логін / реєстраціяMenu

Відкритий лист до представників органів державної влади,

08.10.2019 | Геннадій Токарев | khpg.org

Керівнику Офісу Президента України
Богдану А. Й.

Міністру юстиції України
Малюсьці Д. Л.

Заступнику Міністра юстиції України
Ліщині І. Ю.

Заступнику Міністра юстиції України
Коломієць В. Р.

В. О. Начальника Адміністрації ДКВС України
Нємцеву Д. Г.

Директору Державної установи «Центр охорони здоров’я державної кримінально-виконавчої служби України» Васильєву С. Г.

Уповноваженому Верховної ради з прав людини
Денісовій Л. В.

Начальнику Департаменту нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації, Генеральної прокуратури України
Свірцю В.В.

Шановні представники державної влади!

Звертаюсь до Вас у дещо незвичній для адвоката формі, оскільки факти порушень прав людини з боку представників влади, які за своїми обов’язками повинні боронити закон, мають настільки винятково зухвалий і цинічний характер, що потребують негайного реагування з боку держави.

27 червня 2019 року Європейський суд з прав людини прийняв рішення у справі «Солопова проти України» (заява № 17278/18), в якому визнав порушення статті 3 Конвенції у зв’язку з неналежною медичною допомогою хворій ув’язненій Анні Солоповій, яка страждає на онкологічну хворобу, під час її тримання під вартою в ДУ «Дніпровській УВП (№ 4)».

В ході провадження у цій справі Європейський суд вказав Уряду України на необхідність лікування хворої дівчини, якій на час її взяття під варту було лише 19 років, відповідно до вимог медичних протоколів лікування.

Починаючи з квітня 2018 року і по теперішній час, завдяки об’єднаним зусиллям правозахисників та Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, вказівкам Європейського суду Уряду України, фаховій медичній допомозі лікарів Дніпропетровського клінічного онкологічного диспансеру вдалось компенсувати недбале ставлення до своїх обов’язків тюремних лікарів та зберегти життя молодій людині.

Сьогодні мені зателефонувала Анна Солопова і повідомила, що 30 серпня цього року її раптово перевели відбувати покарання до ДУ «Кам’янська виправна колонія (№ 34)». Перед тим, як її посадили до конвойного автомобіля, раптово на неї накинулися декілька співробітників колонії з кийками, які безпричинно жорстоко побили її й заштовхнули до «автозаку».

Коли Анну привезли до колонії, у медичній частині зафіксували її тілесні ушкодження, а за фактом їх виявлення був складений відповідний рапорт. До того ж в медичній частині при виправній колонії сказали, що її медична картка не була передана до них з ДУ «Дніпровська УВП (№ 4)», а про її онкологічне захворювання і відповідно про необхідність продовження її лікування лікарям невідомо, тому лікування їй не проводиться вже більше місяця. Зараз стан здоров’я Анни Солопової дуже поганий, у неї знов почали збільшуватись пухлини на шиї, її лихоманить.

Очевидно, що керівництво ДУ «Дніпровська УВП (№ 4)» та її медична частина у такий жахливий спосіб помстилися людині, яка насмілилась поскаржитись на них аж до Європейського суду, після рішення якого, безсумнівно, були негативні наслідки для певних осіб з числа адміністрації. І якщо синці та садна, які були завдані беззахисній дівчині тими, хто має нахабство називати себе офіцерами, зникають через певний час, то припинення її лікування від смертельного захворювання загрожує самому її життю, і має ознаки убивства, оскільки її лікування свідомо зупинене з вини ДУ «Дніпровській УВП (№ 4)».

На мою думку, ці акти варварського ставлення до людини з боку тюремної адміністрації, повне нехтування всіма людськими цінностями, що відбуваються після обрання та призначення в кримінально-виконавчій системі нових представників державної влади України, аж ніяк не сприяють іміджу нашої країни, яка декларує загальнолюдські цінності на шляху євроінтеграції.

Я прошу Вас, шановні представники влади, у межах своїх повноважень вжити негайних заходів для збереження життя людини, яка утримується під повним контролем органів влади.

Одночасно прошу вважати цей лист повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення з тим застереженням, що все, що відбулося з Анною Солоповою під час переведення її з ДУ «Дніпровській УВП (№ 4)» і наступному перебуванні у ДУ «Кам’янська виправна колонія (№ 34) мені відомо з її слів.

З повагою,
адвокат Геннадій Токарев,
представник Анни Солопової в Європейському суді з прав людини

03.10.2019

Анна Солопова
Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація