про підозру учаснику Майдану. Старший слідчий вдався до службового підроблення та 23 січня 2014 року подав до районного суду Києва безпідставне клопотання про обрання стосовно завідомо невинної особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке було протиправно задоволено судом.

Експравоохоронцю інкриміновано незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, вчинене службовою особою, за попередньою змовою групою осіб; зловживання службовим становищем; службове підроблення; завідомо незаконне затримання, вчинене в інших особистих інтересах, за попередньою змовою групою осіб, а також притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності слідчим, поєднане з обвинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину, за попередньою змовою групою осіб.


22.06.2020 Печерський районний суд міста Києва обрав колишньому командиру київського «Беркуту» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (заочно) у кримінальному провадженні за фактами організації низки тяжких та особливо тяжких насильницьких злочинів, у тому числі умисних вбивств, скоєних у період з 18 лютого 2014 по 20 лютого 2014 року у центральній частині Києва, – повідомляє Офіс генпрокурора.

У цьому кримінальному провадженні розслідуються обставини організації колишнім Президентом України перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів, перевищення влади рядом колишніх високопосадовців з метою перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що призвело до масових жертв серед мітингувальників, тобто до настання тяжких наслідків, у тому числі умисних вбивств та замахів на умисні вбивства (завдання тілесних ушкоджень, пов’язаних із застосуванням працівниками правоохоронних органів вогнепальної зброї) учасників масових акцій протесту в центральній частині Києва та терористичного акту.

Вказане рішення суду надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно колишнього правоохоронця процедуру екстрадиції. Також прокурори звертатимуться до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia).


За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану постраждали загалом 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинуло 17 силовиків.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація