логін / реєстраціяMenu

Виявлені факти приниження гідності підопічних психоневрологічного інтернату

13.07.2018

Працівники Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з регіональним представником Уповноваженого в Житомирській області під час моніторингового візиту до Хорошівського психоневрологічного інтернату на Житомирщині виявили факти зневажливого ставлення персоналу до підопічних, – повідомлено на сайті омбудсмена.

Керівництво та персонал інтернату намагаються створити комфортні умови для проживання підопічних: житлові кімнати споряджені зручними ліжками з чистою постільною білизною, тумбочками та шафами для зберігання особистих речей; на території інтернату є фруктовий сад з лавами для відпочинку на свіжому повітрі та альтанками.

Проте під час візиту були виявлені порушення прав мешканців інтернату. Так, спостерігалося зневажливе ставлення персоналу до підопічних: використовується лайка під час спілкування, персонал не запитує дозволу перед тим, як увійти до житлової кімнати, а також, як стверджували підопічні, може застосувати до них фізичну силу.

Ізолятор для осіб, які за своїм психічним станом становлять безпосередню небезпеку для себе або інших, споряджено дерев’яною пофарбованою лавкою та відром для відбування природних потреб. Крім того, у це приміщення через відсутність вікон не потрапляє денне світло. Зазначені умови є такими, що принижують гідність. За словами персоналу та підопічних, людей регулярно ізолюють у цьому приміщенні. Водночас, у медичній документації не було жодних записів стосовно здійснення зазначеного фізичного обмеження.

Малорухомі та лежачі хворі з підопічних проживають на другому поверсі, що ускладнює їм доступ до свіжого повітря. Деякі з них роками на виходять на двір, що є однією з причин погіршення стану їхнього здоров’я.

12.07.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація