логін / реєстраціяMenu

Точної інформації про кількість людей у підвалах ОРДіЛО немає

29.11.2018

Точної інформація про кількість людей у підвалах ОРДіЛО немає, і складно навіть приблизно сказати. Про це виданню «Тиждень.ua» повідомила голова організації «Центр громадянських свобод» та координаторка громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук.

«Я три тижні тому говорила з людиною, яку взяли в полон улітку й за кілька місяців відпустили. Вона ніколи не цікавилася політикою. Її обвинуватили в роботі на СБУ. Кілька разів вивозили на підвал та катували струмом. Так ось, ця людина не була в жодних списках. Її історію зафіксувала лише наша організація. До державних органів потерпілий просто відмовився звертатися. Після кількох десятків розмов із полоненими я зрозуміла, що не існує алгоритму, як треба поводитися, щоб не стати жертвою. Ти можеш обожнювати Росію та молитися на Путіна. Але якщо ти перейдеш дорогу перед автівкою, в якій їхатиме самопроголошений лідер „ДНР“ чи „ЛНР“, і йому це не сподобається – ти підеш на підвал», – розповіла вона.

За словами Матвійчук, джерела повідомляють, що лише в Донецьку кілька десятків неповнолітніх перебувають за ґратами. Частину з них запроторено туди через проукраїнські графіті. І цих людей за документами просто не існує. Рідні залякані й зневірені.

«Вони знають, що державні органи реально допомогти не можуть. Тому ми не маємо жодного уявлення, скільки людей проходять через підвали. Когось тримають три роки, когось тримають три години… І це відбувається прямо зараз», – наголосила правозахисниця.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація