логін / реєстраціяMenu

У Молочанському стаціонарному відділенні територіального центру, що на Запоріжжі, зафіксовано принизливе ставлення до мешканців

У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представниками громадськості здійснили моніторинговий візит до Молочанського стаціонарного відділення територіального центру Токмацької районної ради Запорізької області.

Найбільш вражаючим в установі є стійкий неприємний запах як у коридорі, так і в житлових кімнатах, що свідчить про неналежне виконання молодшим медичним персоналом своїх службових обов’язків. Світло-синій колір стін у житлових кімнатах створює «казенну» атмосферу, у кімнатах відсутні шафи для зберігання особистих речей та не у кожного з мешканців є власна тумбочка. Останні скаржилися на незручні ліжка з панцирними сітками. На прохання людей покласти дошки під панцерні сітки персонал не реагує.

У житлових приміщеннях прохолодно. Відсутні кнопки виклику персоналу. Вимикачі світла розташовані незручно – високо над ліжком, унаслідок чого для вимкнення світла люди похило віку вимушені ставати на ліжко. На особистих речах мешканців відсутнє маркування, тому після прання спідня білизна може дістатися будь-кому.

Незважаючи на те, що, найстаршому мешканцю відділення виповнилося 93 роки і він є почесним працівником освіти, умови його проживання є такими, що принижують людську гідність: в одномісному ізоляторі голі пофарбовані стіни, ліжко з панцерною сіткою, стіл без скатертини та туалетний стілець. У зв’язку з тим, що відділення міститься на другому поверсі, він вже чотири роки не був на вулиці.

Аналогічна проблема актуальна і для інших малорухомих мешканців. Попри те, що в будівлі є ліфт, без сторонньої допомоги людина на візку або на ходунках на вулицю вийти не може. Відтак, у мешканців відділення єдине місце, де можна подихати свіжим повітрям, – це балкон.

Монітори виявили порушення права на реабілітацію, адже реабілітаційні заходи взагалі не проводяться.

Неналежними є умови для приготування їжі у харчоблоці: наявні таргани, все приладдя пошкоджене іржею, емальований посуд також пошкоджений.

За результатами візиту будуть підготовлені та надіслані акти реагування до Міністерства соціальної політики України та Запорізької обласної державної адміністрації.

26.04.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація