логін / реєстраціяMenu

Судитимуть колишнього заступника начальника ГУ МВС України в Києві за протидію «Автомайдану»

03.01.2019

2 січня 2019 року Генпрокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в місті Києві – начальника кримінальної міліції, який обвинувачується в організації за спеціально спланованою операцією, із залученням цивільних осіб (так званих «тітушок»), співробітників оперативних підрозділів та ПМОП «Беркут» в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в Києві біля міської лікарні № 17 незаконних затримань 6 активістів громадського руху «Автомайдан», застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості та умисного пошкодження їхніх автомобілів, – повідомляє відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ ГПУ.

У подальшому, згідно з обвинуваченням, на реалізацію злочинного плану, активістів доставили до Дарницького райуправління міліції міста Києва, де вищевказаний керівник організував надання залученими ним до цієї операції правоохоронцями завідомо неправдивих показань, поєднаних з обвинуваченням невинних громадян у тяжких злочинах, а також незаконні їх затримання і притягнення слідчими до кримінальної відповідальності за нібито масові заворушення. Далі, на підставі таких сфальсифікованих матеріалів проваджень слідчими суддями районного суду потерпілих було арештовано. При цьому, під час розподілу справ про запобіжні заходи між суддями здійснено втручання в автоматизовану систему документообігу суду.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 371, ч. 2 ст. 372, ст. 340 КК України:

• організація вчинення, керівництво підготовкою і вчиненням за попередньою змовою групою осіб завідомо незаконного затримання;

• організація притягнення завідомо невинних до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину та зі штучним створенням доказів обвинувачення й іншою фальсифікацією вчиненого групою осіб за попередньою змовою;

• організація незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, вчиненого службовою особою, за попередньою змовою групою осіб.

Результати розслідування цього та інших таких злочинів доводять обґрунтованість підозр про спланованість, системність та скоординованість протиправної протидії протестним акціям, що відбувалися в січні–лютому 2014 року. До цього залучалася як вся вертикаль правоохоронної системи різних органів та рівнів (від керівників до їх підлеглих), так і «тітушки», тобто цивільні особи з числа раніше судимих осіб, наркозалежних чи схильних до вчинення кримінальних правопорушень.

У ході слідства підтверджено та зібрано достатньо доказів, які вказують на планування та націлення дій правоохоронців на протидію протестним акціям саме у злочинний спосіб – шляхом організації провокацій, заподіяння активістам тілесних ушкоджень, пошкодження їхніх автомобілів, затримання, арештів, фальсифікації стосовно них кримінальних проваджень.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація