логін / реєстраціяMenu

16 квітня відбувся черговий обмін полоненими

17.04.2020 | ПК

Вчора, 16 квітня, між Україною та ОРДЛО відбувся обмін утримуваними в місцях несвободи громадянами. В обмін на 20 полонених українців самопроголошеним республікам передали 14 засуджених за злочини проти цілісності України осіб (у списку було 18, проте 4 відмовилися залишати підконтрольну урядові України територію).

Під час обміну біли присутні представники ОБСЄ, Червоного Хреста, гуманітарної місії ООН і російський консул. Перший етап обміну відбувся поблизу КППВ Майорське, другий – біля смт Щастя.

Фото з сайту tyzhden.ua

«Більшість звільнених осіб підтверджують факти побиття, нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, побиття, катування, що в окремих випадках призводило до каліцтв та загибелі», – наголосив начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Юрій Рудь.

Як зазначено на сайті відомства, за шість років збройної агресії РФ органи прокуратури спільно з СБУ встановили понад 160 місць незаконного утримання українських громадян на Донбасі. Більше 3,5 тисяч осіб були протиправно позбавлені волі. В окремих місцях одночасно утримувалося в нелюдських умовах від 200 до 300 осіб незалежно від статі, без належного забезпечення медичною допомогою і харчуванням.

Серед звільнених українців – 15 цивільних, один правоохоронець і двоє військовиків.

Після завершення другого етапу обміну у Щасті Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у Telegram кілька імен людей, визволених з полону «ЛНР»:

Віталій Желдак – був засуджений так званим Верховним судом ЛНР та незаконно утримувався у Слов’яносербскій виправній колонії Луганської області.

Олександр Табачний – інвалід та ветеран МВС України, з 2019 року перебував на тимчасово окупованій території Луганської області у Луганському СІЗО.

Алевтина Попова – незаконно утримувалася з 2018 року у виправній установі на тимчасово окупованій території у Луганську. Вона була засуджена судом «ЛНР» за «державну зраду».

Сергій Русінов – наймолодший серед громадян України, що повернувся на підконтрольну Україні територію. Був затриманий силовиками «ЛНР» у 2018 році за те, що в соціальних мережах закликав до єдності України та засуджував діяльність незаконних збройних формувань «ЛНР» і був засуджений до позбавлення волі з відбуттям покарання у Слов’яносербській виправній колонії.

Серед тих, кого передали на територію ОРДЛО, є щонайменше один агент російського ФСБ, диверсанти, громадяни Росії і ті, хто воював проти України зі зброєю в руках, – повідомило «Радіо Свобода».

Офіс Президента України оприлюднив списки звільнених українців.

Звільнені громадяни, яких утримували на території окремих районів Донецької області (ОРДО):

1. Алакоз Олександр (цивільний)
2. Гриненко Микола (військовий)
3. Ілюхін Микола (цивільний)
4. Карась Володимир (правоохоронець)
5. Костєв Євген (цивільний)
6. Помеляйко Олександр (цивільний)
7. Садовський Олександр (цивільний)
8. Сірик Вадим (цивільний)
9. Шайдов Віктор (військовий)

Звільнені громадяни, яких утримували на території окремих районів Луганської області (ОРЛО):

1. Желдак Віталій (цивільний)
2. Миронич Сергій (цивільний)
3. Можаєв Валентин (цивільний)
4. Полозов Микола (цивільний)
5. Попова Алевтина (цивільна)
6. Русинов Сергій (цивільний)
7. Сливка Іван (цивільний)
8. Сливка Олександр (цивільний)
9. Табачний Олександр (цивільний)
10. Штиль Олександр (цивільний)
11. Яковенко Олександр (цивільний)


Дивіться також: Сенцов, Балух, Бекиров та інші: обмін відбувся

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація