логін / реєстраціяMenu

Правозахисників не пускають до Олексіївської колонії № 25

10.01.2020 | Ірина Скачко | khpg.org

Ґвалтували дерев’яною палкою, зв’язали і покинули на сім діб без води та їжі… Про ці та інші тортури розповіли представникам ХПГ засуджені, що відбувають покарання в Олексіївській колонії № 25. 3 cічня працівники ХПГ зібрали два десятки заяв про страшні злочини, але бажаючих розповідати було ще більше. Ув’язнені однієї з найстрашніших установ України нарешті заговорили. Аж ось новина: в колонії попереджено бунт. Сьогодні правозахисників та помічників народних депутатів не пустили на територію установи. Хоч це і порушує українські закони.

Двадцять п’яту колонію вважають однією з найстрашніших в Україні. Попри те, що на перший погляд вона видається майже європейською: тут і зоопарк, і зимовий сад, і прибуткове виробництво. Ми неодноразово писали про цю установу, навіть книжку видали. Втім, зібрати свідчення про те, що відбувається за «зразково-показовими» стінами із колючим дротом було майже неможливо: навіть люди, які звільнилися звідти, боялися говорити правду – що вже казати про засуджених.

Кілька місяців тому правоохоронні органи нарешті зацікавилися корупцією в колонії № 25: «виявилося», що в кількох харківських установах виконання покарань перепродавали продукти, призначені для харчування ув’язнених. Наприкінці грудня начальнику Олексіївської колонії Едуарду Роженку було вручено підозру, виконуючим обов’язки колонії призначено його першого заступника. Налагоджена роками репресивна машина отримання прибутків дала збій. І ті, хто раніше під страхом покарання мовчали про жахіття, які відбуваються в Олексіївській колонії, заговорили.

Другого і третього січня до колонії приїздили адвокати ХПГ Геннадій Токарев, Таміла Беспала та Володимир Глущенко. Вони зафіксували чимало свідчень про тортури і нелюдське поводження – зґвалтування, постійні побиття, понаднормову і безоплатну виснажливу працю. Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші.

Бажаючих дати свідчення вистачило б ще на кілька візитів. Але у ДКВС, схоже, вирішили, що настав час діяти. Щойнопризначеного в. о. начальника колонії швиденько перевели до іншої установи, поставивши на його місце сторонню людину. Крім того, позбавилися співробітника, який, за словами засуджених, знущався з них найбільше: старшого оперуповноваженого Гарькавого. А вчора пізно увечері ДКВС розповсюдила новину: «За наявною оперативною інформацією група засуджених негативної спрямованості, які відбувають покарання у державній установі «Олексіївська виправна колонія (№ 25)» (далі – установа), найближчим часом планували здійснити заходи, спрямовані на вчинення групових протиправних дій з боку засуджених, дестабілізацію оперативної обстановки у вказаній установі, в тому числі за допомогою криміналітету з волі, а також окремих зв’язаних з криміналітетом так званих громадських та правозахисних організацій». До колонії ввели групу швидкого реагування та територіальне воєнізоване формування. Під час обшуку вилучили три мобільних телефони. «До окремих засуджених було застосовано фізичну силу, – пишуть на фейсбук-сторінці ДКВС. – Після застосування фізичної сили та спеціальних засобів засуджені були оглянуті медичними працівниками. Стан їх здоров’я задовільний».

Що зараз відбувається в Олексіївській колонії № 25, – дізнатися неможливо. Сьогодні, дев’ятого січня, наші юристи Геннадій Токарев, Ганна Овдієнко, Таміла Беспала та помічники народних депутатів Влад Сидоренко і Володимир Глущенко протягом дня не могли потрапити на територію установи. Спочатку адміністрація не пускала їх через те, що «не в змозі забезпечити достатню охорону», адже на території колонії вже перебував представник Уповноваженого з прав людини в східних областях Сергій Краснопьоров. Втім, навіть ознайомитися з особовими справами, що зберігаються не на території колонії, а в спецчастині, правозахисникам не дозволили.

Коли пан Краснопьоров вийшов з установи, нашу групу все одно не пустили. Більше того: заявили, що юристи ХПГ якимсь чином заважають вийти з колонії людині, що саме сьогодні звільняється.

Доповнення

18:00 – Чоловік, звільнений сьогодні з ВК-25, розповів:

– Там повна колонія людей у масках у повному спорядженні. Нас о третій ночі всіх у трусах витягли, кинули в штабі на першому поверсі і примусили повзти на пузі до другого поверху. У деяких хлопців руки були в кайданках за спиною. У мене навіть коліна обдерті, плече обдерте... Ми пролежали з третьої ночі до обіду пикою в підлогу, руки за спиною. Нас примусили написати пояснювальні, ніби ми перешкоджали обшуку, після чого на нас одягнуті кайданки… Попереджали, щоб я нічого не казав, а то мені буде гаплик. Дуже страшно… Якщо з моїм життям щось станеться, прошу звернути увагу...

19:00 – Правозахисникам все-таки дозволили ознайомитися з особовими справами 4-х засуджених. Особові справи у спецчастині, яка знаходиться поза межами колонії.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні».

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація