логін / реєстраціяMenu

Графологія від ДКВС: моніторів ХПГ звинуватили у підробці документу і не пустили до ВК-25

07.02.2020 | ХПГ-інформ | khpg.org

Винахідливість адміністрації Олексіївської колонії № 25 вражає. Вчора моніторингову групу ХПГ не пустили до установи, бо старшому інспектору відділу нагляду та безпеки здалося, що помічник Народного депутата Володимир Глущенко… підробив документи. Сумнів майора викликав підпис на дорученні депутата помічнику.

Слід зазначити, що цей документ взагалі не є обов’язковим під час моніторингового візиту. Це не передбачено жодним нормативно-правовим актом. Відповідно до статті 24 КВКУ помічник депутата має право «без спеціального дозволу (акредитації) в будь-який час безперешкодно відвідувати установи виконання покарань для здійснення контролю та проведення перевірок (за бажанням – у супроводі до трьох медичних працівників для медичного огляду засуджених та до двох представників засобів масової інформації)». Про жодні доручення депутата помічнику в статті не йдеться. Але 30 січня моніторингова група ХПГ не змогла потрапити на територію колонії № 25, бо на дорученні не було реєстраційного номера. Вчора адміністрація «завернула» свіжий, завірений у Верховній Раді документ з номером. Графологічну експертизу працівники ДКВС провели прямо на місці. І навіть викликали Поліцію.


Нагадаємо, 2 і 3 січня адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко зафіксували в Олексіївській колонії № 25 чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження: зґвалтування, побиття, понаднормову і безоплатну працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші.

Вночі 8 січня до колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування для «попередження бунту».

11 січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії № 25.

13 січня Генеральна прокуратура України відкрила провадження за фактом викритих Харківською правозахисною групою фактів катувань в Олексіївській колонії № 25.

З початку року із заявами про скоєні в Олексіївській колонії злочини до ХПГ звернулося 39 потерпілих. Адвокати Харківської правозахисної групи до ДБР та Офісу Генерального прокурора з клопотанням про забезпечення захисту засуджених, що є потерпілими у кримінальному провадженні щодо подій в Олексіївській виправній колонії № 25. На них постійно чинять психологічний та фізичний тиск, їм погрожують, їх залякують, б’ють.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація