логін / реєстраціяMenu

Фікрат Гесейнов повернувся до Нідерландів

19.04.2018

Журналіст, громадянин Нідерландів азербайджанського походження Фікрат Гусейнов (Гесейнлі) залишив Україну, де щодо нього відбувалася екстрадиційна перевірка, та прибув до Нідерландів, повідомляє сайт «Радіо Свобода», посилаючись на сьогоднішній запис Гесейнова у Facebook.

«Дорогі друзі, я вже в Нідерландах. Дякую вам за все. Я люблю Свободу та Україну», – написав Гусейнов.

Фікрат Гусейнов і адвокат Дмитро Мазурок
(Фото: Facebook Гусейнова)

Нагадаємо, Фікрата Гусейнова затримали 14 жовтня 2017 року в аеропорту, коли він збирався залишити територію України. 16 жовтня Бориспільський міськрайонний суд залишив Гусейнова під вартою на 18 днів.

В Азербайджані Гусейнов займався журналістикою та вступив у конфлікт із владою. Його викрали та катували, погрожуючи вбивством, вимагаючи припинити журналістські розслідування. У 2008 році Гусейнов був змушений залишити Азербайджан. У 2016 році журналіст отримав громадянство Королівства Нідерландів.

В Україну Гусейнов приїздив, щоби відкрити філіал опозиційного супутникового телеканалу «Туран ТБ», який транслюється на території Азербайджану.

В Азербайджані Фікрату Гусейнову загрожують смерть, катування, насильницьке зникнення, тривалий термін ув’язнення.

27 жовтня минулого року Гусейнова звільнили в залі суду. Затриманого журналіста взяли на поруки народний депутат Микола Княжицький і директор Адвокаційного центру УГСПЛ Борис Захаров.

Прокуратура Київської області подала апеляційну скаргу на звільнення Гусейнова, вимагаючи його арешту. Пізніше прокуратура відмовилась від апеляції, натомість попросила суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Прокуратура проводила перевірку Гусейнова на запит щодо його видачі від Генеральної прокуратури Азербайджану – на батьківщині Гусейнову інкримінують шахрайство, підробку документів та організацію незаконної міграції.

Як повідомилося, ввечері 5 березня особи в цивільному, які представилися співробітниками української поліції, намагалися затримати Гусейнова в квартирі, яку він орендує в Києві. Проте йому вдалося втекти, вистрибнувши з вікна.

2 квітня Гусейнов повідомив, що суд відхилив клопотання прокуратури щодо продовження запобіжного заходу для нього у вигляді особистого зобов’язання на час екстрадиційної перевірки, але, попри це, прокурори не повернули йому паспорт.

3 квітня голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, поручитель Микола Княжицький, директор Адвокаційного центру УГСПЛ, поручитель Борис Захаров, виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко та директор ХПГ Євген Захаров звернулися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової та Генерального прокурора України Юрія Луценка з вимогою «припинити сприяти владі Азербайджанської Республіки у переслідуванні журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнова, невідкладно виконати рішення Печерського районного суду міста Києва від 2 квітня 2018 року у справі № 757/15595/18-к та негайно повернути Фікрату Гусейнову паспорт громадянина Королівства Нідерландів».

16 квітня Фікрату Гусейнову повернули паспорт.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація