логін / реєстраціяMenu

Уряд має захистити від коронавірусу місця несвободи

18.03.2020 | ХПГ-інформ | khpg.org

Офіс генпрокурора закликав Кабмін розробити превентивні заходи із запобігання поширенню коронавірусу в тюрмах, СІЗО, психіатричних лікарнях і дисбатах.

Офіс Генерального прокурора звернувся до прем’єр-міністра щодо необхідності розробити превентивні заходи із запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед осіб, які перебувають у місцях несвободи, а також персоналу, який контактує з ними.

«Спалах небезпечної хвороби в ізольованому середовищі, ускладнений процесом його локалізації, може спричинити її стрімке поширення і подальше розповсюдження. Мова йде не лише про установи виконання покарань і слідчі ізолятори Державної кримінально-виконавчої служби, де наразі утримується понад 52 тисячі осіб, а й ізолятори тимчасового тримання Нацполіції, психіатричні заклади МОЗ, дисбати та гауптвахти Міноборони, школи та училища соціальної реабілітації Міносвіти, а також пункти тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства Державної міграційної служби тощо», – йдеться в заяві.

Офіс генпрокурора наголосив на доцільності створення у місцях несвободи відповідних ізольованих місць з необхідним обладнанням та медичними засобами для окремого розміщення хворих осіб, розробки безпечних маршрутів для пацієнтів і введення в межах законодавства обмежувальних заходів щодо відвідування цих установ.

Нагадаємо, у січні Офіс генерального прокурора звертався до Кабміну щодо невідкладного втручання в ситуацію з гальмуванням реформи кримінально-виконавчої медицини.

Харківська правозахисна група неодноразово наголошувала на тому, що стан з наданням медичної допомоги в пенітенціарній системі в цілому є катастрофічним, а в окремих установах вона відсутня як така. Про це свідчать численні дані наших моніторингових візитів до місць позбавлення волі. Кількість осіб, яких Європейський суд з прав людини визнав жертвами порушень Україною статті 3 ЄКПЛ в аспекті неадекватної медичної допомоги особам, які утримуються в пенітенціарних установах, за 7 місяців 2019 року виявилася більшою, ніж за 5 попередніх років разом (за 2014–2018 рр.).


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»
Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація