логін / реєстраціяMenu

Сергій Литвинов вийшов на свободу

15.07.2019 | «Проти катувань»

13 липня засуджений російським судом українець Сергій Литвинов, який, як нещодавно з’ясувалося, був переданий Україні російською стороною ще у березні, вийшов на свободу. Про звільнення Литвинова повідомив сайт «Радіо Свобода», посилаючись на заступника міністра юстиції Сергія Пєтухова.

Сергій Литвинов вийшов на свободу (фото: Фейсбук Сергія Пєтухова)

Як повідомив Пєтухов 12 липня, Президент України Володимир Зеленський помилував Литвинова, визнаного Правозахисним центром «Меморіял» політв’язнем.

«Підписав наказ про негайне звільнення Сергія Литвінова з Диканівської виправної колонії. Фізичне звільнення відбудеться, коли документи прибудуть в колонію, це має відбутися найближчим часом», – цитує Пєтухова «Радіо Свобода».

Президент видав указ про помилування 11 липня. На його підставі Мін’юст 12 липня доручив керівництву Диканівської виправної колонії № 12, розташованої в Харківській області, негайно звільнити ув’язненого з-під варти.


Сергій Литвинов, який працював скотарем у прикордоннім селі в Луганській області, був затриманий улітку 2014 року в Ростові-на-Дону (РФ), де лікувався після операції на щелепі. Більше року його обвинувачували в масштабних воєнних злочинах. Слідчий комітет РФ називав Литвинова бійцем батальйону «Дніпро» і привинював йому вбивства та зґвалтування десятків мирних жителів Луганської області. З’ясувалося, що імена жертв – вигадані, а звинувачення – безпідставні. Тим паче, батальйон «Дніпро» ніколи не воював на Луганщині, а Литвинов ніколи не був його бійцем. Проте, Литвинова не відпустили, а обвинуватили в розбої та весною 2016 року засудили до 8 років і 6 місяців колонії суворого режиму, потому етапували до Магадану.

Існують серйозні підстави вважати, що до Литвинова були застосовані тортури та психологічний тиск. ПЦ «Меморіял» вважає Литвинова заручником російсько-українського конфлікту, використаного з пропагандистською метою.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація