логін / реєстраціяMenu

Чи маєте ви вплив на своїх підлеглих? ХПГ звертається до Міністерства юстиції, ДБР та Генерального прокурора

07.02.2020 | ХПГ-інформ | khpg.org

Події в Олексіївській колонії вимагають рішучих дій з боку влади. Зараз правозахисники бачать лише залякування потерпілих, нові побиття та інші прояви беззаконня.

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров звернувся до міністра юстиції України Дениса Малюськи, заступника міністра юстиції Віталія Василика, начальника адміністрації ДКВС України Василя Коробка, в. о. голови ДБР України Ірини Венедіктової, Генерального прокурора України Руслана Рябошапки: «Ми чекаємо рішучих дій від Міністерства юстиції України проти незаконних практик в ОВК № 25 й інших установах виконання покарань, забезпечення заходів безпеки для потерпілих й ефективного розслідування злочинів від ДБР та процесуального керівництва в Офісі Генерального прокурора, і забезпечення нагляду за законністю та превенцією нових злочинів від органів прокуратури».

Нагадаємо, 3 січня 2020 року до Харківської правозахисної групи звернулися декілька десятків засуджених, які відбувають покарання в Олексіївській ВК № 25 в Харкові. Адвокати ХПГ встигли вислухати та отримати заяви лише від 22 осіб, пообіцявши приїхати 8 січня після вихідних. Проте о 3-й годині ночі 8 січня до колонії увійшов спецназ. Частину засуджених витягли з ліжка на вулицю, не давши одягнутися. 22 людини були жорстоко побиті. Потім їх примусили повзти на другий, третій, четвертий поверхи на животі із зафіксованими ззаду руками – кайданками або стяжками. При цьому всі відеореєстратори були вимкнені – і стаціонарні в колонії, й індивідуальні у бійців ГШР та персоналу колонії.

Харківська правозахисна група подала вже 9 заяв про злочини, скоєні працівниками Олексіївської колонії № 25 в Харкові. Адвокати ХПГ багаторазово просили застосувати заходи безпеки щодо потерпілих, які залишаються під повним контролем тих, на чиї злочини вони поскаржилися. Проте заходи безпеки досі не застосовані.

Розслідування злочинів, скоєних в Олексіївській колонії № 25, йде повільно. Частину побитих 8 січня досі не оглянув навіть лікар, не кажучи вже про судово-медичну експертизу. З 9 до 20 січня адвокатів ХПГ в порушення закону не пускали в колонію для надання правової допомоги потерпілим. З 20 січня адвокатів почали пускати, але тільки по одному. Адвокатів потерпілих не залучають до проведення слідчих дій, лише двічі допити потерпілих проводилися у присутності їхніх адвокатів. Порушуючи статтю 24 КВК, не пускали до колонії і моніторингову групу ХПГ, хоча надзвичайні заходи у ВК-25 зняті з 29 січня. Усі візити представників ХПГ до закладу здійснилися виключно через втручання прокуратури, і то з великими труднощами.

Юристи ХПГ отримали заяви про різноманітні злочини з боку адміністрації від 34 засуджених (не рахуючи тих, кого примусили відмовитися від заяв та правової допомоги), інші засуджені не можуть подати скаргу внаслідок обмеження контактів з ними. 17 заявників катували до подій 8 січня, 24 заявників били під час введення спецназу 8 січня, і 2 – пізніше: 18 та 29 січня. Їх побили, примушуючи написати заяву про відкликання їхніх минулих скарг на катування та інші правопорушення, а також відмовитися від правової допомоги. 3 лютого засуджений К., побитий 29 січня, був побитий втретє. Загалом адміністрація колонії за участю оперативників з Південно-східного міжрегіонального управління постійно тисне на засуджених, залякуючи їх і вимагаючи відмовитися від скарг.

«Вчора в колонії зібрали всіх, хто подавав нам скарги, і сказали, що їм дають два дні на те, щоб вони написали відмову від цих скарг і від правової допомоги, а якщо вони цього не зроблять, їх чекає жорстока розправа, й ніхто їх не врятує, – йдеться в заяві. – Враження таке, що панує повна зневага до закону та повна безкарність! І ми хочемо спитати Вас, шановні, чи маєте Ви вплив на своїх підлеглих у такій ситуації? На наш погляд, відповідальність за злочини, які скоюють в ОВК-25, за життя та здоров’я потерпілих несе не тільки керівництво колонії та ДКВС, але й Міністерство юстиції в цілому».

Кати в погонах мають бути притягнені до відповідальності та покарані!

06.02.2020


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація