логін / реєстраціяMenu

Україна програла в ЄСПЛ дві справи за позовами своїх громадян

22.11.2019 | Проти катувань

Україна програла в Європейському суді з прав людини дві справи за позовами українських громадян. Відповідні постанови ЄСПЛ оприлюднив у четвер, – повідомляє «Укрінформ».

У справі «Смілянська проти України» ЄСПЛ визнав порушення Європейської конвенції з прав людини щодо умов тримання в СІЗО, достатності підстав тримання під вартою та ненадання необхідного медичного забезпечення.

У лютому 2011 року проти Вікторії Смілянської було порушене кримінальне провадження за підозрою у нелегальному придбанні, зберіганні та поширенні наркотиків. Від січня до листопада 2011 року вона перебувала у Харківському СІЗО. Суд продовжує розглядати справу.

ЄСПЛ постановив, що держава Україна мусить виплатити позивачу 10 тис. євро за нематеріальні збитки.

У другій справі, «Мельник проти України», ЄСПЛ визнав порушення Європейської конвенції з прав людини у частині неналежного поводження з особою у відділку міліції та неефективного розслідування в Україні цього факту. Окрім цього визнано порушенням погані умови тримання заявника у колоніях, а також примус його до зізнання у злочині.

Заявник Микола Мельник отримав судовий вирок за обвинуваченням в участі у пограбуванні, що сталося у Києві у січні 2007 року.

У червні 2018 року заявник звільнився з місць позбавлення волі після відбуття покарання.

ЄСПЛ зобов’язав Україну виплатити заявнику 12 тис. євро за нематеріальні збитки, 2 760 євро судових витрат та 30 євро компенсації за поштові відправлення.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація