логін / реєстраціяMenu

У Хотинській школі-інтернаті виявлені порушення дитячих прав

29.11.2018

Прес-служба Омбудсмена повідомляє про результати моніторингового візиту до Хотинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 2.

У школі навчаються діти, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку. Заклад розрахований на 160 дітей, проте на даний час навчається 91 дитина з 2 до 9 класу. На території закладу розміщені 2 спальні корпуси, їдальня, а також відокремлені дорогою навчальний корпус та душова. Монітори зазначили, що у закладі створені хороші умови для навчання учнів. Зокрема, діють сім оплачуваних гуртків, належним чином проводяться заходи із профорієнтації учнів. Так, всі минулорічні випускники вступили до професійно-технічних училищ. Вихованців годують чотири рази на день. Також вони забезпечені сезонним одягом та взуттям.

Проте моніторингова група звернула увагу на низку недоліків. Вразило те, що спальні кімнати учнів на ніч зачиняють на навісні замки, що позбавляє учнів свободи пересування. Щоб відвідати туалет діти змушені у вікно кликати чергового й повідомляти його про це або відправляти природні потреби в тому ж спальному приміщенні в миски та відра. У випадку виникнення вночі пожежі в спальному приміщенні, діти не зможуть евакуюватися, і це при тому, що в спальних корпусах немає жодного вогнегасника.

Незважаючи на те, що у закладі є душова кімната, учні не можуть митися там в будь-який день за власним бажанням протягом тижня і змушені митися у житлових корпусах. Навіть діти молодшого віку змушені самостійно носити гарячу воду із сусіднього корпусу відрами, а потім розводити її холодною водою, митися, використовуючи тазики, та самостійно прати собі спідню одежу.

При недостатній кількості меблів, значна їх частина у спальних корпусах перебуває в аварійному стані, учні власними силами намагаються їх ремонтувати. Зламану шафу дев’ятикласниць ніхто з персоналу не ремонтував, а оскільки ремонт шафи власними силами учнів не вдався, одяг учні змушені зберігати навалом в загальній купі на її дні.

Виявлено, що у кімнатах давно не проводилося генеральне прибирання. З деяких матраців сипався пил, а під ними часто можна було побачити сміття, спідню одежу, одяг. У спальних кімнатах виявлені палиці, складний ніж, запальнички, зламані бритви, гральні карти. На одну зі стін кімнати нанесені нецензурні слова та намальовані статеві органи.

Окремо варто відзначити наявність оголених дротів від різної техніки у кімнатах, яку учні безконтрольно намагалися відремонтувати. На складі виявлена недостатня кількість продуктів харчування, журнал складської продукції не вівся належним чином.

Монітори виявили, що дитячі порції в їдальні значно менші, ніж мають бути за нормами.

Крім того, моніторинговій групі не змогли продемонструвати жодного листка комплексного огляду дітей лікарями за минулий рік. Неналежним чином ведеться фіксація звернень учнів до лікарів та госпіталізації. Лікування учнів у лікарні не відображене в їхніх медичних картках.

Виявлені факти свідчать про жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження з учнями даного закладу, про порушення їхніх прав на свободу пересування, особисту безпеку, достойні побутові умови, якісне харчування, медичне забезпечення.

Моніторингова група складалася з регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернівецькій області, координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернівецькій області та громадських моніторів. За результатами візиту направлятимуться листи реагування до Чернівецької обласної державної адміністрації.

28.11.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація