логін / реєстраціяMenu

Повернення на дванадцять років у минуле

06.06.2019 | Андрій Діденко | khpg.org

5 червня 2019 року в інформаційному агентстві «Главком» відбулася прес-конференція за участю директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова та керівника ГО «Альянс Української Єдності» Олега Цвілого. Підставою для цього публічного заходу стали обставини суттєвого погіршення ситуації з дотриманням прав людини в місцях позбавлення волі. Більш детально про це Євген Захаров розповів в своїй публікації.

Є. Захаров акцентував увагу на системних проблемах у сфері виконання покарань, а саме застосуванні жорстокого насильства керівництвом пенітенціарних закладів. Як сказав директор ХПГ, «ми повернулися на 12 років назад».

Під час прес-конференції продемонстровані відеосюжет і фото, на яких зафіксоване побиття й катування засуджених бійцями груп швидкого реагування (ГШР):

На відео можна побачити розтрощені речі засуджених, звалені на купу. Засуджені скаржаться, що ніхто не робив ніякого обшуку – просто руйнували все навколо: поламали ліжка, тумбочки, столи, стільці, навіть ті речі, які є державним майном – лінолеум, лавочки, поламали навіть чайники, зламали окуляри засудженого похилого віку.

Засуджені скаржаться на різноманітні катування, зокрема, дванадцятигодинне стояння на «розтяжці». Потім їх забивали ногами бійці ГШР.

На фото можна бачити сліди побиття – тілесні ушкодження на тілі, забиті п’яти засуджених Черкаської колонії № 62.

Є. Захаров наголосив, що то не обшук, а справжній погром. Під час такого «обшуку» з залученням бійців ГШР розповсюджена практика, коли під виглядом обшуку навмисно змішують тютюн з їжею, протикають усі консерви, а потім усіх б’ють. Також почастішали випадки ненадання медичної допомоги.

Вже зафіксована низка випадків, коли після такого побиття і знущання моніторингові групи представників громадськості й журналістів керівництво установ відмовляється пускати на територію колонії. За словами Є. Захарова, раніше таких прикладів ніколи не було – з тієї пори, як в Україні почав діяти порядок візитів без попереджень відповідно до статті 24 КВК України.

Директор ХПГ нагадав, що 12 років тому, у 2007 році, під час чергової ескалації насильства в місцях позбавлення волі, у Періодичній доповіді Комітету ООН з прав людини зазначалося, що застосування бійців антитерористичного підрозділу (саме так тоді називалися ті самі люди в масках, які під виглядом обшуку б’ють і калічать в’язнів) робиться заради залякування. Є. Захаров згадав, що ще в 2007 році Валерія Лутковська (заступник Міністра юстиції) домоглася зняття з реєстрації наказу про цей антитерористичний підрозділ. Потім ці підрозділи перетворилися на зведені групи швидкого реагування з персоналу офіцерського складу пенітенціарних закладів.

Усе це відбувається через кадрове забезпечення керівництва пенітенціарного відомства, зазначив керівник ХПГ. Він переконаний у тому, що «це керівництво, крім як карати засуджених, ні на що інше не здатне. (…) Ці особи (керівництво пенітенціарної системи – А. Д.) мають залишити свої посади».

Є. Захаров презентував нову книжку «Харківський ГУЛАГ», яку випустила ХПГ. У виданні детально розповідається про тортури в місцях позбавлення волі Харківської області.

Олег Цвілий безпосередньо брав участь у ряді візитів без попереджень до різних установ виконання покарань, де були зафіксовані факти побиття засуджених бійцями ГШР. Аналізуючи згадані факти, Цвілий зазначив: «Ми підозрюємо, що всі події в колоніях, таких, як Черкаська № 62, Південна № 51, де були застосовані бійці ГШР, були створені штучно».

Також О. Цвілий нагадав, що через застосування бійців ГШР почастішали смерті в’язнів. Такі випадки були в Черновецькому СІЗО, Ровенському СІЗО, коли в’язні стукали в двері камер і вимагали надання медичної допомоги хворому, а замість цього відбулися масові побиття і знущання з боку бійців ГШР. Мало того, спочатку людей побили, а потім ще стосовно них порушили кримінальні провадження за ознаками злочинів, передбачених статтями 391 (злісне невиконання законних вимог адміністрації) та 392 (дезорганізація в місцях позбавлення волі).

«Обурює те, що попри виявлені факти порушень прав людини, які ми зафіксували, не відбувається жодних наслідків з боку компетентних державних органів, при тому, що ми фіксували факти переслідувань, навіть пенсіонерів з числа засуджених, які наважилися розказати правду», – заявив О. Цвілий.

Є. Захаров додав, що після запровадження статті 24 КВК України, яка регламентує візити без попереджень у місця позбавлення волі представників громадськості та преси, монітори ХПГ здійснили сотні таких візитів без попереджень, відвідали близько п’ятдесяти установ виконання покарань і фіксували безліч порушень прав людини. Причому жодного разу не було, щоб моніторів ХПГ не пустили до колонії.

«Жодного разу такого не було, були затримки, але щоб не пускали взагалі, це в перший раз. (…) І те що нас зараз не хочуть пускати – це прямо пов’язано з вказівкою з гори. (…) Більше того, за ініціативою Мінюсту в парламенті зареєстрований законопроект № 10243, який звужує коло осіб, які можуть здійснювати візити без попереджень в установи системи виконання покарань. Цих повноважень позбавляються помічники-консультанти народних депутатів України, члени громадських рад, навіть обмежується коло осіб представників Омбудсмена, – сказав Є. Захаров. – Підрозділ Генеральної прокуратури, що здійснює нагляд за дотриманням законності в місцях позбавлення волі з певного часу очолює В’ячеслав Свирець, в минулому правозахисник, на якого покладались певні надії, але при тому люди змінюються, а ситуація залишається як і була. (…) Кожний недопуск моніторів у заклади позбавлення волі в рамках статті 24 КВК України – це є злочин, передбачений статтею 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень), який тягне за собою кримінальну відповідальність посадових осіб, що вчинили такі дії».

«Так далі тривати не може. Нам немає до кого звертатися в Державі, усі кивають, що розуміють, але все продовжується у вигляді ненормальних дій з ГШР, переслідуванням скаржників через статті 391, 392 КК України. Єдиний шлях – це зміна керівництва», – підсумував Євген Захаров.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація