логін / реєстраціяMenu

Ситуація в анексованому Криму викликає «низку занепокоєнь»

28.07.2018 | ХПГ-інформ | khpg.org

25–26 липня проходило засідання Комітету ООН проти катувань. Зокрема Комітет розглядав ситуацію в анексованому Російською Федерацією Криму.

____________

25.07.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, що українські правозахисники подали до Комітету ООН проти катувань доповідь про застосування Російською Федерацією в Криму тортур за 2014 –2018 роки.

Як повідомляють правозахисники, у доповіді подана інформацію про застосування тортур, зафіксовану за період анексії Криму. Зокрема це інформація про тортури, яким піддавалися фігуранти справ Олега Сенцова та Олександра Кольченка, фігуранти «справи українських диверсантів», активісти Євромайдану.

У доповіді зібрані факти про насильницькі зникнення кримчан, катування для підмови до співпраці зі спецслужбами, факти нелюдського поводження з ув’язненими в сімферопольському СІЗО.

Засідання Комітету ООН проти катувань проходило з 25 по 26 липня. 25 липня комітет розглядав ситуацію в Російській Федерації – інформація про це опублікована на сайті ООН, – повідомив «Крым.Реалии».

Представник РФ на засіданні Комітету взяла під сумнів його компетенцію обговорювати ситуацію в анексованому РФ Криму. Таку заяву зробила член делегації РФ, співробітниця Департаменту з гуманітарної співпраці і прав людини МЗС РФ Тетяна Шличкова, відповідаючи на запитання членів Комітету, поставлені напередодні. Про це 26.07.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии» з посиланням на сайт ООН.

За словами Шличкової, делегація готова дати короткий коментар «за темами, які прямо не стосуються до компетенції комітету».

«Росія прихильна до виконання своїх міжнародних зобов’язань, включно з Кримом і Севастополем… Будь-яка інформація, що заслуговує на увагу, що нібито трапляється з порушенням прав і свобод людини перевіряється компетентними органами», – заявила вона.

За словами Шличкової, якщо інформація підтверджується, тоді застосовуються відповідні заходи.

Українська правозахисниця Марія Томак повідомила, що напередодні питання щодо Криму делегації РФ поставив віце-президент Комітету проти катувань ООН Клод Геллер. Він послався на кримські резолюції Генеральної асамблеї ООН, в яких Росія названа країною-окупантом, нагадав про справу українського режисера Олега Сенцова, якого утримують у Росії, а також про переслідування кримських татар та інших громадян, які не підтримали російську анексію півострова.

Також питання про поміщення одного з лідерів кримських татар Ільмі Умерова до психіатричного закладу, що можна тлумачити як форму жорстокого поводження, поставив член Комітету Абделвахаб Хані.

Ситуація в анексованому Криму викликає «низку занепокоєнь», заявив К. Геллер на засіданні Комітету після виступу російської делегації, – повідомив «Крым.Реалии».

За його словами, у 2017 році кількох кримських татар, підозрюваних у належності до забороненої в РФ організації «Хізб ут-Тахрір», помістили до психіатричної лікарні, де під час обслідування їм ставили питання про їхні релігійні практики.

Представник Комітету нагадав про повідомлення про погіршення умов утримання під вартою в Криму, у тому числі про відмову в наданні медичної допомоги, що веде до загибелі в’язнів.

К. Геллер відзначив відсутність превентивних механізмів із запобігання катуванням і відповідного моніторингу у Криму. За його словами, система проти катувань, прийнята в Україні, перестала існувати після анексії Криму. Він додав, що є інформація про те, що після російської анексії в пенітенціарних закладах Криму запровадили перехід до системи пенітенціарних закладів Росії, внаслідок чого засуджених із Криму направляли до російських закладів.

Віце-президент Комітету також згадав про ситуацію в СІЗО Сімферополя, коли в 2016 році в цьому закладі утримували 1,5 тис. людей, тоді як він розрахований приблизно на 800 людей.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація