логін / реєстраціяMenu

«Катували і катують далі»: правозахисники про тортури в поліції

05.05.2018

Кількість катувань з боку українських правоохоронців зростає щороку, ідеться у звіті експертів-правозахисників Ради Європи, передає BBC (Україна).

Звіт ґрунтується на результатах дослідження випадків застосування сили з боку поліції протягом 2015–2017 років. Автори звіту наголошують, що, за даними медичних закладів, щороку дедалі більше людей звертаються по допомогу через тілесні ушкодження. 2015 року таких звернень було зафіксовано 1217, а 2017-го майже вдвічі більше – 2386.

«Дані медичних закладів не в повному обсязі відображають всю складність проблеми, адже значна частина потерпілих від такого насильства не звертається по медичну допомогу», – зазначають правозахисники.

Експерти визнають, що «певний відсоток заявників» може брехати про тілесні ушкодження з боку саме працівників поліції, або травми можуть бути наслідком законного застосування сили поліціянтами. Проте наразі звернення до медичних закладів є найбільш достовірним джерелом інформації про тортури.

Фото: УНІАН

Регіони, де зареєстровано найбільше таких звернень до медзакладів – Харківська, Херсонська, Полтавська, Миколаївська та Кіровоградська області. Київ перебуває майже наприкінці списку, а найменше звернень про катування правоохоронцями – в Івано-Франківській, Одеській та Закарпатській областях.

Під час катувань найбільше намагаються травмувати голову. За інформацією лікувальних закладів, у 30 % випадків зафіксований забій голови, у 25 % – одночасні забої голови, кінцівок, тіла.

«Аналіз цих даних дає підстави стверджувати, що тілесні ушкодження були заподіяні правоохоронцями у спосіб, який становить небезпеку для життя та здоров’я», – наголошується у звіті.

«Катують людей для визнавальних свідчень»

За словами авторів звіту, найбільш поширеними причинами катувань є намагання отримати зізнання чи інформацію про підозрюваних, покарання людини за певні дії, зокрема, просто за факт вчинення злочину, а також з метою отримати гроші чи іншу вигоду від затриманого.

«Катували людей і по цей день катують людей для визнавальних свідчень», – прокоментував дослідникам ситуацію, що склалася, один з адвокатів.

Автори звіту проаналізували судові вироки з 2012 по 2017 рік за статтями про «катування» та «перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством» і встановили, що половина правоохоронців, причетних до катувань, – це оперативники, 21 % – дільничні, 11 % – керівники підрозділів, а 9 % – працівники патрульної служби.

Як приклад наводиться інформація з вироку Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області в 2013 році: «…Почувши азербайджанську мову, начальник міліції підійшов до нього, взяв рукою за шию, і кинув з стільця на підлогу, і лежачого вдарив один раз по голові в область потилиці, і декілька разів ногою по сідницях…».

Правозахисники вважають, що зростанню кількості катувань сприяють:

– недосконалість чинного кримінального законодавства України в частині кваліфікації катувань та жорстокого поводження;

– відсутність ефективного механізму розслідування катувань з боку правоохоронців.

2017 року лише 2,7 % проваджень щодо катувань та насильства в поліції дійшли до суду, і протягом останніх п’яти років ця цифра ніколи не перевищувала 3 %, зазначено у звіті.

04.05.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація