логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Холодногірська виправна колонія (№ 18)»

06.04.2019 | Таміла Беспала, Олена Річко | khpg.org

2 квітня 2019 року моніторингова група ГО «ХПГ» відвідала Державну установу «Холодногірська виправна колонія (№ 18)» (далі – ХВК (№ 18). На теперішній час ХВК (№ 18)» – це кримінально-виконавча установа середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк), планове наповнення якої – 1062 особи. На момент візиту в установі утримувалося 468 осіб. В установі офіційно існують 5 релігійних конфесій.

Сектор ДІЗО/ПКТ

На момент візиту в ДІЗО/ПКТ утримувалося 5 осіб. Варто зазначити, що загалом установа під час візиту активно ремонтувалася. Не оминув ремонт і сектор ДІЗО/ПКТ. Монітори побачили вже відремонтовані камери та камери, що були на стадії ремонту. Жоден з опитаних засуджених не оскаржував своє поміщення до даного сектору.

До камер денне світло проходить через невеличке віконце, яке засуджені не мають змоги відчиняти самостійно. Адміністрація запевнила, що вікна відчиняють на вимогу засудженого. У камерах достатньо свіжо, температура повітря трохи занизька, однак засуджені не скаржилися.

Туалети в камерах чисті, відділені перегородками та дверцятами. Неприємного запаху немає.

Серйозним недоліком є відсутність у камерах баків з питною водою, засуджені п’ють водопровідну воду або чай. Адміністрація продемонструвала нові, але й досі не встановлені бачки для питної води. Моніторингова група сподівається на якнайшвидше встановлення цих баків у камерах.

Лазне-пральний комбінат

Гордістю установи є відремонтована власним коштом баня.

Приміщення чисте, обкладене сучасною плиткою. Душові кабінки відділені високими перегородками. Шторки та килимки після користання з бані ретельно просушуються, засуджені, що чергували в бані, продемонстрували їхню наявність членам моніторингової групи.

Пральня також відремонтована, наявні нові пральні машинки та окреме приміщення – сушарка.

Медико-санітарна частина

Також моніторингова група оглянула медичну частину ХВК (№ 18). Найперше, на що хотілося б звернути увагу, це відсутність Головного лікаря медичної частини установи, внаслідок чого моніторингова група не змогла ознайомитись ані з медичними картками засуджених, які дали на це свою згоду, ані з санітарними книжками працівників їдальні.

Зі слів одного з лікарів, який був на робочому місці, засуджені отримують необхідне лікування та догляд, проте, деякі засуджені, у тому числі й особи, хворі на туберкульоз, стверджували протилежне. Крім того, лікар повідомив, що хворі, які перебувають у медичній частині, мають такі захворювання: виразка нижніх кінцівок, пневмонія, перелом фаланги, запалення колінного суглоба, люмбалгія поперекового відділу хребта; найбільше хворі скаржились на виразку шлунка.

У той же час, на території медичної частини було виявлено двох осіб з вірогідно відкритою формою туберкульозу, який, за їхніми словами, у них виявили вже тиждень тому й вони очікують на якнайшвидше встановлення діагнозу.

Їдальня

Перше, на чому треба зупинитися, це ремонт, який робиться на території їдальні. Заплановано, зі слів адміністрації, встановлення навіть машинки для миття посуду. На території колонії працює пекарня, де випікають смачний хліб.

Їжа стандартна для установ виконання покарань: супи, каші, куряче м’ясо та риба. Якість продуктів також стандартна, вони постачаються до установи державним коштом. Курка «виснажена», риба – заморожена сардинела.

В установі практикують, як спосіб зберігання продуктів, консервацію. Консервують усе: цибулю, буряки, кабачки, капусту. Адміністрація запевняє, що тільки так можливо зберегти продукти, адже закупівля відбувається тільки раз на рік.

Жила зона

Позитивними моментами є те, що в деяких кімнатах жилих зон засуджені виконують ремонтні роботи; туалети в задовільному стані, відповідають базовим вимогам.

Є куточок з правовою літературою, ПВР нові, а от кодекси дещо застарілі. Є Стамбульський протокол, навчальні посібники з права.

Виробництво

Установа має величезне виробництво, орієнтоване в основному на Міністерство оборони України. Потужності виробництва здатні забезпечити робочими місцями 100 % засуджених.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація