логін / реєстраціяMenu

Справи Майдану: суд над комбатом львівського «Беркуту» паралізований через неявку потерпілих

11.10.2018

Суд у справі колишнього командира львівського «Беркуту» Ростислава Пацеляка, якого звинувачують у побитті 78 активістів і журналістів у Києві під час Революції Гідності, перенесли на 25 жовтня через неявку потерпілих. Таке рішення озвучив суддя Святошинського суду Києва Анатолій Ясельський, – передає сайт «Радіо Свобода».

Прокурор Генпрокуратури Валерій Смирнов, який є обвинувачем у справі, пояснив, що з 78 потерпілих у справі не допитали ще 28. Це сталося з різних причин: хтось переїхав, хтось хворіє, а 12 осіб вимкнули телефони.

Смирнов наголосив, що прокуратура продовжує розшукувати потерпілих і переконувати їх прийти до суду. Але оскільки 50 із них суд вже опитав, і щодо всіх 78 проведені слідчі експерименти і є інші докази завданої їм шкоди, то ГПУ не вбачає у їхній неявці сьогодні перешкоди для продовження процесу.

Потерпілі, опитані судом раніше, заявляють про ознаки тиску з боку Пацеляка на інших потерпілих і свідків і стверджують: «якщо суд і далі затягуватимуть – то почнуться самосуди».

На це В. Смирнов заявив: якщо ГПУ зможе довести тиск екс-«беркутівця» на потерпілих, то йому посилять запобіжний захід: з особистого зобов’язання на домашній арешт чи взяття під варту.

Натомість сам Пацеляк у відповідь на заяви потерпілих пригрозив їм судом.

Колишнього керівника львівського батальйону «Беркуту», так само, як і ще низку екс-беркутівців з інших міст України, звинувачують у перевищенні влади при затриманні, а також у побитті в ніч з 22 на 23 січня 2014 року учасників «Автомайдану» та «Євромайдану» у Кріпосному провулку в Києві.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

«Беркут» був розформований у лютому 2014 року, через кілька днів після розстрілів протестувальників у центрі Києва.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація