логін / реєстраціяMenu

Порушення прав пацієнтів у психлікарні на Харківщині

14.12.2018

Персонал Обласної психіатричної лікарні № 2 у місті Барвінковому Харківської області жорстоко поводиться із пацієнтами. Про це повідомила прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Порушення були виявлені під час моніторингового візиту співробітників Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з громадськими моніторами до лікувального закладу.

Монітори оглянули будівлі, розташовані на території лікарні. В одному з приміщень, яке не опалюється, були знайдені п’ятеро пацієнтів, які разом зі співробітником лікарні були зачинені там зранку і до 15-ї години.

Один незрячий пацієнт був у капцях на босу ногу і трусився від холоду, тому було прийнято рішення викликати поліцію. Пацієнти не хотіли повертатися до відділення, боячись, що до них можуть застосовувати фізичне насилля.

Лікарня розрахована на 100 ліжок: чоловіче відділення – на 60, жіноче – на 40.

Під час моніторингу чоловічого відділення встановлено, що замість 56 пацієнтів, які згідно з документацією перебували на лікуванні, був лише 41 пацієнт. Як пояснила головна медична сестра, чотирьох пацієнтів у день візиту виписано, хоча у медичній документації про це не було жодних записів. Решта – у лікувальній відпустці. Це також ніде не було зафіксовано.

У жіночому відділенні виявлено факт зловживання особистими пенсійними коштами пацієнтів на потреби лікарні. Особливо це стосується пацієнтів, які перебувають у лікарні багато років.

Монітори зафіксували неналежні умови перебування пацієнтів у лікарні: у чоловічому відділенні немає гарячої води, ліжка з панцерною сіткою, поганої якості матраци та постільна білизна, відсутні приліжкові тумбочки, пацієнти палять у приміщенні, у жіночому відділенні – неприємний запах. Пацієнти не виходять на прогулянки та не мають вільного доступу до питної води.

13.12.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація